Kingston kardeşler ve Korkmaz İstanbul’u parsellemiş

Yayın tarihi: 2 Temmuz 2021 Cuma 3:56 pm - Güncelleme: 2 Temmuz 2021 Cuma 7:32 pm

ABD talebiyle Avusturya’da gözaltında tutulan Sezgin Baran Korkmaz, Amerikalı Kingston kardeşler ve Levon Termendhzyan’ın yargılandığı davanın dosyasında ilginç detaylar yer alıyor.

TELE 1’in ulaştığı dava dosyasında Levon Termendhzyan’ın, hayali şirketler üzerinden nasıl para akladığı geniş bir şekilde görülüyor. Lev Aslan Dermen adıyla bilinen Levon Termendhzyan’ın duruşmada kendisine dönük yapılan suçlamaları reddetmesine rağmen, iddianamede ortaya çıkan bilgiler Termendhzyan’ın nasıl kara para akladığını gözler önüne seriyor.

ABD talebiyle Avusturya’da gözaltında olan Sezgin Baran Korkmaz ve Amerikalı Kingston kardeşler hakkındaki iddianamede birçok çarpıcı iddia yer alıyordu. İddianamede Korkmaz’ın Lev Aslan Dermen adıyla bilinen Levon Termendhzyan’ın arasındaki ilişkiye yer verilmiş ve “kara para aklama” suçundan yargılanan bu isimlerin 134 milyon dolarlık bir parayı Korkmaz’ın Türkiye’deki şirketleri üzerinden akladığı ifade edilmişti.

Utah’ta görülen dava dosyasının detaylarına TELE1 ulaştı. 1 Ağustos 2018’de Utah’ta federal jüri heyeti, Utahlı Kingston kardeşler ve Levon Termendhzyan (Lev Aslan Dermen) hakkında nitelikli dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarına ilişkin düzenlenen iddianameyi kabul etti.

İddianamede, ABD hükümetinden elde edilen haksız kazançlar Garanti Bankası üzerinden aklanıyor.

BİYOYAKIT ÜRETİMİ HİÇ YAPILMAMIŞ

Kingston kardeşler de farklı bir yöntemle ABD hükümetini dolandırıyor. “Biyoyakıt üretimi” yapılıyormuş gibi gösterilerek, dolandırıcılık yapılıyor. Kingstonlar aile şirketleri Washakie Renewable Energy (WRE) aracılığıyla 511 milyon dolardan fazla biyoyakıt vergi kredisi talep ediyor fakat ne krediye hak kazanabiliyorlar de ne biyoyakıt üretiminin yapılması söz konusu. Kingstonlar, aldıkları petrolü Termendzhyan WRE’den almış gibi beyan ediyor. Kingston kardeşler iddianamenin ardından kendisine dönük yapılan suçlamayı kabul ediyor. İddialar bununla da sınırlı değil. Levon Termendhzyan’a da nitelikli dolandırıcılık ve kara para aklamak suçlaması yöneltiyor. Fakat Levon Termendhzyan hakkındaki iddiaları reddediyor.

İddianamede Korkmaz’ın şirketleri üzerinden paranın nasıl aklandığı da yer alıyor. Termendzhyan’ın talebi üzerine Jacob Kingston, Sezgin Baran Korkmaz’ın şirketlerine 2013 yılının sonlarında 32 milyon dolar gönderdi. Farklı bir işlem 2014 yılında da gerçekleşiyor. 5 Mart 2014’te Isaiah Kingston, Termendzhyan’ın Türkiye’deki banka hesaplarına 483 milyon dolar gönderiyor. Bir ödeme de İstanbul’da alınan bir yalının KDV için yapılıyor. Bu yalının Sezgin Baran Korkmaz’a ait olup olmadığı bilinmiyor.

 

KURUÇEŞME PARSEL PARSEL SATILMIŞ

Termendzhyan, Jacob Kingston’a 2015’in Mart ve Aralık aylarında Türkiye’deki Garanti Bankası’nda Jacob Kingston adına açılan bir banka hesabına 10 milyon dolar, 2 milyon 100 bin dolar ve 6 milyon 900 bin dolar transfer etmesini talep ediyor. Transferler de Isaiah ve Rachel Kingston tarafından yapılıyor. Jacob Kingston, Termendzhyan ve Isaiah Kingston ile anlaşarak, Sezgin Baran Korkmaz ile bağlantılı Türkiye’deki şirket ve hesaplara, suç gelirlerinin yerini ve mülkiyetini gizlemek için 100 milyon doların üzerinde uluslararası havale yaptığını itiraf ediyor. Jacob Kingston ifadesinde, Türkiye’deki hesaplara yapılan transferlerin Termendzhyan emriyle yapıldığını ve bu transferlerin Termendzhyan’in dolandırıcılıktan elde gelirlerden kendisine düşen payları teşkil ettiğini söylüyor. Jacob Kingston, aşağıdaki gayrimenkullerin örgütün faaliyetlerinden elde edilen gelirlerden satın alındığını ve iddianamede yer alan suçlamalarla bağlantılı olduğunu itiraf ediyor. Setap/SetApp Teknoloji adına kayıtlı aşağıdaki gayrimenkuller üzerinde Jacob Kingston ve Termendzhyan’in doğrudan veya dolaylı olarak pay sahipliği veya denetimi olduğu tespit edilmiş.

Satın alınan yerler şu şekilde: