Kısıtlama cezalarını eleştiren savcı görevden uzaklaştırıldı

Yayın tarihi: 20 Mayıs 2021 Perşembe 12:29 pm - Güncelleme: 20 Mayıs 2021 Perşembe 6:42 pm

“Ben bunları söylediğim için muhtemelen işimi kaybedeceğim” diyerek salgın tedbirleri, maske zorunluluğu ve aşı uygulaması hakkında eleştiriler yapan Viranşehir Savcısı Eyüp Akbulut görevden uzaklaştırıldı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Şanlıurfa Viranşehir Cumhuriyet Savcısı Eyüp Akbulut’un görevinden geçici olarak uzaklaştırıldığını açıkladı. Akbulut, pandemi karşısında alınan tedbirlerin hukuki olmadığını belirterek, tedbirlerle ilgili soruşturma başlattığını duyurmuştu.

Şanlıurfa Valiliği: Savcı Akbulut’a inceleme iddiası gerçeği yansıtmıyor

HSK’dan yapılan açıklamada, Akbulut hakkında HSK müfettişlerince hazırlanan ön raporun HSK 2. Dairesi’nde görüşüldüğü belirtildi. Açıklamada, “Hakkında soruşturma yapılan ilgilinin bulunduğu hal üzere göreve devamının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği kanaatine ulaştığı” aktarıldı. Savcı Akbulut’un oybirliği ile alınan karar üzerine görevinden geçici olarak uzaklaştırıldığı belirtildi.

Kararın, Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun 77. maddesi uyarınca alındığı açıklandı. Kanunun, “görevinden uzaklaştırılanların hakları” başlıklı 78. maddesine göre; savcı Akbulut’un aylık ve ödeneklerinin üçte ikisi kesilecek. Kanuna göre, görevden uzaklaştırma, bir disiplin soruşturması gereği olarak en çok üç ay devam edebilecek. HSK, bu süreyi; iki ay daha uzatabilecek. Bu süre sonunda bir karar verilmemesi durumunda, Akbulut, göreve başlatılacak.

NE OLMUŞTU?

Şanlıurfa Viranşehir Cumhuriyet Savcısı Eyüp Akbulut, daha önce Youtube kanalında yayınladığı videoda; maske takma zorunluluğu ve aşı uygulaması gibi pandemi tedbirleri hakkında resen soruşturma başlattığını duyurmuştu.

Savcı Akbulut, videosunda; tedbirlerin “hukuki olmadığını” belirterek, “bunları söylediğim için muhtemelen işimi kaybedeceğim” demişti.

Akbulut, “Çıkıp cesurca konuşmak gerek. Viranşehir uyuşturucu güzergahı. Zaten personelimiz az. Ben personel bulamazken metropollerde polis maske mesafe denetimi yapıyor. Bu kabul edilir değil. Hiç kimse bizi kedi köpek gibi aşılayamaz” diye konuşmuştu.

Videonun yayınlamasının ardından, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun, savcı Akbulut hakkında inceleme başlattığı belirtilmişti.