KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır: ‘Kürt meselesi, Türklere ve Türkiye’ye de dair bir mesele’

Yayın tarihi: 20 Kasım 2019 Çarşamba 9:12 pm - Güncelleme: 20 Kasım 2019 Çarşamba 9:15 pm

HDP’nin belirlediği yol haritasını T24’e yorumlayan KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır,”Kürt meselesini şöyle tarif etmek mümkün; Türkler, Kürtler de aynı haklara sahip olmasın diye kendi yetki ve sorumluluklarından vazgeçiyorlar. Dolayısıyla Kürt meselesi, Türklere ve Türkiye’ye de dair bir mesele.” dedi.

HDP’nin demokratik siyaseti koruma kararının Türkiye için fırsat olduğunu dile getiren Ağırdır “Biraz da bizim onlara el uzatmamız lazım. Bu eziyetin içinde halâ diri duruyor ve halâ ‘Türkiye’ diyorlarsa, bu çok değerli. CHP’nin de İyi Parti’nin de ön kabullerini bırakıp el uzatmaları lazım” dedi.

Kürtlere ‘onurlu yurttaş hakkını’ tanımadan problemin devam edeceğini ve kalıcılaşacağını vurgulayan Ağırdır, “Küresel aktörlerin müdahalesi olmadan onurlu yaşam hakkı için Kürtlerle barışmak, yeni bir yaşam inşa etmek zorundayız. Bunun yolu da siyaset ve elimizde HDP var. Kürt meselesinde uzlaşma olacaksa bunun adresi HDP ve Türkiye olacaktır. Meseleye ‘bizim problemimiz’ diyerek yaklaşmalıyız” diye konuştu.

Kürt meselesinin küresel bir sorun hale geldiğinin altını çizen Ağırdır, “Ancak PKK ‘Bu yöntemlerle devam edeceğim’ dediği sürece Kürtlerin refah içinde yaşayıp yaşamadığı dünyanın umurunda olmayacak” ifadesini kullandı.

HDP’nin erken seçim çağrısını da yorumlayan Ağırdır, “Erken seçimin mümkün olacağını sanmıyorum. Bunun için iktidar kanadının da yönetemediğini kabullenmesi lazım ancak henüz o noktada değiller. Bunu, 2021 yılının sonuna doğru tartışacağız gibi geliyor bana” dedi.

Ağırdır sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kürt meselesi denen şeyi şöyle tarif etmek de mümkün; Türkler, kendilerine dair kararlara katılım haklarından kendi rızalarıyla fedakarlık ediyorlar. Kürtler de aynı haklara sahip olmasın diye kendi yetki ve sorumluluklarından vazgeçiyorlar. Dolayısıyla Kürt meselesi artık yalnızca Kürtlere değil Türklere ve Türkiye’ye de dair bir mesele”