Kimlik kartlarında e-İmza dönemi başlıyor

Yayın tarihi: 6 Ocak 2022 Perşembe 9:56 pm - Güncelleme: 7 Ocak 2022 Cuma 12:59 am

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kimlik kartına e-İmza’nın yüklenmesine 10 Ocak itibarıyla 50 ilde başlanacağını söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir otelde düzenlenen “İl Özel İdarelerinde Toplu İş Sözleşmesi Uygulama ve Değerlendirme Semineri”ndeki konuşmasında, kimlik kartına e-İmza’nın yüklenmesine 50 ilde 10 Ocak itibarıyla başlayacaklarını duyurarak şunları söyledi:

“Pazartesi itibariyle 50 ilde nüfus idarelerinde e- İmza’nın kimliğe yerleştirilmesine başlayacağız. Daha sonra Ziraat Bankası tüm şubelerinde yapacak. Biz de bütün nüfus müdürlüklerinde yapacağız. Daha sonra Tapu Kadastro Müdürlüğü yapacak.”

E İMZA NEDİR?

E imza, belirli karakterlerden, harflerden ya da sembollerden oluşur. Aynı zamanda imzalayan tarafın kimliği ile örtüşür. Islak imza gibi tek şekle sahip değildir. Kısaca e-İmza elektronik ortamlarda imza yerine kullanılabilen yasal kimlik doğrulama sistemidir.

Elektronik imza ile dava takibi, sicil işlemleri, bürokrasi ile ilgili işlemler daha kolay yapılabilecek. Elektronik imzanın sağladığı özelliklerden birisi, imzalayan tarafa (e-postanın yazarı) kimliğini kanıtlama şansı vermesidir. İnkâr edememe, size daha sonra o işleme kimlerin katıldığını kanıtlama imkânı verir. Gönderim sırasında ne bilgiyi imzalayan gönderici mesajı gönderdiğini inkâr edebilir, ne de alıcı mesajı almadığını iddia edebilir. Basit anlatımıyla inkâr edememe, yazılı bir belgedeki imzanın bağlayıcılığına benzer olarak bilginin inkârı yapılamaz.

Türk vatandaşlığı şartlarına ‘döviz’ şartı: TL ibaresi kaldırıldı