Kitapyurdu’nda kadın çalışan darp edildi! ‘Şahsı şikayet edebileceğimiz mekanizma yok’

Yayın tarihi: 1 Aralık 2021 Çarşamba 8:05 pm - Güncelleme: 1 Aralık 2021 Çarşamba 8:18 pm

Kitapyurdu Genel Yayın Yönetmeni Kadir Yılmaz’ın aynı ofiste editör olarak çalışan bir kadını darp ettiği iddia edildi. Kadın çalışan, Kitapyurdu’nda Yılmaz’ın şikayet edilebileceği bir mekanizmanın olmadığını vurgularken, yaşadığı süreci TELE 1’e anlattı.

Kitapyurdu’nun bağlı olduğu Repar Yayın Grubu’nda 5,5 aydır editör olarak çalışan kadının Genel Yayın Yönetmeni Kadir Yılmaz tarafından darp edildiği iddia edildi. Başından beri uyguladığı mobbingi yönetimle paylaştığını fakat bir sonuç alamadığını ifade eden kadın çalışan, “Şahsı şikayet edebileceğimiz hiçbir mekanizma yok. Yönetim de Kadir Yılmaz ile anlaşmalı bir şekilde süreci yönetiyor” dedi.

“YÖNETİM BİLDİĞİ HALDE SES ÇIKARMADI”

İşe başladığı günden bu yana düzenli olarak Yılmaz’ın kendisini istifaya zorladığını ifade eden kadın, görgü tanıklarının olduğunu söyledi. Kitapyurdu’nun yöneticisiyle daha önce iki kez görüştüğünü, ikinci görüşmede ilkinden farklı bir tutum sergilendiğini aktardı. Durumu yargıya taşıyan kadın şöyle konuştu:

“Ben şahıs hakkında dava açtım. Üç haftadır dosyam savcılıkta. Darp raporumu soruşturma yürütüldüğü için paylaşamıyorum. Kitapyurdu’nun tutumundan dolayı şikayetçiyim. Kitapyurdu’nun altındaki 7 yayınevi Kadir Yılmaz isimli yayın
yönetmenine bağlı. Hiç kimsenin otoritesi yok onun dışında. Şahsı şikayet edebileceğimiz hiçbir mekanizma yok. Yönetim  ile anlaşmalı bir şekilde süreci yönetiyor. Kitapyurdu’nun yönetimi ile bu konuyla iki kere görüştüm. İlk görüşmemizde benden özür dilerken ikincisinde bana karşı suçlayıcı ifadeler kullandı. Ben Kadir Yılmaz’ın işten çıkarılmasını istedim. “Darp raporum ve görgü tanığım var” dedim ama işten çıkarılmadı. Ofiste çalışan bazı erkekler yerinden dahi kalkmadı. Kadınlar daha çok destek verdi. Poliste şahitlerin verdiği ifadeler var tutanaklarda.”

“KOLUMDAN TUTARAK DIŞARI FIRLATTI”

Darp anını ve sonrasını TELE 1’e anlatan kadın çalışan, sürecin kendisine verilen dosyanın Kadir Yılmaz tarafından 4 editörün elinden geçmesine rağmen geri gönderilmesiyle başladığını söyledi. Dosyada bir hata olmadığını vurgulayan kadın, “Son olarak konuya ilişkin ofisine görüşmek için gittiğimde beni tehdit etti” dedi. Yılmaz’ın ‘iş farklı boyutlara gideceği’ yönünde imalarda bulunduğunu ifade etti.  Darp edilen kadın, sürecin ardından istifa etmek istediğini ifade ederek şunları söyledi:

“Bana düzenli olarak mobbing uyguluyordu. Bir dosyayı üç kere azarlayarak geri göndertti. Dosyada bir hata yoktu, 4 editörün elinden geçmişti. Kimsenin bir hata bulamadığı dosya kendisine gelince metni değiştirmek istedi. Son olarak ofisine görüşmek için gittiğimde beni tehdit etti. Dosyanın kendisine tekrar gitmesi durumunda ‘işin farklı boyutlara gideceğini’ ima ettiğini söyledi. Beni kovmak istediğini ifade etti. Ben de kovulmak istemediğim için istifa etmek istedim. Bu dosyayı bir daha yapmak istemediğimi söylediğimde bana “Çık git” dedi. İstifa etmeden önce ise yaşadığım mobbingi anlatmak istedim. Bana bağırmaya başladı. Sonrasında bana eliyle vurdu. Sonrasında kolumdan tutarak kapıdan dışarı fırlattı.”

YILMAZ, SOSYAL MEDYA HESABINDAN KADIN HAKKINDA HAKARET İÇEREN İFADELERİ BEĞENMİŞ

Darp edilen kadının, darp raporu aldıktan ve soruşturma başlattıktan sonra olayın sosyal medyaya da yansımasıyla Kitapyurdu’ndan istifa ettiğini açıklayan Kadir Yılmaz’ın Twitter hesabından kadın hakkında hakaret içeren ifadeleri beğendiği görüldü.

Kadir Yılmaz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada istifa ettiğini şu ifadelerle duyurmuştu:

“Repar Yayın Grubu çalışanlarından biriyle yaşadığım ve yargıya taşınan olayın ayrıntılarıyla ortaya çıkması için bugün görevimden istifa ettim. Üzerime atılı suçlamaların hiçbirini kabul etmediğim gibi bahse konu çalışan hakkında hakaret ve iftira davası açtım.”

YILMAZ, DAHA ÖNCE BİR KADIN ÇALIŞANI DA TEHDİT ETMİŞ

Kadın çalışan, kendisinden önce editör olarak çalışan bir kadının da Yılmaz tarafından “Kafanı klavyeye sürterim” gibi ifadelerle tehdit edildiğini söyledi. Çalıştığı süreç içerisinde 3 kişinin istifa ettiğini 3 kişinin de işten çıkarıldığını aktaran kadın, şu ifadeleri kullandı:

“İşe muhtaç olan birçok insan işten çıkarıldı. Kitapyurdu yönetiminde çalışanları koruyacak bir mekanizma yok. Şahısları şikayet edebileceğimiz bir yer yok. Her şey tek kişi tarafından kontrol altına alınmış durumda. Kadir Yılmaz’ın nevrotik tavırları vardı. Darp raporu almaya gittiğimde omzumda morluklar vardı. Hastaneye gittiğimde darp edildiğimi söyledim, hastane çalışanları morlukları fark ettikten sonra raporu verdi.”