Geçen yıl mart ayından beri devam eden kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) desteğinde süre 30 Haziran’da doluyor. 10 gün içinde yeni bir düzenleme olmazsa KÇÖ, işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin desteği uygulamaları son bulacak. İş dünyası ise uygulamanın yeniden uzatılmasını talep ediyor.

Pandemi sürecinde kapanmalar nedeniyle istihdam kaybını önlemek amacıyla hükümet tarafından uygulamaya alınan kısa çalışma ödeneğinden, tepe noktasında 3 milyondan fazla kişi yararlanmıştı. Şu anda uygulamadan yararlananların sayısı 1.3 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.

Dünya’nın haberine göre, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, kısa çalışma ödeneğinin artık ay ay değil yıl bitimine kadar tek seferde uzatılması gerektiğini söyledi.

Akkol şöyle devam etti: “Kısa çalışma ödeneği uygulamasının ekonomik ve sosyal şartlar tam olarak iyileşene kadar devam etmesinin istihdamın korunmasında kritik öneme sahip olduğu kanaatindeyiz. Hizmet sektörünün toparlanması için zamana ihtiyaç bulunmaktadır. Genç ve kadın işsizliğinin artmaması için destekleyici tedbirlerin sürdürülmesini çok önemli buluyoruz.”

Pandemi kısıtlamaları nedeniyle faaliyetlerine ara vermek zorunda kalan işyerlerinde sigortalı çalışanlara verilen kısa çalışma ödeneği uygulaması 26 Mart 2020’den beri devem ediyor. Son olarak 31 Mart 2021’de biten uygulama 30 Haziran’a kadar uzatılmıştı.

SON BİR YILDA İŞSİZ SAYISI 531 BİN ARTTI

Salgın nedeniyle işten çıkarmaların yasaklandığı ve Kısa Çalışma Ödeneği desteğiyle istihdamın desteklenmeye çalışıldığı son bir yılda, yasaklara rağmen işsizlik artışı sürdü. Resmi işsiz sayısı 2021 yılının nisan ayında, 4 milyon 511 binle tüm zamanların en yüksek sayısına ulaştı. Son bir yılda işsiz kişi sayısı 531 bin kişi artmış oldu.

Muhabir: Alp Yanardağ