Konya Katliamı sanıkları hakim karşısında: Amacım barışı sağlamaktı

Yayın tarihi: 14 Aralık 2021 Salı 3:11 pm - Güncelleme: 14 Aralık 2021 Salı 3:11 pm

Konya’nın merkez Meram ilçesinde, aynı aileden 7 kişinin öldürülmesiyle ilgili sanıkların yargılanmasına başlandı. Sanık Mehmet Altun “Amacım barışı sağlamaktı” dedi.

Konya’nın Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi’nde 30 Temmuz’da Dedeoğulları ailesinden 7 kişi katledilmişti. Katliama ilişkin davanın ilk duruşması Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görüldü. Tutuklu katil zanlısı Mehmet Altun ile başka bir dava nedeniyle cezaevinde bulunan tutuksuz sanıklar Lütfi Keleş ve Ali Keleş, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Tutuksuz sanıklardan Ali Çalık, Ali Keleş, Ramazan Çalık, Veli Keleş ve Yahya Çalık ise duruşma salonunda hazır bulundu.

‘AMACIM BARIŞI SAĞLAMAKTI’ SAVUNMASI

Adliye Konferans Salonu’nda görülen duruşma nedeniyle Konya Adliyesi ve çevresinde polis ekipleri tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Davayı takip etmek isteyen çok sayıda vatandaş da adliyeye geldi. Duruşmada, ilk kez hakim karşısına çıkan Altun ile diğer sanıkların ifadeleri alınacak. Sanık Altun, savunmasında “Amacım barışı sağlamaktı” ifadesini kullandı.

MEHMET ALTUN HAKKINDA 7 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYOR

Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında aralarında Mehmet Altun’un da aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede tutuklu Mehmet Altun hakkında ‘canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürme’ suçundan 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Ayrıca yanında getirdiği bidondaki benzini döküp evi ateşe verdiği iddiasıyla ‘yakarak mala zarar verme’ suçundan 1 yıldan 9 yıla kadar, ‘nitelikli olarak konut dokunulmazlığı’ suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar, ‘6136 Sayılı Kanuna Muhalefet’ suçundan da 5 yıldan 8 yıla kadar yargılanması talep edildi.

Mehmet Altun, 30 Temmuz’da gerçekleştirdiği katliam sonrası kiraladığı araçla kaçtı. Güvenlik ekiplerinin arama çalışmaları sonrası Altun, 4 Ağustos’ta Konya’nın Bozkır ilçesi Üçpınar Mahallesi’nde bir arazide yakalandı.

‘SİLAHI KENDİMİ KORUMAK İÇİN ALDIM’

Yaşanan katliamda ailesinin azmettirici olmadığını söyleyen Altun, Dedeoğulları ailesinin evine barışmak amacıyla gittiğini belirtti. Silah sahibi olmasının nedenini daha önce yaşanan bir hırsızlık olayı olarak açıklayan Altun şöyle devam etti: “Silahı aileye karşı kullanmak için almadım. Olaydan önce psikolojik sorunlarımdan dolayı Ankara, İstanbul ve Bursa’ya gittim. Olaydan iki günce onlarla görüşmeye karar verdim.  Kavgadan sonra sürekli tehdit ediliyorduk. Amacım arayı düzeltmekti. Onlarla görüşmeye gideceğimi kimseye söylemedim, söylesem zaten izin vermezlerdi. Silahı da yanıma kendimi korumak için aldım. Yanıma benzini neden aldığımı bilmiyorum. Yakma niyetim yoktu. Saat 18:00 civarında evlerine gittim. Ondan önce de cumaya gitmiştim. Olaydan iki gün önce de araç kiraladım.”

ALTUN: HATIRLAMIYORUM, BİLMİYORUM…

Yanında götürdüğü dosyaya ailesinin isimlerini yazdığını ve kendini belediye çalışanı olarak tanıttığını anlatan Altun, ailenin “bizim belediyeyle işimiz olmaz’ şeklinde cevap verdiğini söyledi. Eve Barış Dedeoğulları’nın gelmesini beklediğini kaydeden Altun, ailenin maskesini çıkartmasını istediğini ifade ederek şunları söyledi: “Maskemi çıkarttım ve daha sonra silahımı elime aldım. Ben kibar konuşurken kızlardan birisi bana taş attı, o esnada elimdeki silahı ateşleyemedim. Silahımı doğrulttum ama vurmak istemedim. Daha sonra kendimi kaybettim. Nasıl ateş ettiğimi hatırlamıyorum. Kargaşa anını da hatırlamıyorum. Şarjör değiştirdim. 2. Şarjörde de mermi hazırdı. Sağa sola kaçan oldu. Yaralılardı. Yere düştükten sonra sadece bir kişiye ateş ettim. Diğerlerini hatırlamıyorum. İçeri kaçana ise iki kez ateş ettim. Mermiler çantamın içerisindeydi. Tekrar doldurdum şarjörü. Daha sonra ne kadar ateş ettim bilmiyorum. Hepsinin öldüğünden emin olduktan sonra arabaya bindim, benzim aklıma geldi. Kamera ve delillerin yok olması için bidonu direk içeri attım.”

Katliamdan sonra Bozkır’a gittiğini anlatan Altun, bu sürede telefonun açık olduğunu, yaklaşık 5 gün boyunca bağlarda, bahçelerde ve kırsal alanda yaşadığını belirtti. Köye gidince kimsenin ona ulaşmaması için SİM kartını kırıp attığını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Merkez Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi’nde 30 Temmuz’da bir evde 7 kişinin ölü bulunduğu ihbarı üzerine adrese yönlendirilen sağlık ekipleri 7 kişinin de yaşamını yitirdiğini belirlemişti. Cinayet zanlısı Mehmet Altun 4 Ağustos’ta yakalanmıştı.

İddianamede, Altun hakkında öldürme olayına ilişkin ‘canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürme’ suçlamasıyla 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilmişti.

Ayrıca Altun’un ‘nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal’ suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar, ‘Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanun’a muhalefet’ suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar ve ‘yakarak mala zarar verme’ suçundan da 8 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Diğer sanıklar Yahya Çalık, İbrahim Keleş, Ramazan Çalık, Ali Çalık, Lütfi Keleş, Ali Keleş, Veli Keleş, Ali Keleş, Ayşe Keleş ve Ali Keleş’in ise ‘canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürmeye azmettirme’ suçundan 7’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, ‘yakarak mala zarar vermeye azmettirme’ suçundan da 8’er yıla kadar hapis ile cezalandırılmaları talebinde bulunulmuştu.

Konya katliamı… Dedeoğulları Ailesi’nin avukatı istifa etti