Bakan Koca ‘rutin dışı’ konuşmasını yaptı! İşte ayrıntılar…

Yayın tarihi: 9 Eylül 2021 Perşembe 6:20 pm - Güncelleme: 9 Eylül 2021 Perşembe 7:38 pm

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “18.00’da rutin seyrin dışında bir konuşmayla huzurlarınızda olacağım” açıklamasını yapmıştı. Sağlık Bakanı Koca açıklama yaptı.

Bakan Koca, “Salgınla mücadele sürecimizde simge bir gün! Aşıda toplam 100 Milyon Doza ulaştık. Toplumun ortak başarısını, önümüzdeki haftaların başarı planını içeren bir gündemle huzurlarınızdayım. Merak ettiğiniz pek çok konu başlıklarımız arasında” dedi.

Fahrettin Koca: Bugün rutin dışı bir konuşmayla huzurlarınızda olacağım

Koca, “Salgınla mücadele sürecimiz açısından simge bir gün! 18:00’DA, rutin seyrin dışında bir konuşmayla huzurlarınızda olacağım. Gündeminizdeki konular, başlıklarımız arasında. 18:00’da buluşmak üzere.” ifadelerini kullandı.

AÇIKLAMA BAŞLADI

Fahrettin Koca merakla beklenen açıklamasına başladı. Koca yerli aşı Turkovac’ın acil kullanım başvurusuna hazır hale geldiğini söyledi. Koca, şu ifadeleri kullandı:

“Kutlanmaya değer bir gün saat 12.54’de toplam aşı dozu sayısında 100 milyona ulaştık. Aşı kampanyamız 13 Ocak’ta sayın Cumhurbaşkanımızın vatandaşlarımıza örnek olmak üzere ilk aşıyı olmasıyla başlamıştı. Sayın Cumhurbaşkanımıza huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ederim. 100 milyon doz 84 milyona hayırlı olsun.

100 milyonuncu doz aşı Kocaeli Gebze’de bir hastanemizde yapıldı. 36 yaşındaki yurttaşımıza, aşıyı uygulayan hemşire arkadaşımıza, aşıyı uygulayan doktorumuza teşekkür ediyorum.

100 milyon doz ortak ve büyük bir başarının adıdır. 100 milyon doz için milyonlarca insan karar verdik harekete geçtik. Kararıyla, emeğiyle katkısı olan herkesi kutluyorum. Yeri geldiğinde yüksek yaylalara çıkan, aşı yapmak için tarlalara giden, aylarca dağ tepe demeden görev yapan sağlıkçı arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.

Salgına karşı daha fazlasını yapanların da başarısıdır 100 milyon doz. Açıklamaları ve saygınlıklarıyla aşılama sürecinin güç kaynağı olan bilim insanlarımıza hürmetlerimi sunuyorum. Bilim Kurulumuzun öncülüğünden daima gurur duyuyoruz.

Geldiğimiz nokta çok yüksek bir aşılanma hızının mümkün olduğunu gösteriyor. Bizler 84 milyon daha da güçlü dayanışmayı birlik ruhunu sağlayabiliriz. Bugün ortak hedefimiz toplum bağışıklığı için gücümüzü büyütme günüdür.

AŞIDA 100 MİLYON DOZ SINIRI AŞILDI

Şu dakikalar itibariyle 100 milyon dozun bir hayli üzerindeyiz. 18 yaş ve üzeri nüfusta ilk doz aşı oranı yüzde 82, ikinci doz aşı oranı yüzde 63,8, 6 milyon 32 bin kişi ise tam doz aşısını yaptırmış durumda. 100 milyon başarısı büyük bir sonuca hazırlıyor.

Toplum bağışıklığı aşı dozlarının tam olmasıyla sağlanabilir. İlk doz aşısını olup ikinci dozu henüz yaptırmayan 11.3 milyon kişi bulunuyor. İkinci doz aşılarımızı yaptıralım. İlk doz aşının tek başına koruyuculuğu yok.

Beklediğimiz sonucu aşılarımızı tamamlayarak alabiliriz. Aşının zaman kaybetmeden tam doz yapılması hayat kurtarır. İlk doz ilk adımdır. İlk adımdan sonuç almayı ummak yanlış olur. Şu an Covid-19 sebebiyle yatan hastalarımızdan bir kısmı aşıları tam olmayan kişilerdir.

Aşılarınızı gerektiği gibi tamamlar tamamlanmaz vücudumuz hemen o gün güç kazanmış olmayacak. Hastalığı hafif geçirmek için hatırlatma dozu için 2 hafta geçmelidir. Hastanede aktif vakaların yüzde 90’a yakın bölümü aşı olmamış veya aşısı tamamlanmamış kişilerdir.

Aşısı tamamlanmış kişi iki doz inaktif aşı olup ikinci doz aşısından üç ay sonra hatırlatma dozunu yaptıran veya iki doz mrna aşısı olan kişidir. Mevcut bilgiler inaktif aşılardan üç ay sonra yapılan hatırlatma dozunun çok önemli koruyuculuğu arttırdığı görülmektedir.

Bugün itibariyle hatırlatma dozu zamanı gelen yaklaşık 6 milyon insanımız var. Bu akşam yarına randevu almalarını, vakit kaybetmeden hatırlatma dozunu yaptırmalarını rica ediyorum.

