KKTC’te hükümet istifa etti

Yayın tarihi: 20 Nisan 2022 Çarşamba 4:20 pm - Güncelleme: 20 Nisan 2022 Çarşamba 4:56 pm

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümetin istifasını kabul etti.

KKTC’de geçtiğimiz dönem kurulan 3’lü koalisyon sona erdi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ulusal Birlik Partisi, Demokrat Parti ve Yeniden Doğuş Partisi hükümetinin istifasını kabul etti. Son dönemlerde; Başbakan Faiz Sucuoğlu ile Maliye Bakanı Sunat Atun’un görüş ayrılıkları yaşaması ve karşı karşıya gelmesi sonucunda, KKTC’de siyasi kriz yaşanmıştı.

NE OLMUŞTU?

Ocak ayında yapılan seçim sonrasında KKTC’de kurulan UBP, DP ve YDP koalisyonunun ömrü sadece birkaç ay sürdü…

Daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini üstlenen UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu’nun 9 Mart 2022’de istifa etmesiyle kabinede ilk değişiklik yaşanmıştı. Hasipoğlu’ndan boşalan koltuğa Hasan Taçoy getirilirken Dışişleri Bakanlığı görevine ise Tahsin Ertuğruloğlu getirilmişti.

Kabinedeki ikinci değişiklik talebi ise dün geldi. Başbakan Sucuoğlu ile Maliye Bakanı Sunat Atun arasında bir süredir devam eden gerilim, hükümetin düşmesine gidecek kadar büyüdü.

Başta ekonomik belirsizlik ve anlaşmazlıklar olmak üzere birçok konuda karşı karşıya gelen Sucuoğlu ve Atun arasındaki gerilim dün patlama noktasına geldi. Daha önce Sucuoğlu ve Atun birbirlerinin açıklamalarını yalanlayarak gerilimi kamuoyunun önüne taşırken Sucuoğlu dün , Atun’un görevden alınması için süreç başlattı.

Başbakan Faiz Sucuoğlu, dün kabinesinde görev alan Maliye Bakanı Sunat Atun’un görevden alınmasını istemiş ve Cumhurbaşkanı Tatar ile iletişime geçmişti. Fakat Tatar’dan yanıt gelmeyince, hükümet ortakları DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu ve YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı Cumhurbaşkanlığı’na giderek hükümetin istifasını sundu.

Dün gece UBP’nin Genişletilmiş MYK’sında da Sucuoğlu’nun kararına destek çıkmıştı.

KKTC’den AB’ye Türkçe için ‘resmi dil’ başvurusu