TÜGEM Başkan Yardımcısı Hakan ‘Kiralık satılık ilanı yasaklandı’ iddialarını yalanladı

Yayın tarihi: 7 Mayıs 2020 Perşembe 3:00 pm - Güncelleme: 7 Mayıs 2020 Perşembe 11:37 pm

Emlak365.com, kiralık ve satılık daire ilanlarının internetten sadece yetki belgesi olan emlakçılar tarafından verilebileceğini iddia etmişti. TÜGEM Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Özelmacıklı iddiaları yalanlayarak, mal sahiplerinin kendi mülkleri için ilan veremeyeceği yönündeki haberlerin asılsız olduğunu söyledi.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Özelmacıklı basında yer alan ‘kiralık ve satılık daire ilanları internetten sadece yetki belgesi olan emlakçılar tarafından verilebilecek’ şeklinde ortaya atılan haberleri yalanlayarak, “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte böyle bir düzenleme yok. Düzenleme olmadığı gibi bu iddialar da asılsız.” dedi.

Özelmacıklı’nın konuyla ilgili ifadeleri şu şekilde:

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte böyle bir düzenleme yok. Düzenleme olmadığı gibi bu iddialar da asılsız. Mal sahiplerinin mülkiyet hakları şu şekilde anayasa hükümler çerçevesindedir: “Anayasa’nın 35. maddesinde bir temel hak olarak güvence altına alınmış olan mülkiyet hakkı kişiye başkasının hakkına zarar vermemek ve yasaların koyduğu sınırlamalara uymak koşuluyla, sahibi olduğu şeyi dilediği gibi kullanma, ürünlerinden yararlanma ve tasarruf etme (başkasına devretme, biçimini değiştirme, harcama ve tüketme hatta yok etme) olanağı veren bir haktır.

‘Mülk sahipleri kendi mülkiyetleriyle ilgili tasavvuf hakkına sahiptir’

Kısacası, mülk sahipleri kendi mülkiyetleriyle ilgili tasavvuf hakkına sahiptir. Satış, bağış, ilan yayınlama gibi. Bunlar temel haklardandır. Ayrıca Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte buna ilişkin hiçbir çalışma ve esas yok. Bu daha önce bakanlıkla ve İç Ticaret Daire Başkanlığı’yla yaptığımız görüşmelerde de bu hususa ilişkin kayıt ve düzenleme söz konusu olmadı. O nedenle bu iddia doğru değil. Bunu daha önce Emlak365 sitesi gündeme getirmişti. Ama bu iddiaların hiç biri doğru değil. Meslektaşlar da bazen bunlara sahip çıkıyor gibi gözüküyor.

Hatta bunula ilgili İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nün resmi bir yazısı var. Bu resmi yazı bize en son 17 Şubat 2020’de verilmişti. “İlan sitelerinde sadece emlak işletmelerinin ilan verilebileceği, mal sahiplerinin bu sitelerde ilan verilemeyeceği şeklindeki haberler tamamen asılsız olup, bu hususta Genel Müdürlüğümüzce yürütülen herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.” diye daha önce biz bunu yazılı olarak da bakanlıktan resmi yazıyla talep etmiştik.