Kılıçlı Ali Erbaş’ın halkı kışkırtan icraatları

Yayın tarihi: 17 Eylül 2021 Cuma 4:17 pm - Güncelleme: 7 Temmuz 2022 Perşembe 10:33 am

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş dün Resmi Gazete’de yayınlanan kararla yeniden Diyanet başkanlığına seçildi. Bir süredir gündemde olan Erbaş’ın sicili ise kabarık.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın sicili kabarık. ‘Lüks araç düşkünlüğü’ ile bilinen Erbaş, Atatürk’e ettiği hakaretlerden 4-6 yaş arası çocuklara Kur’an kursunun zorunlu olmasına kadar birçok açıklama ile tepki topladı.

DEV BÜTÇE

Milyarlarca liralık bütçesi ile birçok idareyi geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı, 2020’deki toplam harcaması ile de birçok bakanlığı geçti. Diyanet’in yıllık gideri, aralarında Kültür ve Turizm, Sanayi ve Teknoloji ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarının da bulunduğu 6 bakanlıktan daha fazla oldu. Diyanet, yıllık gideri ile genel bütçeli toplam 40 idarenin büyük bir bölümünü de geride bıraktı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2020 bütçe gider tablosuna göre, Diyanet İşleri Başkanlığı geçen yıl toplam 10.9 milyar TL harcama yaptı. Bu harcamalara rağmen Diyanet İşleri Başkanı lüks ve şatafattan vazgeçmeyip lüks aracına binmeye devam etti.

YARGITAY BİNASI AÇILIŞINDA DUA

2021-2022 Adli Yıl Açılışı ve Yargıtay yeni hizmet binası Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın okuduğu duanın ardından açıldı. Erbaş duasında “Bu eserin açılışını besmeleyle gerçekleştiriyoruz. Hayırlı ve mübarek eyle Allah’ım, bereketli eyle Allah’ım” ifadelerini kullandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törende Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca da üstünde cübbesi varken dua etti.

ATATÜRK’E LANET

Ali Erbaş Ayasofya Camii açılışında da Gazi Mustafa Kemal Atatürk hakkında sarf ettiği sözler nedeniyle uzun süre gündemde kaldı. Atatürk’ün Ayasofya’yı müze yapma kararını hedef alan Erbaş, cami açılışında verdiği hutbede “Bizim inancımızda vakıf malı dokunulmazdır, dokunanı yakar. Vakfedenin şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar” sözleri ile Atatürk’e lanet okudu.

ALİ ERBAŞ’IN FETÖ İLİŞKİSİ

FETÖ ile yeterince mücadele ettiği iddia edilen ve Diyanet İşleri Başkanlığı görevinden istifa eden Mehmet Görmez’in yerine getirilen Ali Erbaş da FETÖ’cü olduğu söylenen Kültürler arası Diyalog Platformu’nun Yönetim Kurulu Üyesi olarak biliniyordu.

Erbaş hakkında, AKP’ye yandaş Takvim gazetesi tarafından da 1 Haziran 2014 tarihinde, FETÖ’ye yakınlığı ile bilinen Kültürlerarası Diyalog Platformu yöneticisi olduğu haberleri de yer aldı.

MİNBERE KILIÇLA ÇIKTI

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya’da kılınan bayram namazında minbere kılıçla çıktı. Erbaş bu görüntüyü iki kez verdi.

SOSYAL MEDYAYI HEDEF ALDI

Ali Erbaş gündemdeki birçok konuya dair de tepki toplayan açıklamalarda bulundu. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medyayı hedef almasının ardından Erbaş’tan da hamle geldi. Erbaş, “Sosyal medyanın kullanımıyla alakalı hukuki çerçeveyi belirleyecek yasal bir mekanizmanın ihdası ve güçlü bir bilincin inşası, ötelenemez bir zorunluluk olarak karşımızda durmaktadır.” dedi.

SELAMLAŞMAYA DA KARIŞTI!

Sosyal medya hakkında verdiği hutbelerin ardından son olarak ‘günaydın’ ve ‘tünaydın’ diyerek selamlaşmayı cahiliye dönemindeki selamlaşmaya benzetti.

EĞİTİME DE EL ATTI

Diyanet’in son dönemde yaptığı en riskli çalışma ise 4-6 yaş arasındaki çocuklar ile ilgili oldu. Bir planlama üzerinde çalışan Diyanet’in, 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarının okul öncesi zorunlu eğitimden sayılmasına yönelik Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili akademisyenlerle toplantı gerçekleştireceği ortaya çıktı. Diyanet bu haberleri de yaptığı açıklama ile doğruladı.
Açıklamada “Söz konusu maddede 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarını tercih eden ailelerin ve kurslara devam eden öğrencilerin mağdur olmaması için bu dönemlerinin zorunlu eğitim çerçevesinde değerlendirilmesinin müzakere edilmesi planlanmaktadır. Burada Diyanet İşleri Başkanlığı 4-6 yaş Kur’an kurslarını tercih eden velilerin çocuklarının da zorunlu olarak düşünülen okul öncesi eğitimi almış kabul edilmeleridir.” denildi.

Erdoğan işaret etti, Diyanet’ten ‘fahiş zam’ hutbesi geldi

Diyanet yalanlarken doğruladı! 4-6 yaşa Kuran kursu

Diyanet bütçeye doymuyor! 7 bakanlığı solladı

Diyanet, üniversite kampüsleri, yurtlar ve hastanelerde Kur’an kursu açacak

Diyanet’ten sosyal medya talimatı