Kod-29’la işten atıldı, erzak alışverişini kola kapağıyla yapıyor

Yayın tarihi: 4 Haziran 2021 Cuma 6:06 pm - Güncelleme: 4 Haziran 2021 Cuma 6:06 pm

Bayrampaşa Belediyesi’ndeki işinden Kod-29 ile işten atılan İzzettin Akan, erzak alışverişini sokaklardan topladığı ‘bedava’ yazılı kola kapakları ile yapıyor.

İzzettin Akan, işinden kod-29 ile kovulduktan sonra haftanın üç günü hurda toplayarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Akan, “Topladığım kola kapaklarını götürüyorum bakkala, bedavası 3.5 liraysa 2 liradan veriyorum. 10 tane kapak toplayınca şeker alıyorum, tuz alıyorum. 200-300 kapak yaptığın zaman yağı da alabiliyorsun başka erzakını da…” diyor.

Akan, 8 senedir ailesiyle birlikte İstanbul’un Bağcılar ilçesinde yaşıyor. Evrensel muhabiri Murat Uysal’ın haberine göre Akan, son dönemde gündemde olan uyuşturucu ticareti meselesini “Bunlar siyasilerin Bağcılar temsilcileri, pudra şekeri satıcıları” diyerek anlatıyor.

“ÇEKİRDEK KADAR BİRİKİMİM YOK”

Akan, Bayrampaşa Belediyesi’ndeki işine eşi ilk çocukları hamile kaldığında girmiş ve işinde 15 seneyi tamamlamış. “15 senede ben ailemi zor geçindirdim. Üç tane çocuğum var, onlar için gece gündüz çalıştım, şimdi bir çekirdek kadar birikimim yok. İki oda bir salon bir evde oturuyorum, bu da benim değil kira” diyor.

Kod-29 ile işinden atıldığı için kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneğinden faydalanamayan Akan, yine aynı sebepten bir başka iş de bulamamış. Çöp toplamak için arşınladığı sokakları bu defa el arabasıyla hurda toplamak için arşınlayan Akan geçim mücadelesini şöyle anlatıyor.

“Çocuğa yılda bir aldığım ayakkabının daha ucuzunu bulmak için mahalle mahalle dolaşıyorum. Evime et getiremiyorum. İşçi adam nereden bulacak kırmızı eti? Kurbanda çevreden getirirlerse yeriz, yoksa o da yok. Patronlarımız öyle mi? Mideleri kaldırsa günün üç öğünü et yerler. Tavuğu hesap ederek alıyoruz çünkü bugün tavuk aldın ertesi gün ne yiyeceğini düşünmek zorundasın”

KOLA KAPAKLARIYLA ALIŞVERİŞ

Çocuklarının koronavirüs salgını döneminde eğitime ulaşamadığını söyleyen Akan, şöyle konuştu:

“Biz çöpten cips, kola kapağı toplayıp alışverişimizi onlarla yapıyoruz. Elimize geçen parayla alışveriş yapmaya çalışsak aç kalırız. Topladığım kola kapaklarını götürüyorum bakkala, bedavası 3.5 liraysa 2 liradan veriyorum. 10 tane kapak toplayınca şeker alıyorum, tuz alıyorum. 200-300 kapak yaptığın zaman yağı da alabiliyorsun başka erzakını da. Her bakkal da bu işi yapmıyor. Çevrede üç-beş tane bakkal var, biriyle aramız açıldı, o vermiyor ama daha aşağıda biri daha var, o sorun çıkarmıyor. Böyle geçiniyoruz başka türlüsü mümkün değil.”

BELEDİYEDE İŞE GİRMEK İÇİN AKP’YE ÜYE OLMUŞ

AKP’ye üye olduğunu söyleyen Akan, “Geç uyandık geç fark ettik” sözleriyle sitem ediyor. Üye olma sebebini iş bulmak istemesine bağlayan Akan, “O zaman öyle görüyorduk. Şimdi onun haklı olduğunu anlıyoruz. AKP’de en ufak görevi olan biri ya da onların çocukları gidip milyonluk arabalara biniyor. Bunların babalarının götürdüğünü ne ben hesap edebilirim ne sen hesap edebilirsin. Biz pudracı diyelim onlara. Seneler boyu evimizi geçindirmek için uğraşalım, canımızı verelim, onlar uyuşturucuya pudra şekeri adını taksın. Sedat Peker devletin içinden bunları açıklıyorsa demek ki devletin hali vahimdir. 12-13 sene üyesi kaldım ben bunların. 2003’ten beri başka partiye oy vermedim. Ama görüyorsun ben evimi zor geçindiriyorum, onlar milyonluk arabalardan inmiyor. Peker’in konuştuğu rakamlar 300-500 milyondan başlıyor. Değil bir ömür üç ömrüm olsa, yine çalışsam, bu parayı toplayamam adamlar tek seferde yiyorlar. Demek ki bu memleketin işçileri bunlara çalışıyor” diyor.

Erdoğan’ın “Bir yüzüğüm var” sözlerini kullandığı mitingi canlı izlediğini söyleyen Akan, “Gariban kısmın yüzde 75’i 80’i AKP’ye oy veriyor. Zaten garibanların sırtından buralara geldiler. Çok şükür şu an o garibanlar yavaş yavaş uyanmaya başladı. Ben ve ailem uyandık, kardeşlerim uyandı. Ama bu düzen değişir. Onlar bizim ensemize basarak 3.5 milyonluk arabaya binecekler biz de akşam çocuğumuza ne getireceğiz diye düşüneceğiz. Kola kapağıyla hesap yapıyoruz. Çöpten ekmek toplayıp evine götüren arkadaşlarımız var ya. Onlarca işçi böyle yaşıyor. Allah öyle etsin ki; biz olalım onların yerinde, olalım ki hesabını soralım, ne demekmiş Kod 29 ile işten atılmak, ne demekmiş namussuzlukla damgalanmak öğrensinler” ifadelerini kullanıyor.