Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), kiracı depremzedelere gönderdiği telefon mesajıyla, kira yardımının haziran itibariyle sona erdirildiğini duyurdu. Zor şartlarda yaşayan depremzedeler kara kara düşünmeye başladı.

AFAD tarafından dün akşam depremzedelere gönderilen mesajda, “Orta hasar ve üzerinde hasarlı olduğu tespit edilen konutlarda ikamet eden kiracı ailelerimizin kira destek ödemelerine Nisan 2023 tarihinde başlamıştık. 12 ay ödemesi planlanan kiracılara destek ödemelerinin 15’inci ve sonuncusunu haziran ayında yaparak tamamlayacağız” denildi.

EVLER TESLİM EDİLENE KADAR DEVAM EDECEK DENMİŞTİ

Fakat 20 Şubat 2024 tarihinde Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Evler teslim edilene kadar kira yardımları sürecek” açıklaması yapmıştı. Kira yardımı kesilen depremzedeler, hali hazırda zor şartlarda yaşadıklarını belirterek ne yapacaklarını kara kara düşünmeye başladı.

AFAD depremzedelere kira yardımını sonlandırıyor

GECE SİNİRDEN UYUYAMADI

Duvar gazetesinde yer alan habere göre, depreme Antakya’nın Armutlu Mahallesi’nde yakalanan Dilber Yıldız, iki gün enkazda kaldı. Oğlunu kaybeden Yıldız’ın dokuz kemiği kırıldı, kızıyla beraber aylarca tedavi gördü. Şu an Batman’da kirada yaşayan Dilber Yıldız, AFAD’ın attığı mesaj sonrası sinirden uyuyamadığını söyledi.

Hâlâ tam olarak iyileşemeyen Yıldız’ın 5 kemiği kaynadı, 4 kemiğinin kaynaması içinse iki sene zaman verildi. Yıldız, uzun süre ayakta kalamadığı için çalışacak durumda değil. AFAD’ın kira desteği ile Batman’daki evinin kirasını ödeyen Yıldız, “çocuk yardımı” gibi ufak tefek desteklerle de kızıyla geçinmeye çalışıyor.

‘DOKUZ KEMİĞİM KIRILDI, ÇALIŞAMIYORUM, NE YAPACAĞIM?’

Kira yardımının kesilmesinin kendisi için sokakta kalmak anlamına geldiğini söyleyen Yıldız, “Çalışabilecek durumda olsam çalışırım, ‘Kira yardımı olmasa da olur’ derim. Şu an oturduğum evi 3 bin liraya tuttum, kira yardımını direkt ev sahibine veriyordum. Kira desteği 5 bin TL, kiram 4 bin TL oldu diye sevindim. 1000 TL kalır bana diye. O kalan 1000 TL’yi kenara koyup, temmuz ayında Antakya’ya oğlumun mezarına gidecektim. Şimdi ne yapayım? Kirayı mı ödeyeyim oğlumun mezarına mı gideyim? Mesaj gelince öfkeden, sinirden uyuyamadım. Ben ne yapacağım şimdi?” diye konuştu.

‘NASIL GEÇİNECEĞİZ?’

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Sağlık sorunlarının artaması nedeniyle 10 ay çadırda kaldıktan sonra kiraya çıktıklarını söyleyen M.K., “Babasının Antakya’da asgari ücretle çalıştığını, kendisinin de ücretli öğretmenlik yaptığını” anlattı. M.K., “Kira yardımları evi geçindirmeye yardımcı oluyordu. Kendi evimizin inşaatına başladık. Bizi zor günler bekliyor” dedi. Hatay’ın Belen ilçesinde yaşayan E.Ü. ise “17 bin lira maaşla 40 derece sıcakta fırında çalışıyorum. Küçük kardeşimle yaşıyorum. 11 bin lira kira veriyorum, 5 bin lira kira desteği alıyordum. Şimdi 6 bin lira ile nasıl geçineceğiz, gerisini siz düşünün” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ VEKİLDEN TEPKİ

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara da Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede, iktidarın depremi “asrın felaketi” diye tanımladığını anımsattı. Kara, “Bu iktidar, depremin yaratmış olduğu büyük yıkımı bilmesine rağmen ‘Daha önce yapmadığımız kadar yardım yaptık’ minvalinde bir açıklamayı neden yapar ve bu yardımları niçin keser? 1 Mart tarihinde AFAD’ın yayımladığı bilgilere göre bağış hesabında 133 milyar 216 milyon 444 bin TL toplanmış ve bu miktarın sadece 83 milyar 784 milyonu harcanmış. Kampanya hesaplarında bulunan 49 milyar 533 milyon TL neden yurttaşlarımızın kira giderlerinin karşılanması için harcanmıyor?” ifadelerini kullandı.

‘DESTEK SÜRMELİ’

Kara şöyle konuştu: “Şehirlerimizin çoğu yeri hala yıkık haldeyken, yurttaşlarımız iş bulamazken, esnafımız toparlanmak için debelenirken, çoğu çocuk ebeveynlerine destek için çalışmak zorunda kalıp okula dahi zar zor devam ederken, güncel kira fiyatlarının yarısına bile karşılık gelmeyen kira yardımını kesmek, yurttaşımızı kendi kaderine terk etmek demektir. AFAD kira destek ödemelerini, yurttaşımıza söz verilmiş olan konutlar bitene ve deprem bölgesi normale dönene dek devam ettirmelidir.”

Deprem bölgesinde evi yıkılan ya da kullanılmaz duruma gelen yurttaşlardan kiracılara 5 bin lira, ev sahiplerine ise 7 bin lira kira desteği veriliyordu.