Kızamık vakalarında yaşanan artış endişe verici boyuta ulaştı. Konuya ilişkin TELE1'e açıklamalarda bulunan İTO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Saffet Ercan, aşılamayla ilgili ek bir çalışmanın yapılması gerektiğini belirtti.
Türkiye'de bu yılın ilk 2 ayında 343 kızamık vakası görüldü. İstanbul'da kızamık nedeniyle bu yıl içinde 2 çocuk hayatını kaybetti. TELE1'den Nilay Göl'e konuşan İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Saffet Ercan, "Yıllardır kızamıktan ölüm duymazdık, iki çocuğun kaybı bizleri derinden üzdü" ifadelerini kullandı."DÜZGÜN BİR SALGIN YÖNETİMİ GEREKİYOR"
"Kızamık vakalarındaki artış için düzgün bir salgın yönetimi gerekiyor ve bunun da üç kuralı var" diyen Ercan, sözlerine şöyle devam etti: "Şeffaf olunması gerekiyor. Gerekli çalışmalar yapılmalı ve kamuoyunun, ilgili sağlık kuruluşlarının bilgisine sunulması lazım. Sorunun varlığı görüldüğü an duyurulması, güven verici adımların atılması gerekiyor. Bilime uygun adımlar atılmalı. Elimizde güvenilirliği tartışılmayan bir aşı var. Gelişmiş ülkeler aşılama ile virüsün dolaşımını durduruyor. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde de bunun yapılabilmesi için bilimin bize gösterdiklerine uymak gerekiyor.""YILLARDIR KIZAMIKTAN ÖLÜM DUYMAZDIK"
"Virüsün dolaşımının durdurulması için ülkenin tüm bölgelerinde yüzde 92 ila 95 aşılanma öneriliyor" diyen Ercan, 2021 verilerine göre bu oranın altında kalan illerin olduğunu söyledi. Kızamık aşısının iki doz halinde uygulandığı bilgisini veren Ercan, şunları kaydetti: "İkinci kızamık aşısı için 19 tane ilimiz yüzde 90 aşılanma oranının altında kalmış durumda, bunların arasında İstanbul da var. Aşılama oranıyla ilgili ek bir çalışma yapılmalı. Sağlık Bakanlığı, bu konuyla ilgili İstanbul'daki aile sağlığı merkezlerine bir e-posta gönderdi. Bakanlığın göndermiş olduğu e-postada 'Bazı ilçelerimizde kızamık vakaları vardır. Dokuz aylık bebeklere ek olarak bir doz daha aşı yapın' şeklinde bir ifade vardı ama bu çok da gözle görülür bir şekilde yapılmadı. Bakanlık tarafından yapılan bu çağrı, kızamık salgını gerçekliği ile uygun bir önemde yapılmadı." Kızamık nedeniyle İstanbul'da iki çocuğun hayatını kaybettiğini hatırlatan Ercan, "Yıllardır kızamıktan ölüm duymazdık, iki çocuğun kaybı bizleri derinden üzdü" dedi.KIZAMIK VAKALARININ ARTMASINDA DÜZENSİZ GÖÇÜN ETKİSİ VAR MI?
"Kızamık vakalarında yaşanan artışta düzensiz göçün etkisi var mı?" sorusunu yönelttiğimiz Ercan, şunları söyledi: "Tabii. 2019'da da kızamık vakalarında bir artış olmuştu. O zaman da bu noktaya işaret edilmişti. Biz hekimler için insan insandır. Ülkemizde kayıtlı göçmenlere yönelik sağlık hizmetlerinde de aşılama hizmetlerinde de bir takım problemler olduğu gibi bir de kayıtsız göçmen ve yerli nüfusumuz var. Kayıtsız nüfusun yarattığı bu sorun bağışıklama hizmetlerinde karşımıza çıkıyor. Sağlık Bakanlığı ekiplerinin okullara gittiğini biliyoruz ancak sağlık çalışanlarının önünde aşamadıkları engeller var. Aşı reddi ve aşı kararsızlığı olgusu... Konunun bileşenleri tarafından bunlara ilişkin çalışmalar yapılmalı. Aklıma Avrupa'daki örnekler geliyor; aşısı yapılmayan çocuğun kamu okullarına kabul edilmemesi veya çocuğuna aşı yaptırmayan ebeveynlere para cezası verilmesi gibi." https://tele1.com.tr/chpli-bulut-saglik-bakanligi-kizamik-vakalarini-sakliyor-862584/
Muhabir: Nilay Göl