KKTC koronavirüse karşı yeni önlemler aldı! İşte alınan kararlar…

Yayın tarihi: 17 Ağustos 2020 Pazartesi 4:56 pm - Güncelleme: 17 Ağustos 2020 Pazartesi 4:56 pm

KKTC’de artan koronavirüs vakaları sonrasında Bakanlar Kurulu toplandı. Toplantının ardından Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay alınan kararları açıkladı.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay alınan kararları açıkladı.

  • Gemi yolu ile adamıza gelen kişilerin sayısının azaltılması
  • Gemi yolu ile adamıza gelenlerin PCR test sonuçları çıkıncıya kadar hazırlanacak yer ile limanda beklemesi
  • Tesadüfi (random) test sayısının arttırılması
  • Türkiye’den gelecek olan yolcuların PCR test sonuçlarının daha güvenilir bir biçimde kontrolü için adım atılmasına
  • Bugün için 66 vakanın 25 i hastanede tedavi görürken geriye kalan 41 vaka karantina merkezlerinde kalıyor. Ayrıca C kategorisi ülkelerinden adamıza gelenler ve temaslı takibinde olan kişilerin daha merkezi bir yerde tutulması için karar alındı.
  • Eğlence merkezleri denetimi için Sağlık Bakanlığı’nın çalışması ilerleyen günlerde duyurulacaktır.
  • Eğitim Bakanlığı 21 Ağustos tarihinde Sağlık Bakanlığı ile ortak bir toplantı düzenleyerek eğitimin başlangıç kurallarını kamuoyuna duyuracaktır. Taslak çalışma hazırlanmıştır.
  • Sağlık Kurulu’nun raporuna göre ilerleyen günlerde yeni kararlar alınmaya devam edecektir.

DETAYLI KARARLAR:

Bakanlar Kurulu Toplantısında alınan kararlar şu şekilde:

*Rakamlar temelinde bir değerlendirme yaptık. 1 Temmuz ile 16 Ağustos tarihleri arasında ülkeye, hava yolu ile 37 bin 500 yolcu, deniz yolu ile 13 bin 195 yolcunun giriş yaptığı bildirildi. 50 bin yolcu içerisinde deniz yoluyla gelenler arasında 66 pozitif vaka, hava yoluyla gelenler arasında 33 yolcunun pozitif çıktığı bilgisi paylaşıldı. Özellikle risk faktörünün deniz yoluyla gelişlerde yüksek olduğu ortaya çıktığı için deniz yoluyla gelen yolcularda ek tedbirler alma kararı aldık. Deniz yoluyla gelen yolcularda günlük 400 yolcu yerine 200 yolcu sınırlandırılması kararı aldık. Deniz yoluyla gelen yolcuların PCR test sonuçları çıkana kadar deniz limanında beklemesi yönünde bir karar üreteceğiz. Deniz yoluyla seyahatte yolcu sayısının kısıtlanması ve PCR test sonuçları çıkana kadar limanda bekletilmeleri yönünde görüş birliğine varıldı.

*Rastgele (random) test uygulamasının sayısının artırılması için Sağlık Bakanlığı adım atacak. Özellikle Güney Kıbrıs’a geçişlerde rastgele testler yapılacak ve riskin yüksek olduğu noktalarda da rastgele testler yapılacak. Deniz yoluyla ya da hava yoluyla ülkemize gelen yolculara da ülkeye girişte yapılan testlerinin negatif çıkmasına rağmen yine rastgele testler yapılacak. Gözden kaçan vakalarda böylece ortadan çıkacak.

*PCR test sonuçlarının daha güvenilir şekilde kontrol edilmesi için, Sağlık Bakanlığı’nın TC Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle istişare ederek, Türkiye’de gemiye ve uçağa binmeden yolcuların PCR test sonuçlarının daha güvenilir şekilde kontrol edilmesi yönünde bir uygulamaya gidilmesi için girişim yapılacak.

