Kısıklı’da 2 saat

Yayın tarihi: 16 Ağustos 2020 Pazar 5:33 pm - Güncelleme: 16 Ağustos 2020 Pazar 5:41 pm

Yılmaz Polat

Kasım ayında yapılacak Başkanlık seçiminde Demokrat Parti başkan adayı Joe Biden’ın geçen Ocak ayında New York Times gazetesi editörleriyle (editorial board) yaptığı uzun röportaj bir anda Türkiye’nin gündemine oturdu.

https://www.nytimes.com/interactive/2020/01/17/opinion/joe-biden-nytimes-interview.html

Video olarak yayınlanan röportajda Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ‘otokrat’ olarak tanımlıyor,‘başkan seçildiği takdirde muhalefeti destekleyerek darbeyle değil seçimle Erdoğan’ın yenilmesi için gayret sarfedeceğini’ söylüyor.

Önce Arap sonra Kürt Medyasından Türk sosyal medyası yoluyla yayılan Biden’a AKP ve muhalefet sert tepki gösterdi.

Haklılar ancak bazı gerçekleri hatırlamakta da yarar var.

Başkan Obama’nın yardımcısı Biden Erdoğan’a en yakın isimlerden biri oldu.

Muhalefet partilerine uzak durdu.

ABD Başkanları arasında ilk kez Obama 2009 yılında muhalefet liderleriyle görüşürken, yardımcısı Biden birçok kez Türkiye’ye gitmesine ragmen gazeteciler, akademisyenler dahil birçok kişiyle görüştü. Bazı milletvekilleriyle ‘yuvarlak masa toplantısı ‘yaptı ama muhalefet liderleriyle görüşmemeyi tercih etti.

Biden’ın aksine Dışişleri Bakanı Hillary Clinton 2011 yılında nezaketen Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener ve Selahattin Demirtaş’ı ziyaret etti.

Biden’ın buarada Erdoğan’la çok uzun görüşmeler yaptı. ‘Sözde çözüm süreci’ sırasında Erdoğan’ın ABD’deki favori muhatabı oldu.

2012 Kasım Başkanlık seçimine az bir süre kala ameliyat olan Erdoğan’a Kısıklı’daki evinde ‘geçmiş olsun’ ziyaretinde bulundu 2 saat görüştü.

Erdoğan’ın evinde terlik giydiğini New York Times gazetesi’ne söyledi.

Erdoğan’a Mayıs 2013 Washington ziyaretinde iyi bir ev sahipliği yaptı, duygularını ‘Amerikalı dostlarıma şunu söylüyorum; bir Türk ailesi tarafından evlerinde ağırlanana kadar, misafirperverliğin gerçek anlamını bilemezsiniz’ diye ifade etti.

‘Liderliğinize büyük bir inanç besliyorum. Torunlarınızdan birinin burada doğduğunu öğrendim. Bu aile bağı, bizleri daha da yakın hale getiriyor. ’ dedi.

Öte yandan, Biden Başkan Yardımcılığı süresince Türkiye’de muhalefet partilerine hiçbir zaman yakın olmadı. Ziyaretlerinde siyasi bir nezaket gösteriminde bulunmadı. Her zaman mesafeli davrandı.

AKP içeride umudunu kesti anlaşılan.

Dışarıdan medet umuyor!