Kobani eylemleri soruşturması | Gözaltındaki HDP’li siyasetçiler adliyeye getirildi

Yayın tarihi: 1 Ekim 2020 Perşembe 11:02 am - Güncelleme: 1 Ekim 2020 Perşembe 4:19 pm

‘Kobani eylemleri soruşturması’ kapsamında gözaltına alınan HDP’li siyasetçiler adliyeye getirildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen ‘Kobani eylemleri soruşturması’ kapsamında gözaltına alınan, aralarında eski HDP’li milletvekillerinin de bulunduğu 20 kişiden 14’ü, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder, Emine Ayna, Nazmi Gör, Beyza Üstün, HDP’li Can Memiş, Gülfer Akkaya, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, eski HDP Sözcüsü Günay Kubilay, Ayla Akat Aka, Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve Dönem Sözcüsü Perihan Koca, HDP’li Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyesi (RTÜK) Ali Ürküt ve HDK-HDP Kadın Meclisi üyesi Dilek Yağlı’nın da aralarında olduğu isimler, adliyeye sevkedildi.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre, gözaltındaki siyasetçilerin bulunduğu koridorun gidiş ve çıkışlarına polis barikat kurdu. Çok sayıda HDP’li milletvekili ve avukat savcılık katında hazır bulunuyor. Adliye çevresinde bulunan polisler, HDP’lileler ve yurttaşların binaya girmesini engelleyerek, gözaltına almakla tehdit etti. Siyasetçilerin savcılık ifadesinin alınması bekleniyor.

Kars’ta ikinci operasyon: Aralarında belediye eş başkanı Şevin Alaca’nın da olduğu çok sayıda gözaltı

NE OLMUŞTU?

‘Kobani olayları soruşturması’ kapsamında aralarında Ayhan Bilgen ve HDP’li eski milletvekilleri, belediye başkanları ile MYK üyelerinin de olduğu 82 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti.

Gıda zehirlenmesi sonucu rahatsızlanan gözaltındaki siyasetçilerle görüşen HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, hastaneye kaldırılan Ayhan Bilgen’in serum verildikten sonra emniyete getirildiğini, 2 siyasetçinin halen hastanede oldukları bilgisini paylaşmıştı.

Soruşturma kapsamında gözaltında olan Sırrı Süreyya Önder, Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz, Bülent Barmaksız, Can Memiş, Dilek Yağlı, Gülfer Akkaya, Günay Kubilay, Zeki Çelik, Ali Ürküt, Altan Tan, Pervin Oduncu, Alp Altınörs, Berfin Özgü Köse, Cihan Erdal, Ayhan Bilgen ve İsmail Şengün’ün gözaltı süreleri 4 gün daha uzatılmıştı.

Gözaltında bulunan Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen sosyal medyadan görevinden istifa edeceğini duyurmuştu. Bilgen, “Keyfi gözaltılarla bir şehrin iradesi ile oynanmasına izin vermem. İster tutuklayın, ister serbest bırakın, gözaltı sürem bitene kadar kayyım atanmamış olursa Belediye Başkanlığı görevimden istifa edeceğim” ifadesini kullanmıştı.

Kayyum planını istifayla bozdu