Konya’yı bekleyen su tehlikesi… Bitmek üzere

Yayın tarihi: 8 Şubat 2021 Pazartesi 10:10 am - Güncelleme: 8 Şubat 2021 Pazartesi 10:10 am

Ülkenin tahıl ambarı olarak bilinen, Konya’da yer altı su seviyesi, yerin 45 metre derinliklerine kadar geriledi. Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya için tehlike çanlarının çaldığını belirtti.

 

Tarım şehri olan Konya’da yer altı su seviyesi yerin 45 metre derinliklerine kadar geriledi. Yer altı su seviyesinde yaşanan düşüşü değerlendiren Konya Jeoloji Mühendisleri Odası ve Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya Havzası’nda yılda 2 buçuk milyar metreküp yeraltı suyu tüketildiğine dikkat çekerek az su tüketen ürünlerin yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

DHA’nın aktardığına göre, “Türkiye’nin toplam tarımsal üretiminin yüzde 10’unu karşılayan kapalı bir havza yapısına sahip Konya Ovası’nda bilinçsiz sulama ve kuraklık nedeniyle yeraltı su seviyesi her geçen gün azalıyor” diyen Prof. Dr. Arık, havzanın kenar bölgelerinde, özellikle kuzeyine doğru alanlarda yer altı suyunun tamamen bittiğini gösteren veriler olduğuna dikkat çekti.

Yağışların geçmiş yıla oranla 3’te 1 seviyesinde gerçekleştiğine vurgu yapan Arık, “Konya, adı üzerinde kapalı bir havza ve dışarıdan beslenen bir havza değil. Havzadaki esas su kaynağı yağışlardır. Yağışlarda az olduğu için yeraltı suyu çok fazla beslenemiyor. Havza kenarına yaptığımız barajlar ve göletler bir bakıma havzayı besleyen sularında önünü kestiği için beslenme biraz daha azalmış vaziyettedir. Bunun üstüne birde aşırı su tüketen ürünlerin yetiştirilmesi için aşırı şekilde yeraltı suyu kullanıyoruz. Dolayısıyla süreç tamamen yeraltı suyun aleyhine işliyor” diye konuştu.