Tapu kayıtları ile ikamet kayıtlarını karşılaştırarak yaklaşık 1 buçuk milyon konutun vergi ödemediğini tespit eden Maliye e-Devlet’ten kira sözleşmesi çalışmalarında son aşamaya geldi. Yıl bitmeden hayata geçmesi beklenen uygulama yaklaşık 7,3 milyon konut kiracısı ve iş yerlerini doğrudan etkileyecek.

Türk tekstil devi iflas etti! Türk tekstil devi iflas etti!

Kira ödemeleri elden değil, e-Devlet kanalıyla banka üzerinden yapılacak. Böylelikle gayrimenkullerini kiraya verip, banka kayıtlarında görülmeyen mülk sahibi mükellefler tespit edilecek.

Sektör temsilcileri, “Daha düşük vergi ödemek için’20 bin TL elden, 10 bin TL bankadan’ ödemeler istenemeyecek. Çünkü sözleşmeler kayda alınıyor. Ayrıca enflasyon üzerinden yapılan fiyat artışları da bu sayede tespit edilebilecek. Böylelikle fahiş artışlar da önlenmiş olur” değerlendirmesi yaptı.

"ÇOĞU KİŞİ SÖZLEŞME YAPMIYOR"

Dünya'da yer alan habere göre, İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Uzmanı Şenay Araç, uygulamayla ilgili şunları söyledi:

"Piyasada konut mülk sahibi olup hala kira sözleşmesi olmayan, kirasını elden alan birçok kişi bulunuyor. e-Devlet’ten artık sözleşme yapılması hem kiracının, hem de mülk sahibinin bu ödemeleri banka yoluyla yapılmasını sağlayıp, ödemelerin kayda alınmasını sağlayacak. Yani e-Devlet üzerinden aylık 10 bin lira kira sözleşmesi düzenlendiyse, ‘bana 19 bin TL, 20 bin TL ver’ deme şansını da ortadan kaldırıyor. Ya da kirayı düşük göstermek için ’10 bin bankadan, 20 bin elden’ diyemeyecektir. Ayrıca kira artışlarının da kontrolünü sağlayacaktır. Yani mülk sahibi, TÜFE oranın üstünde zam yapamayacaktır. Kiracılar da bir evi tutarken, dairenin gerçekten o kişiye ait olup olmadığını daha garanti öğrenmiş olacak. Kişinin gerçekten mülk sahibi olduğunu bilerek kira kontratı yapacak. Daha kısa sürede, daha hızlı şekilde kira kontratları yapılacaktır.”

İSTİSNA TUTARI 33 BİN TL

Devletin, kira vergi gelirlerine tanıdığı istisnai bir hak da var. Bu yılki istisna tutarı 33 bin TL. Yani, kira geliri bu tutarın üzerinde olan vergisini ödeyecek, altında kalan ödemeyecek. Söz konusu vergi tutarı, 33 bin lira düştükten sonra hesaplanıyor. Örneğin, aylık 10 bin TL, yıllık 120 bin TL kira geliri için 33 bin lira düştükten ve yüzde 15 vergi dilimi hesaplandıktan sonra ortaya çıkan 11 bin 92 TL, kira gelir vergisi olarak ödenecek. İş yerlerinde ise aylık 50 bin liralık bir kirada, yaklaşık 60 bin TL bir vergi ödemesi söz konusu olacak.

Kaynak: Dünya