Kırıkkale’de gece yarısı gaz kokusu tedirginliği: Belediye ve TÜPRAŞ’tan karşılıklı açıklamalar

Yayın tarihi: 25 Eylül 2023 Pazartesi 11:10 am - Güncelleme: 25 Eylül 2023 Pazartesi 4:14 pm

Kırıkkale’de etkili olan doğalgaz kokusu tedirginlik yarattı. Belediye, kokunun TÜPRAŞ rafinerisinden kaynaklandığını açıkladı. TÜPRAŞ ise kokunun kendi rafinerilerinden kaynaklanmadığı şeklinde karşı açıklama yaptı.

Kırıkkale’de gece saatlerinde şehir genelinde hissedilen gaz kokusu vatandaşları tedirgin etti. Vatandaşları rahatsız eden gaz kokusu rüzgarın da etkisiyle birçok mahalleye yayıldı. Bazı vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından kokunun kaynağına yönelik çalışma başlatıldı. Kırıkkale Belediyesi de, kokunun kaynağı ile ilgili açıklama yaptı. Gaz kokusunun TÜPRAŞ Kırıkkale Rafinerisindeki dolum tesislerinden kaynaklandığı belirtilen açıklamada, rüzgarın da etkisiyle kokunun şehrin bazı bölgelerinde hissedildiği aktarıldı.

ARABASINDAN GELDİĞİNİ SANDI

Gaz kokusunun arabasından geldiğini sanan Ersin Gökçe, İHA’ya yaptığı açıklamada, “Arabayla gidiyordum sonra klimayı açtım ağır bir gaz kokusu gelmeye başladı. ‘Arabada sıkıntı mı var?’ diye arabayı kenara çektim. Arabanın sağına, soluna, altına bakıyorum motor kaputunu açtım herhangi bir şey yok. Sonra dışarıdan ağır bir koku bastırmaya başladı. Şehirde gaz kokusu var ama çok rahatsız edici. Yetkililer önlem alması gerekiyor” diye konuştu.

“BAYAĞI BİR STRES YAŞADIK”

Ticari taksi şoförü Ramazan Kota ise, “Şehirde yoğun bir gaz kokusu var. Bende de astım var. Nefes darlığı bile yaşıyorum. Bu devamlı oluyor, geçende de yine oldu. bayağı bir stres yaşadık” dedi.

TÜPRAŞ’TAN YALANLAMA

TÜPRAŞ ise kokunun kendi rafinerilerinden kaynaklandığı yönündeki açıklamayı yalanlayan karşı bir açıklama yayınladı.

Açıklama şu şekilde:

“Kırıkkale’nin belirli bölgelerinde hissedilen kokunun Tüpraş Kırıkkale Rafinerisi’nden kaynaklandığını öne süren haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

Tüpraş olarak tüm rafinerilerimizde çevre ve insan odaklı politikalarla hareket ediyor, iş süreçlerimizin tamamında ulusal ve uluslararası mevzuatı titizlikle ve eksiksiz uyguluyoruz.

Faaliyetlerimizi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın; hava, emisyon, atık su ve atık gibi birçok konuda ulusal mevzuatın eksiksiz yerine getirilmesi üzerine verdiği, ‘Çevre İzni’ne göre gerçekleştiriyoruz.

Tüpraş Kırıkkale tesislerinde veya rafineri dolum alanlarında olağan dışı bir durum bulunmamakta, operasyonlarımız planlandığı şekilde devam etmektedir.

Bölgede meydana gelen koku, Tüpraş kaynaklı değildir.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.”

 

Antik Mısır mumyasında kullanılan balsamın orijinal kokusu tekrar üretildi