Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırıları sonrası destek içim ailesiyle İsrail‘e giden komedyen Jerry Seinfeld, Duke Üniversitesi’nin mezuniyet töreninde protesto edildi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde onlarca üniversiteye yayılan Filistin yanlısı protestoların sonuncusu, Duke Üniversitesi’nin mezuniyet töreninde, komedyen Jerry Seinfeld’in konuşması öncesi yaşandı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, İsrail destekçisi olan Seinfeld, törende kürsüye davet edilmesiyle, bazı öğrenciler tarafından yuhalandı. “Filistin’e özgürlük” sloganları da atan onlarca öğrenci protesto olarak töreni terk etti. Bazı öğrencilerin de mezuniyet cübbesi üzerine Filistin’e destek amaçlı olarak kefiye taktığı görüldü.

Seinfeld, kısa süren protesto sonrası, kendisini destekleyenlerin de bulunduğu mezunlara hitap etti.

Konuşmasında kuşaklar arası komedi anlayışının farklılıklarına değinen Seinfeld, “Rahatsız edici mizahın hafif nahoş bir duygu uyandırması normal… Sizin jenerasyonunuzun başkalarını kırmamaya gösterdiği özene, daha kapsayıcı bir toplum yaratma hassasiyetine hayranlık duyuyorum… Ancak size bir komedyen olarak şunu söyleyeceğim; espri anlayışınızı kaybetmeyin” diye konuştu.

SEINFIELD’A FAHRİ DOKTORA UNVANI

Seinfeld konuşmasında öğrencilere prestijli bir üniversiteden mezun olmanın kendilerine verdiği imtiyazı iş hayatlarında kullanmalarını da tavsiye etti. Seinfeld’e Duke Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı da verildi.

DESTEK İÇİN İSRAİL’E GİTMİŞTİ

Seinfeld, Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırıları ardından ailesiyle destek amaçlı olarak İsrail’e gitmişti. Aktör ve komedyen Jerry Seinfeld, 1989-1998 yılları arasında yayınlanan Seinfeld dizisiyle akıllara kazınmıştı.

ABD’DE FİLİSTİN PROTESTOLARI

ABD’de bazı diğer üniversitelerin mezuniyet törenlerinde de Filistin destekçisi öğrenciler farklı protestolar düzenliyor. Polisin yaklaşık üç hafta önce kampüsü basarak 100 kadar Filistin yanlısı öğrenciyi gözaltına aldığı Boston’daki Emerson College’daki mezuniyet töreninde birçok öğrenci cübbelerine Filistin’e destek sembolleri taktı.

ABD’de 100’den fazla üniversitede haftalardır süren Filistin’e destek protestolarında 2 binden fazla öğrenci ve akademisyen gözaltına alındı. Southern California Üniversitesi de protestolar nedeniyle 10 Mayıs’ta yapılması planlanan ana diploma törenini iptal etti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail’e tepki: Hem Filistinliler, hem İsrailliler tehdit altında