Köprünün ayakları tamamlandı, Gelibolu’da orman yangınları başladı!

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2020 Pazartesi 6:44 pm - Güncelleme: 7 Temmuz 2020 Salı 12:09 am

Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, Gelibolu ilçesi Ilgardere ile Eceabat ilçesi Yalova köyleri arasındaki ormanlık alanda  yangın başladı. Bakan Pakdemirli, ”Öyle görülüyor ki mücadele gece de devam edecek. Rüzgar kontrol altına almamızı zaman zaman güçleştiriyor… 300 hektarlık alan kaybedildi” dedi. Yangının çıkış sebebinin henüz belirlenemediği aktarılırken; bölgede art arda çıkan yangınlar, Çanakkale Boğazı’nda yapımı devam edilen köprü nedeniyle bölgede oluşan rantı akıllara getirdi.

Gelibolu’da ormanlık alanda yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen ve dumanları Çanakkale kent merkezi ile yarımadanın büyük bölümünden görülen yangının söndürülmesi için olay yerine ekipler sevk edildi.

Çanakkale’de orman yangınında 3 hektar ormanlık alan zarar gördü

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı çok sayıda itfaiye ekibi, şehitliklerden uzak alanda etkili olan alevleri kontrol altına alabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Bölgede 400 kişiden oluşan ekiplerin 107 arazöz ve 7 dozerle devam eden söndürme çalışmalarına 2 amfibik uçak ve 20 helikopterle havadan destek sağlanıyor.

Çanakkale orman yangını

Bakan Pakdemirli: Tüm ekiplerimiz orada

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaptığı açıklamada, Orman Genel Müdürümüz bölgeye intikal etti. Çalışmalar sürüyor. Tüm ekiplerimiz orada. Helikopter filomuzun çok önemli bir kısmı orada. Yangına şu an 20 helikopter, 2 tane amfibik uçak, 107 arazöz, 7 dozer ve 400 personelle müdahale ediyoruz.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manisa’daki son programını iptal ederek Çanakkale’deki yangın bölgesine hareket etti.

Vali Aktaş: Yalova köyünü boşaltabiliriz

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş da yaptığı açıklamada, ekiplerin alevleri kontrol altına alabilmek için yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi.

Yangının herhangi bir can veya mal kaybına yol açmadığını belirten Aktaş, “Yangının rüzgarla şiddetini artırması durumunda Yalova köyünü tedbir amaçlı boşaltabiliriz.” dedi.

Çanakkale Boğazı’nda gemi trafiği durduruldu

Bu arada, denizden söndürme çalışmalarına da başlandığı için Çanakkale Boğazı’nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu.

Çam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alan alevlere teslim oldu

Muğla’dan gelen yangın söndürme uçaklarının 15 ton su kapasiteli olduğu, helikopterlerin ise 2,5 ton su kapasiteli olduğu öğrenildi.

Şiddetli poyrazın ekiplerin işini güçleştirdiği, çam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanın alevlere teslim olduğu bildirildi.

Bakan Pakdemirli: 300 hektarlık alan kaybedildi

Çanakkale’deki yangın bölgesine gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Gelibolu’daki yangına ilişkin açıklama yaparak “300 hektarlık alan kaybedildi” dedi.

Pakdemirli’nin açıklaması şöyle:

”Bir ağaç bile çok önemli. Öyle görülüyor ki mücadele gece de devam edecek. Rüzgar kontrol altına almamızı zaman zaman güçleştiriyor. Ama benim tahminimden daha iyi durumda. rüzgar sürekli yön değiştiriyor. Şu anda Türkiye’deki hava araçları filosunun hemen, hemen tamamı şu anda burada. 300 hektar alanı kaybetmiş olduğumuzu görüyoruz. Yerleşim alanları ile ilgili şu anda bir problem gözükmüyor.”

Tahliye başladı

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, 2.Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Eceabat ve Gelibolu kaymakamları bölgede inceleme yaptılar.

Tehdit sebebiyle yaklaşık 300 nüfuslu Yalova köyü ile Kumköy ve Bigalı köyü tedbir amaçlı tahliye edildi. Yangın köyün yakınlarındaki ayçiçeği tarlasına da sıçrarken, tarım alanlarında da zarar olduğu öğrenildi.

Müdahale eden uçak sayısı 1’e düşürüldü

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Çanakkale yangınına müdahale eden uçak sayısını 2 olarak açıklamıştı. Ancak az önce sayıyı bir olarak duyurdu. İzmir’den bölgeye hareket eden uçaklardan birinde teknik bir sorun yaşandığı tahmin ediliyor.

OGM, yangın söndürme uçağında yaşanan soruna ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Son bilgilere göre, Gelibolu’da devam eden yangına; 118 arazöz, 20 helikopter, 1 amfibik uçak, 2 yönetim helikopteri, 12 dozer, 500’u aşkın personel müdahale ediyor.

Çanakkale Belediyesi itfaiye ekipleri de yangın söndürme çalışmalarına karadan destek veriyor.

Öte yandan rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayılan orman yangınında yaralıların da olduğu öğrenildi.

‘Mahsulleri kurtarmaya çalışıyoruz’

Yangında mahsulleri kurtarmak için tarladaki çalışmaları sürdürdüğünü söyleyen Cavit Aktaş, “Bacanağıma ait yaklaşık 100 dönüm tarla yandı. Topladığımız ürünleri de kurtarmak için çalışıyoruz” dedi.

Köprünün ayakları tamamlandı: Sebebi ‘rant’ mı?

Öte yandan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nde çalışmalar devam ediliyor. Temeli, 18 Mart 2017’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayakları tamamlandı. Gelibolu’da art arda çıkan yangınlar akıllara ”Bölgede betonlaşma hazırlığı mı?” sorusunu getirdi.