Koca ‘aracı firma’ iddialarını yalanladı: Tek muhatabımız üretici firmadır

Yayın tarihi: 30 Aralık 2020 Çarşamba 1:50 am - Güncelleme: 30 Aralık 2020 Çarşamba 1:50 am

Sosyal medya hesabı üzerinden aşının aracı firmayla getirildiği iddialarına ilişkin açıklama yayımlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Aşı tedarik sürecinde tek muhatabımız üretici firmadır” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TRT muhabirinin paylaştığı fotoğraflardan sonra gündeme gelen ‘aracı firma’ haberlerine ilişkin açıklama yayımladı.

Sosyal medya hesabından yayımlanan “Aşı tedarik sürecinde tek muhatabımız üretici firmadır” açıklamasında Keyman İlaç A.Ş’nin Sinovac firmasının Türkiye ve Azarbeycan’daki tek yetkili distribütörü olduğu; sadace Sinovac’ı temsil etmekten ve lojistikten sorumlu olduğu belirtildi.

“Aşı tedarikinde aracı firma kullanıldığına dair iddialar ile ilgili açıklamamız ektedir. Milletimiz irfan sahibidir. Hakikati görür ve ona sahip çıkar” notuyla paylaşılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“BioNTech ve Oxford aşısı dahil olmak üzere tüm aşı üreticileri ile devlet olarak bizzat aracısız görüştük. Devletimiz adına Devlet Malzeme Ofisimiz, Sinovac firması ile görüşmüş ve Türkiye’deki temsilcileri olan Keymen İlaç A.Ş. ile de lojistik süreci takip etmiştir. Sinovac firmasının Türkiye’deki tek yetkili distribütörü Keymen İlaç A.Ş. firmasıdır. Üstelik 7 yıldır bu durum böyledir. Bu açıklamanın altında şaıları satın aldığımız şirketin mektubunu bulacaksınız. Sinovac firması iki şirketin bilgilerini verdikten sonra mektubunda şöyle söylemektedir: ‘Keymen Türkiye ve Azarbeycan’da tek yetkili distribütörümüzdür. Covid-19 aşısına yönelik tüm görüşmeleri Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Azarbeycan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlıkları ile Sinovac doğrudan müzakere edere yürütmektedir. Keymen Sinovac’ı, Devlet Malzeme Ofisi’de Türkiye’yi temsil etmektedir.’

Yukarıdaki bilgilerden açık şekilde anlaşılacağı üzere tüm görüşmeler doğrudan üretici şirketlerle yapılmaktadır. Anlaşmanın idari ve mali tüm koşulları distribütörden bağımsız olarak ana üretici ile yapılan görüşmelerde belirlenmiştir. Distribütörün yetki ve sorumluluğu Sinovac’ı temsil ve lojistik ile sınırlıdır. Bu anlaşmatığımız ve görüşmelerin devam ettiği tüm aşılar için böyledir.”

Koca’nın imzasıyla yayımlanan açıklamanın tamamı şöyle:

Sinovac tarafından yazıldığı söylenilen mektup ise şöyle: