Kızılyayla halkı kazandı… Yürütmeyi durdurma kararı!

Yayın tarihi: 15 Ağustos 2020 Cumartesi 12:58 pm - Güncelleme: 15 Ağustos 2020 Cumartesi 12:58 pm

Bursa’nın Kirazlıyayla köyünde Meyra Madencilik tarafından yapımına başlanan atık ve flotasyon tesisi için yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde Meyra Madencilik tarafından yapımına başlanan atık ve flotasyon tesisi için yürütmeyi durdurma kararı verildi. Şirket çalışanları jandarma eşliğinde inşaat alanından çıkartıldı.

Bursa Tabip Odası, TMMOB ve Kirazlıyayla Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği projenin iptali için Bursa 1. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, bölgede inceleme yapması üzerine bilirkişi atadı. Bilirkişi hazırladığı raporda ‘ÇED raporu’nun teknik olarak yeterli olmadığı kararı verdi.

Birgün’den Gökay Başcan’ın haberine göre, Bilirkişi raporu üzerine mahkeme, maden şirketinin orman kesimi izinlerine yürütmeyi durdurma kararı verdi. Jandarma, şirket çalışanlarını tahliye etmek için maden sahasına giderken haberi alan Kirazlıyaylalılar maden alanına koşup tel örgülerin ardından tezahüratlar yaptı.

Yürütmeyi durdurma kararı köyde büyük sevinç yaratırken bölge halkı akşam kutlama yapmak için köy meydanına bir araya gelecek.

NE OLMUŞTU?

Yıllardır bölgede çinko-bakır madeni işleten Meyra Madencilik’in flotasyon (cevher zenginleştirme) ve atık tesisi yapmak istemesi üzerine bölge halkı harekete geçti. Jandarmanın tüm engellemelerine rağmen bir çok eylem ve etkinlik yapan köylüler bir çok kez darp edilirken direnişte hep önde yürüyen kadınlar 2 defa gözaltına alındı. Ayrıca köylülerin hayvanlarını ve bahçelerini suladığı gölet, şirket tarafından kurutuldu.