Kızılay’da yöneticilere yüzde 20 çalışanlara yüzde 1 zam!

Yayın tarihi: 3 Mayıs 2022 Salı 10:18 am - Güncelleme: 3 Mayıs 2022 Salı 10:18 am

Kızılay, sene başında yöneticiler ve çalışanlara iki katı oranında zam yaptı. Birden çok maaş alan bürokratların yer aldığı kurum bir zam kararı daha alarak yöneticilere yüzde 20 çalışanlara ise yüzde 1 zam yaptı.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in TBMM gündemine taşıdığı iddiaya göre, mart ayı sonunda Kızılay yöneticileri, maaşlarına yüzde 14 ile yüzde 20 arasında değişen oranlarda zam yaptı. Çalışanların maaşlarında yapılan “düzeltme” ise  yüzde 1,2 oranında oldu.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; resmi rakamlarla bile yıllık enflasyon oranının yüzde 60’ı geçmesine rağmen Kızılay gibi bir kurumda görev yapan çalışanlara layık görülen maaşların kabul edilemez düzeye ulaştığını dile getiren Emir, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle kaleme aldığı önergede, “Yöneticiler ile çalışanlar arasında ayrım yapılması da Kızılay’da iş barışı ve huzurunu bozan ayrı bir uygulamadır. Kızılay yöneticilerinin birden fazla maaş aldıkları da bilinmektedir. Son olarak Kızılay Başkanı’nın 13 farklı kurumdan maaş aldığı iddiaları geçtiğimiz yıl kamuoyunun gündemine gelmiştir. Diğer yönetim kurulu üyelerine bakıldığında ise neredeyse her birinin birden fazla maaş aldığı görülmektedir. Bu görevler arasında dernek yönetim kurulu üyelikleri, TİKA Başkan Yardımcılığı, Dağcılık Federasyonu Başkanlığı ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği gibi görevler bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi.

İşte Kızılay’ın 5 yıl içinde aldığı ‘özel şartlı’ bağış miktarı!

“SORUMLULARIN ORTA ÇIKARTILMASI GEREKMEKTE”

Kızılay’da sendikasız çalıştırılan sağlık çalışanlarına mobbing uygulandığı iddialarını da anımsatan Emir, önergesinde şunları dile getirdi:

“Kızılay gibi önemli bir kurumda bu yaşananların derhal araştırılması ve iddialara ilişkin sorumluların ortaya çıkartılması gerekmektedir. Bu bağlamda, 2022 yılı başından bu yana yönetici kademesinde çalışanların maaşlarına tam olarak hangi oranlarda zam yapılmıştır? Bu zamlardan kaç yönetici yararlanmıştır? Pozisyonlar itibariyle Kızılay’da yönetici maaşları şu anda ne kadardır? 2022 yılı başından bu yana Kızılay çalışanlarının maaşlarına tam olarak hangi oranlarda zam yapılmıştır? Kızılay’da şu anda en düşük sağlık çalışanı maaşı ne kadardır?”

Osmaniye’de kıyafet yardımında izdiham! Kızılay yardımı ertelemek zorunda kaldı

 YENİ TÜZÜK YAĞMANIN ÖNÜNÜ AÇTI

Son yıllarda yolsuzluk ve israf skandallarıyla gündemden düşmeyen Kızılay’ın yağmalanmasının önünü açacak yeni tüzük de tartışmalara neden oldu. Tüzükle birlikte Kızılay Genel Kurulu’nun birçok yetkisi Kızılay Yönetim Kurulu’na devredildi.

Tüzükte, “Kızılay’ın Borçlanma Usulleri’ başlığı altında da dikkati çeken bir değişiklik yapıldı. Değişiklikte “Kızılay, amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde Genel Merkez Yönetim Kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet konuların olabileceği gibi, nakit olarak da yapılabilir” ifadelerine yer verildi. Bu değişiklik ile Kızılay’ın borçlanmasının ve bankalardan kredi çekmesinin önü açıldı. Yapılan bir başka değişiklikle de Kızılay’ın vakıflar kurabileceği, yerli ve yabancı özel kuruluşlarla ortaklık ve işbirliğine gidebileceği ifade edildi. Kızılay’ın özel şirketlerle ortaklık kurması, ticari faaliyetlerde bulunabilmesi, varlıklarına yerli veya yabancı şirketler ile kişilerin ortak olmasının kuruluş ilkelerine aykırı olduğu bildirildi. Tüzükte Kızılay’ın amblem ve logosunun ticari amaçla kullanılabilmesini sağlayacak bir değişiklik de yapıldı.

 

Hande Fırat’ın eşi Murat Özvardar: Tek bir cent aldıysam Kızılay’da yüzüme tükürsünler