Kocaman yapraklı ağaç

Yayın tarihi: 15 Ağustos 2023 Salı 10:12 am - Güncelleme: 15 Ağustos 2023 Salı 10:12 am

Sayıl Cengiz Gündoğdu

Atatürk Filmi

Disney adlı kurum, Atatürk filmi çekmeye karar vermiş. Ermeniler buna karşı çıkmışlar, Disney de film çekimini durdurmuş. Bu durumda halk, bütünüyle tepki vermiyor.

Benim için acı da olsa, şunu görüyorum. Türkiye ikiye bölündü. Tümel bir bakışla söylersem, bir yanda laikler, bir yanda karşı laikler. Bu ayrım Atatürk filminde kendini gösterdi. Laikler film çekilmiyor diye üzüldü. Karşı laikler, hangi Atatürk filmi çekilecek diye, alaya ladı Atatürk’ü. Ben bu yazıları okudukta, Atatürk alaya alınacak ne yaptı diye düşündüm. O zaman Atatürk ne yaptı, bunu bir konuşalım.

Tarihin Zır Delisi

Yaş 18. Atatürk karşıtlarını öğrenmişim. O karşıtlardan biri de Refi Cevat Ulunay. Millliyet’de yazıyor. Milliyet’e gittim. Ben hiç sektirmeden sordum. “Mustafa Kemal’e niçin karşı çıktınız?”

Ulunay anlattı. Şişli’deki evinde konuşmuş Mustafa Kemal’le. Ordu yok, para yok, Osmanlı Develet’i paylaşılmış. İngiliz Donaması Boğaz’da. Zaman, herkesin çıkarını kolladığı kötü bir zaman. Mustafa Kemal, bu konumda şunu tasarlıyor, “Bu vatanı nasıl kurtarırım.” O zaman Ulunay, “Sen deli değil, zırdelisin”dir diyor.

Ulunay, olgun , yaşamış bir insandı. 18 yaşındaki bir gemcin sorusunu görmezlikten gelmedi.. Burbuba enfiye çektiktikten sonra şöyle dedi, “Ben Mustafa Kemal’e karşı çıkmadım, zırdeliye karşı çıktım.Ama o dediğini yaptı. Kurtardı vatanı.” Bir film dolayısıyla Mustafa Kemal’e alayları okudukta 18 yaş anısı canlandı gözümde. Şimdi karşıtlarına soruyorum. O “zır deli” yurdu kurtarmasaydı, emekli olup köşesinde otursaydı;

-Ayyaş diye aşağılanır mıydı?

-Mustafa Kemal, Ayasofya’yı mğüze yaptı. Recep Tayyip Erdoğan, müzeyi camiye çevirdi. İmamo camide Mustafa Kemal’i aşağıladı. Mustafa Kemal yurdu kurtarmasaydı, o imam elinde kılıçla konuşabilir miydi?

-Lozan’da binlerce kilometrelik ülke toprağını düşmana verdin diye suçlanır mıydı?

-Cumhuriyet için, laiklik için İngilizle anlaştı denir miydi?

-Yunanın, İngilizin, Fransızın, İtalyanın, Ermeninin parça parça ettiği Anadolu’yu, Türklerle birlikte birlikte tarihten sileydi, bunun sorumlusu Mustafa Kemal mi olacaktı?

Kocaman Yapraklı Ağaç

Bu ülkede siyasal erkin ağaç semediğini biliyorum. Sermaye sınıfı da, kırk paralık kazanç için ağaçları kesiyor. Kendinin bilincinden yoksun halk, örgütlenip siyasal bir örgüt olamıyor. Salya sümük kesilmesin diye ağaçlara sarılıyor.

Soruyorum bu kaçıncı ağlaman, kaçıncı ağaca sarılman. Ama ben Mustafa Kemal’den söz edecektim. Kocaman yapraklı ağaca benzeyen Mustafa Kemal, kök, laiklik-demokrasi.

Dönüşüm… gelişim diye çekişen CHP’ye kim anımsatabilir kökenini.

CHP, laiklik-demokrasi sürecini başlatmalıdır.

Yasal Terörizm

Tele1’in yayını bir hafta durdurulmuştu. Ekran karartılmıştı. Ekranı karartma kararı verenler hiç kuşku yok seviniyorlardır. Seviniyorlar ama tarihe kara bir yaprak gibi geçecekler. Seviniyolar ama bu yapılanın yasal terörizm olduğunu bilsinler.