Maçoğlu: Kayyumun 10 milyonluk 15 Temmuz parkı çöktü

Yayın tarihi: 11 Mart 2021 Perşembe 9:17 am - Güncelleme: 11 Mart 2021 Perşembe 1:45 pm

Türkiye Komünist Partili (TKP) Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, 50 milyon lira borç bırakan kayyumun, 10 milyon liraya yaptığı 15 Temmuz parkının çöktüğü için yurttaşların girişine kapatıldığını açıkladı. Maçoğlu belediye projelerini ihale sistemine kapatınca borcu 20 milyona indirdiklerini kaydetti.

Cumhuriyet ile Moğultay mahalleleri giriş bağlantı yolun genişletme çalışmasının ihaleye çıkmasının ardından maliyetinin 1 milyon liraya yükselmesiyle Maçoğlu, çözümü belediyenin kendi öz imkanlarını kullanmakta buldu. Belediyeye ait araçlar ve çalışanlarla yolun yapılması durumunda yol genişletme ücretinin yaklaşık 450 bin lira tutacağını ve bu fiyat farkından dolayı birçok işin tamamlanacağını belirtti.

 

“1 MİLYONLUK İŞİ 450 MİLYONLA BİTİRDİK”

Maçoğlu, belediyenin kendi yaptığı çalışmalarda maliyetlerin düşürüldüğünü belirterek, “İhale yaptığımızda firmanın karını koymak zorunda kalıyoruz bu da yüzde 20’lere geliyor.  Böyle bir durumda 1 milyonluk bir projede en az 200 250 bin lira fazla ödeme yapmak zorunda kalıyor. İki tane büyük proje yaptık. Geçtiğimiz aylarda Demiroluk virajı, ihaleye çıksaydı 1 milyon 400 civarında bir maliyeti vardı. Ama halkımızla birlikte öz imkanlarımızı kullandık ve 450 bin maliyetle o işi bitirdik. Oradan elde ettiğimiz karla başka bir yerde başka projeler yapacağız” dedi.

Kendi yaptıkları çalışmalardan elde ettikleri karla yeni projeler üreteceklerini söyleyen Maçoğlu, “Üç beşin hesabını yapıyoruz ki hizmete daha çok yoğunlaşalım. Aslında yapmak istediğimiz buydu diğer yolu da ihaleyle yapmış olsaydık bütçemiz bu yola yetmeyecektik” diye konuştu.

İhale yöntemiyle yapılan çalışmalarda projelerin masa başında üretildikten sonra kontrol edilmediğini belirten Maçoğlu, “Üreterek kamunun hantallığını da almış oluyoruz. Kamuda sadece masa başında kağıtlara yazarak ihaleye çıkartarak yapıyor. Alt yapısı nasıl oldu kalitesi nasıl oldu bakmıyor. Ama kendiniz yaptığınızda bir kere çalışanlarınızın kendine olan öz güveni yükseliyor” ifadelerini kullandı.

 

“KAYYUM BİZİM ZOR DURUMDA KALMAMIZ İÇİN HER ŞEYİ YAPMIŞ”

Kayyumdan kalan borcu önemli oranda bitirdiklerini söyleyen Maçoğlu, “Kayyum bizim zor durumda kalmamız için bir planlama yapmış. Tüm yaptığı çalışmalar bakanlıklar üzerinden yapılmış. Böyle olunca da İller Bankası’ndan gelen para bize gelmeden kesiliyordu. Kayyumdan kalan 41 milyon lira borç vardı. Hatta faiziyle birlikte 50 milyon lirayı aşıyordu. Biz bunu 20 milyon liraya kadar indirdik. Yıl sonunda da 5 milyon lira kalmasını hedefliyoruz” dedi.

“DEVLETİN PARASININ NE KADAR KÖTÜ HARCANDIĞININ KANITI”

Kayyumun ihale yöntemiyle yaptığı çalışmalara da değinin Maçoğlu, “Kayyum 15 temmuz diye bir park yapmış 10 milyon liranın üzerinde bir harcama yapmışlar. Ama altyapısı zayıf. Dolgu yaparken toprağı doldurup üzerine yeşil atmışlar. Çöktü park. Halkın sağlığı için kapattık orayı. Sadece insanlar görsünler burayı biz yaptık diye yapmışlar. Daha iki sene bile geçmeden çöktü park. Bu devletin parasının ne kadar kötü kullanıldığının bir kanıtıdır” ifadelerini kullandı.