Lüleburgaz Belediyesi’nin de üyesi olduğu KIRKAB-1’in Düzenli Depolama Alanı 2. Lot, Mekanik Ayırma ve Biyometanizasyon Tesisi projesi için ÇED süreci başladı. Tesiste elde edilecek biyogaz, Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’nde yakılarak ısı ve elektrik enerjisi elde edilecek.

Lüleburgaz Görünüm gazetesinden Çınar Türkmen'in haberine göre; Kırklareli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği, mevcut atık depolama tesisine ek olarak Düzenli Depolama Alanı 2. Lot, Mekanik Ayırma ve Biyometanizasyon Tesisi kurmak için kolları sıvadı. Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yapımı planlanan tesis için Çevresel Etki Değerlendirme sürecinin başladığını duyurdu. CHP'li Kırklareli Belediyesi Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği’nin hazırladığı ÇED başvuru dosyasına göre tesis, Karacaibrahim Mahallesi’ndeki mevcut depolama tesisinin yanında Kırklareli Belediyesi’ne ait 150 bin metrekare alana yapılacak. Proje ile tesise kabul edilecek atıklar, kurulacak Mekanik Ayırma Tesisi’nde işleme tabi tutulacak, Mekanik Ayırma Tesisi’nden gelen geri kazanımı mümkün olan atıklar atık türlerine göre ayrılacak ve ekonomiye geri kazandırılacak.

ISI VE ELEKTRİK ENERJİ ELDE EDİLECEK

Biyobozunur atığın tamamı Biyometanizasyon Tesisi’ne gönderilerek anaerobik fermantasyon işlemine tabi tutulacak ve elde edilecek biyogaz Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’nde yakılarak ısı ve elektrik enerjisi elde edilecek. Isı, Biyometanizasyon Tesisi’nde kullanılarak elektrik enerjisi enterkonnekte sisteme verilecek. Mekanik Ayrıma Tesisi ve Biyometanizasyon Tesisi’nden elde edilen bakiye atık ise II. Sınıf Düzenli Depolama Alanı’nda depolama suretiyle bertaraf edilecek. Tesis, Birliğe üye belediyeler olan Kırklareli Belediyesi, İnece Belediyesi, Kavaklı Belediyesi, Üsküp Belediyesi, Babaeski Belediyesi, Alpullu Belediyesi, Büyükmandıra Belediyesi, Karahalil Belediyesi, Demirköy Belediyesi, İğneada Belediyesi, Kofçaz Belediyesi, Lüleburgaz Belediyesi, Ahmetbey Belediyesi, Büyükkarıştıran Belediyesi, Evrensekiz Belediyesi, Pehlivanköy Belediyesi, Pınarhisar Belediyesi, Kaynarca Belediyesi, Vize Belediyesi, Çakıllı Belediyesi ve Kıyıköy Belediyesi’ne hizmet verecek.

KATI ATIĞIN YÜZDE 29’U DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR

Başvuru dosyasında, Kırklareli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği tarafından hazırlanan ve 2017-2018 yılını kapsayan atık karakterizasyon çalışmasında Kırklareli’nden gelen katı atığın yaklaşık yüzde 54,35’ini biyobozunur atık, yüzde 28,92’sini geri dönüşümü mümkün olan atık, yüzde 16,45’ini diğer atıklar ve yüzde 0,095’inin ise tehlikeli atıktan oluştuğunun tespit edildiği aktarıldı. Projenin inşaat aşamasının 1 yıl içerisinde tamamlanmasının planlandığı, inşa edilecek tüm ünitelerin operasyonel süreçlere en az 15 yıl yetkin bir şekilde karşılık verecek kalite ve verimlilikte olacağı belirtildi.

TIBBİ ATIK KABUL EDİLMEYECEK

Hayata geçirilmesi planlanan projede tıbbi atık sterilizasyon tesisi planlanmadığı, bu nedenle depolama alanına tıbbi atık kabul edilmeyeceği ifade edildi. Ayrıca tesiste mevcut durumda araç parkı, giriş ve güvenlik binası, kantar, sızıntı suyu havuzu ve idari bina bulunduğu, proje ile ilave sızıntı suyu havuzu, tekerlek yıkama ünitesi ve arıtma tesisi kurulacağı belirtildi.
Muhabir: Oğuzhan Poyrazoğlu