*Bugün için 104 vakanın taburcu olan kısmı çıkarıldığında 66 vakanın 25’i hastanede tedavi görürken, geriye kalan pozitif vakalar karantina otellerinde gözetim altında tutuluyor. Pozitif vakaların temaslıları ve C grubundan ülkeye gelenler de ayrı ayrı karantina otellerinde gözetim altında tutuluyor. Tüm karantinaların bir merkezde olması ve daha merkezi bir tesiste konaklama sağlanması için Maliye Bakanlığı’nın girişimiyle merkezi bir noktada karantina tesisi kurulacak.

*Özellikle eğlence merkezlerinde belirli bir metrekare bazında maksimum kaç kişinin bulunabileceği ve bunların ne şekilde kontrol edileceği, maske zorunluluğu bulunan alanlar ve denetiminin nasıl yapılacağı konusunun da netleşmesi için çalışma yapılacak.

*Çalışma hayatında, kamuda ve özel sektörde, risk grubunda olan bireylerin daha fazla korunmaya ihtiyacı olmasından dolayı kamuda her bir bakanlığın kendi bünyesinde gerekli esnekliğin sağlanması için imkân sağlanacak.

*Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı birlikte düzenleyecekleri basın toplantısı ile gerek ilköğretim, gerek orta öğretim gerekse yükseköğretimde hangi şartlar altında hangi tarihlerde hangi kurallar çerçevesinde eğitimin başlayacağına ilişkin açıklama yapacak. Nasıl bir sistemi devreye koymak istediklerine ilişkin taslak hazırladılar. Öğrenciler arasında fiziki olarak daha seyrek şekilde eğitim sürdürülmesine ilişkin tedbirler üzerinde çalışıldı. Üniversiteler bağlamında fiziki eğitim ile online eğitimi bir araya getirerek nasıl bir sistem kurulacağı yönünde çalışma yapılacak.

*21 Ağustos tarihinde düzenlenecek basın toplantısı ile, Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı net bir çerçeve sunabilecekler. Herkes de önünü daha net bir biçimde görebilecek.

*Özellikle bazı eğlence merkezleri ve düğünlerde hangi tedbirlerin alınabileceği konusunda Sağlık Kurulu’nun somut tavsiyeleri oldu. Önümüzdeki günlerde bunlar daha da netleşecektir.

Türkiye’de gemiye veya uçağa binmezden önce PCR test sonuçlarınınkontrol edilmesiyle ilgili olarak yeni bir uygulamayı devreye sokacağız.

3 farklı kategorinin hastane dışında karantina altına alınacak bir uygulamamız var. 66 vakanın 25’i hastanede tedavi görürken geriye kalan pozitif vakalar belirlenen merkezi noktalarda gözetim altında tutuluyor.

Temaslılar, Asemtomatik vakalar ve karantinadaki kişilerin daha merkezi bir konaklama sağlanabilmesi için Maliye Bakanlığı bu konuda adım atacak.

Bunların haricinde özellikle eğlence merkezlerinde belirli bir metrekare noktasında mekan içinde bulunabilecek kişi sayısı düzenlemesi yapılacak. Bunlara uymayan işletmelerin kapatılması gibi yaptırımlar yapılacak.

Çalışma hayatında risk grubu içerisinde yer alan bireylerin daha fazla korunmaya ihtyiaç olması noktasında kamuda her bir bakanlığın kendi bünyesinde gerekkli tedbirleri alması konusu da değerlendirildi. bu yönde inisiyatif kullanılmasında görüş birliği vardır.

Eğitimle ilgili 21 Ağustos tarihinde Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları düzenleyecekleri bir basın toplantısı ile hangi tarihten itibaren hangi kuralları içerisinde eğitime başlanacağını açıklayacak.

Bakanlar Kurulu ile bu konu bugün paylaşıldı ve hem fikir olduğumuzu söyledik. Gün bazında bir ayrıştırömaya gidilebielceği ve fiziki oalrak daha seyrek ilerleme noktasında bir görüş birliği vardır.

Eğlence ve düğünler dahil nasılo tedbirler alınabilecğei noktasında görüşmeler yapıldı. İleriki günlerde bu konularda bir takım kararlar alınacaktır.