Kiliseye saldırıda katliamdan dönülmüş: Silahları tutukluk yaptı

Yayın tarihi: 29 Ocak 2024 Pazartesi 1:20 pm - Güncelleme: 29 Ocak 2024 Pazartesi 4:48 pm

İstanbul Sarıyer’de bir kişinin öldüğü Santa Maria Kilisesi’ne yapılan saldırıda iki saldırganın önce ibadethaneye giren bir kişiye kapıyı açtıkları ve daha sonra  silahlarının tutukluk yaptığı ortaya çıktı. Gözaltı sayısı da 51’e yükseldi.

İstanbul’un Sarıyer ilçesindeki Santa Maria Kilisesi’nde düzenlenen silahlı saldırıda  bir kişi hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya iki failin de yakalandığını duyurdu. Yerlikaya, faillerin IŞİD’li olduklarını değerlendirdiklerini söyledi. Gözaltına alınan zanlıların isimleri henüz açıklanmadı.

Reuters haber ajansı, IŞİD’in Telegram kanalından yaptığı paylaşımla saldırıyı üstlendiğini bildirdi.

Bu arada saldırıya ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı. İHA’nın yayınladığı görüntülerde iki saldırganın önce ibadethaneye giren bir kişiye kapıyı açtıkları görülüyor. Daha sonra içeriye dalan saldırganların görüntülerde kilise içinde sağa sola ateş etmeye çalıştıkları da görülüyor. Bu arada zanlılar silah tutukluk yapmış gibi hareketler yapıyorlar.

Gazeteci Cüneyt Özdemir de YouTube yayınına bu konuya değindi. Özdemir “Arkadaşım anlattı, orada bir arkadaşı varmış. ‘Silahları tutukluk yaptı’ diyor. Bir vatandaşımız hayatını kaybetti ama silahlar tutukluk yapmasa herkesi öldürecekler. Çok üzücü” dedi.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç saldırı sonrası yaptığı açıklamada, benzer bir bilgiyi paylaştı. Genç, şöyle konuştu: “Papaz ikinci kez silah patladığında başını kaldırdığını söyledi. İlk silah patladığında zaten herkes kendini yerlere atmış. İkinci patlamadan sonra silah tutukluk yapmış, sonrada çıkmışlar. Devamında ne olacaktı, saldırı sürecek miydi bilinmiyor.”

KİLİSE PERŞEMBEYE KADAR KAPALI

Kilisenin avukatlığını yapan Afşin Hatipoğlu saldırı anında yaşananları DHA’ya anlattı. Hatipoğlu da “Sabah ayininde, ayin devam ederken iki saldırgan kamuflajlı bir şekilde bu antreye geliyorlar. Ve kapıyı açıp içeriyi kontrol ediyorlar. Tam girmeye karar verdikleri anda başka bir kişi daha geliyor ve o kişiye kapıyı açıyorlar ayine girsin diye. Kapıyı açıp içeri aldıkları kişi o günkü kurban aslında. Onlar ayini bastıklarında önce rahmetliyi burada ne yazık ki katlediyorlar. Önce kabzayla kafasına vuruyorlar, daha sonra ateş ediyorlar. Sonra da rastgele kilisenin etrafına ateş ediyorlar. Görgü tanıklarının söylediği Arapça veya Farsça tam çıkartamadıkları bir dille bazı şeyler söylüyorlar ve daha sonra uzaklaşıyor. Saldırı gerçekleştikten sonra ölen kişi dışında bir yaralı söz konusu değil. Polisin bize söylediği kadarıyla silahlardan birinin tutukluluk yaptığı, onun da paniğe sevk ettiği ve daha fazla can kaybının önüne geçtiği ama görüntülerde var, saldırganlardan bir tanesi kilisenin ortasına kadar devam ediyor, bağırmaya devam ediyor ve sağa sola ateş ediyor. Tabii büyük bir korku ortamı oluyor, bir kişi hayatını kaybediyor” ifadelerini kullandı.

Hatipoğlu, “Burası Perşembe günü saat 07.00’deki ayine kadar kapalı. Çünkü Hıristiyan inancına göre, böyle bir saldırı olduktan sonra tekrar bir kutsama ayini olmadan o kilise ibadete açılamıyor. Bütün azınlık cemaatlerinin liderleri Perşembe günü saat 07.00’de burada toplu ayin gerçekleştirecekler. Bu görmüş olduğunuz alanı da merhumun anısına ‘Anma bölgesi’ yaptılar. Buraya mum dikilip kendisi için dua edilecek. Burası kilisede muhafaza edilecek, merhuma saygı açısından saklanacak” dedi.

GÖZALTI SAYISI 51’E YÜKSELDİ, 23’Ü SINIR DIŞI EDİLECEK

Bu arada saldırıyla ilgili alınanların sayıları 51’e yükseldi. Operasyona ve şüphelilere ait yeni bilgiler ortaya çıktı. Gözaltına alınanların Tacikistan, Rusya ve Türkiye vatandaşı oldukları belirlendi. 150 kişilik özel bir ekip tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında önce şüphelilerin araçları tespit edildi. Aracın yol güzergahını takip eden ekipler, şüphelilerin Başakşehir Güvercintepe Mahallesi´ne gittiğini belirledi.

Burada tespit ettikleri adreslerin yakınlarında kar maskelerini de bulan ekipler adreslere operasyon yaptı. Operasyonlarda saldırıyı gerçekleştiren Tacikistan uyruklu A.K. ile Rusya uyruklu D.T. ile birlikte saldırıyla ilgisi olduğu tespit edilen 51 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 23´ü sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine teslim edilirken 28 şüphelinin ise emniyetteki işlemleri sürüyor.

Şüphelilerin ifadelerinin alınmasına da başlandığı öğrenildi.

İstanbul Latin Katolik Kilisesi Havarisel Reisi’nden Santa Maria Kilisesi saldırısı açıklaması

Kaynak: TELE1