Gündemimiz Covid-19’a karşı 100 milyon doz başarısı. 100 milyon doz aşıya rağmen dünkü tabloda vaka sayısı neden 23 bin 914’dü? Bilmenizi isterim, şu an bilimin tespit alanı dışında kalanlar hariç her sorunun cevabı var. Bu soruya karşılık olarak, tam doz aşılama oranında henüz yeterli düzeye ulaşamadık. Aşının tam dozla sağlanan koruyucu gücüne toplumun büyük kısma sahip değiliz. Tedbirleri ise ne yazık ki eski ciddiyetle sürdürmüyoruz.

Virüsün yeni varyantları daha hızla yayılıyor, sonuçları ciddi riskler doğuruyor. Bilim Kurulumuzun hatırlatma dozunu gündeme alması olası risklerin önüne geçmiştir. İki doz aşılama yapan İsrail ve Amerika’daki oranlar Türkiye’de aldığımız kararın isabetini gösteriyor.”

SORU-CEVAP

-Yüzde 90’ının üzerinde delta varyantı var. Mu varyantı 2 vaka bildirildi. 2 vaka da İstanbul’da ayaktan takip edilen ciddi sorunu olmayan vaka.

-İnaktif aşının takibinde 3.aydan sonra koruyuculuğunun kaybolmadığını koruyuculuğunun azaldığını görerek üçüncü hatırlatma dozunun uygulanması gerektiğine karar verdi. İsrail, Almanya ve ABD’nin de benzer yaklaşımları oldu. MRNA aşıları için hatırlatma dozu gerekli olacak gibi görünüyor. 8-9 ay sonra olabilir. İnaktif aşı olanlar için hatırlatma dozu son derece önemli. 15 milyon inaktif aşı yaptıran vatandaşımız var. 6 milyona yakını hatırlatma dozunu yaptırmış değil. Erken dönemde hızla yaptırmalarını önemsiyoruz.

-12 yaş grubu ile ilgili aşılama oranı yüzde 3’ü geçmedi, oran yüksek değil.

-Varyantların gibi sekans analizi yapıyoruz. Sadece PCR testleriyle değil. (Vefat ve vaka sayılarının neden yüksek olduğu sorusu) Bizim şu an 18 yaş ve üzeri yatan hastada yüzde 90’ı aşısını tamamlamamış kişiler. Aşısını tamamlamamış kişilerin toplam sayısı 26 milyon. Aşısını tamamlamış kişiler yaklaşık 36 milyon. 36 milyonun yaş ortalaması daha yüksek, ek hastalığı olanlar. Yaş ortalaması 46. 26 milyonun yaş ortalaması daha düşük. 36 milyon aşılanmamış olsaydı var olan hastane yükü, 2,5- 3 kat olacaktı. Bu farklılık neden oluşuyor? Yani aşılama bu kadar olmasaydı vaka sayımız 2,3 kat olacaktı. 36 milyonun hastane yükü yüzde 10. Aşı bu kadar etkili. Vatandaşımız bir an önce aşısını olması toplumsal bağışıklık içerisinde son derece önemli görüyoruz.

-(Sahte aşı iddiaları) “Biz aşıları kimlerin yapması gerektiğini biliyoruz. Kime izin verdiğimizi biliyoruz. Bu aşıyı yaptıran birimleri yakın takip ediyoruz dijital ortamda. Bununla ilgili şu an somut bir istismarın yapıldığı bilgisi bize gelmedi. Bununla ilgili olacağını düşünmek istemiyorum. Olursa da müeyyidenin güçlü olacağını. Yapılması gereken uygulamadan çekinmeyeceğimizi ifade etmek istiyorum.”

-(Aşı karşıtlığı konusu) Ben o kelimeyi kullanmak istemiyorum. En fazla aşıyı ertelemiş olanlarımız olabilir. Şu an dünyada aşı doz miktarı anlamında 8. sıradayız. Bizden önce Avrupa ülkesi sadece Almanya var. Sanırım Almanya’yı da geçeceğiz. Türkiye olarak aşılama oranımız giderek artıyor. Bu anlamda sorunumuz olduğunu düşünmüyorum.

-İnaktif aşılarda koruyuculuğunun 3.aydan itibaren azaldığını biliyoruz. Hatırlatma dozu ile inaktif aşıların 3.aydan itibaren koruyuculuğunu arttırmak gerekiyor.

-Yeni dönemde okulları kapatmak istemiyoruz çünkü elimizde aşı var, en fazla sınıf kapatılabilir.

KOCA’DAN YABANCILARA PCR TESTİ İÇİN KAFA KARIŞTIRAN YANIT

Fahrettin Koca, “Türk yolculara zorunlu olan PCR neden yabancılara değil” sorusuna kafa karıştıran bir yanıt verdi. Önce yabancılara zorunlu diyen Koca ardından olacak yanıtını verdi.

BAKAN KOCA KONUŞURKEN GELEN YORUMLAR DİKKAT ÇEKTİ

Bakan Koca’nın konuşması sırasında canlı yayında vatandaşlar tarafından yapılan yorumlar ise dikkat çekti. Yorumlarda, “Atama istiyoruz”, “Oy moy yok” şeklinde ifadeler yer aldı.