Kobani Davası’nda ‘Yasin Börü’ suçlamasına beraat

Yayın tarihi: 16 Mayıs 2024 Perşembe 6:37 pm - Güncelleme: 16 Mayıs 2024 Perşembe 6:40 pm

Kobani Davası‘nda 36 sanık protestolardaki can kayıplarından sorumlu bulunmadı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan sürekli ölümlerden yargılanan siyasileri sorumlu tutuyordu.

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protestolar gerekçe gösterilerek açılan Kobani Davası’nda karar duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü. 4 yılın ardından davada karar çıktı.

Davada eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da olmak üzere birçok siyasetçi protestolardaki ölümler nedeniyle de suçlanıyordu. Demirtaş’a çeşitli suçlamalardan 42, Figen Yüksekdağ’a 30 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Ancak mahkeme heyeti Demirtaş dahil 36 sanığı, çeşitli kentlerdeki protestolardaki can kayıplarından sorumlu bulunmayarak beraat kararı verdi. Mahkeme başkanı tüm kararların oy birliği ile alındığını belirtti.

Diyarbakır’daki protestolarda Yasin Börü ve 3 arkadaşı da hayatını kaybetmişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan protestolardaki bu ölümleri “Bunlar terörist Selo ile beraber oldu. Bunlarda ar yok. Yasin Börü’yü öldüren Selo değil miydi? Bütün oradaki vatandaşları sokağa döken Selo değil miydi? Şimdi kalktılar, onu içeriden nasıl çıkarırız, bunun gayreti içerisindeler. Yargı ne diyorsa o. Çıkaramayacaksınız” ifadeleriyle konuşmalarına taşıyordu. Erdoğan bu nedenle ağır cezaların verilmesi gerektiğini vurguluyordu.

Kobani Davası’nda ceza yağdı! Demirtaş’a 42 yıl hapis Gültan Kışanak’a tahliye

DEM Parti’den ilk Kobani açıklaması: İstiklal Mahkemeleri’nin ruhu hortladı

Sırrı Süreyya Önder tepki göstererek Meclis birleşimini kapattı

Kaynak: HABER MERKEZİ