Kılıçdaroğu: İktidarını 12 Eylül’e borçlu olanlar darbelerle hesaplaşamaz

Yayın tarihi: 12 Eylül 2021 Pazar 4:24 pm - Güncelleme: 12 Eylül 2021 Pazar 6:55 pm

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, tarihe kara bir leke olarak geçen 12 Eylül 1980 darbesinin yıl dönümünde AKP iktidarını eleştirerek, “İktidarını 12 Eylül’e borçlu olanlar darbelerle hesaplaşamaz” dedi.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin üzerinden 41 yıl geçti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, darbenin yıl dönümünde AKP iktidarını eleştirerek, “İktidarını 12 Eylül’e borçlu olanlar darbelerle hesaplaşamaz” dedi. HDP tarafından yapılan açıklamada da “12 Eylül darbesinin bugünkü aklı ve uygulayıcısı olan AKP-MHP iktidarı, siyasi bekası için demokrasi, adalet, özgürlükler ve barış taleplerini şiddetle bastırmakta, 12 Eylül’ün karanlık günlerini aratacak uygulamalara imza atmaktadır. Cuntacıların hayalini kurduğu bütün hukuk dışılıklar bugün AKP-MHP iktidarının icraatları olarak karşımıza çıkmaktadır” denildi. İYİ Parti Genel Başkanı Akşener ise, “Karanlık vicdanlar karşısında demokrasi bayrağını korkusuzca taşıyan tüm evlatlarımızı rahmetle anıyorum” açıklamasında bulundu. Liderlerin açıklamaları şöyle:

Demokrasi tarihinin kara lekesi 12 Eylül: Darbeciler hesap vermedi

KILIÇDAROĞLU: İLK SEÇİMDE 12 EYLÜL RUHUNU TARİHİN TOZLU RAFLARINA KALDIRACAĞIZ

“İktidarını 12 Eylül’e borçlu olanlar darbelerle hesaplaşamaz. Darbe girişimlerini “Allah’ın lütfu” olarak görenler, Gazi Meclisimiz’e düşmanlıkta darbecilerden geri kalmayanlar demokrasimizi yüceltemez. İlk seçimde, #12Eylül ruhunu da tarihin tozlu raflarına kaldıracağız.”

12 Eylül’de 32 yıl cezaevinde kalan Tahir Canan’a para cezası

AKŞENER: KARANLIK VİCDANLAR KARŞISINDA…

“Tarihimizin demokrasi ve hukuk adına acı sınavlarından biri olan #12Eylül darbesinin yıl dönümünde; Karanlık vicdanlar karşısında demokrasi bayrağını korkusuzca taşıyan tüm evlatlarımızı rahmetle anıyorum…” açıklamasında bulundu.

HDP: İKTİDAR VE ORTAKLARI BUGÜNÜN 12 EYLÜL CUNTASIDIR

HDP tarafından yazılı olarak yayınlanan açıklamada da ” Cuntacıların hayalini kurduğu bütün hukuk dışılıklar bugün AKP-MHP iktidarının icraatları olarak karşımıza çıkmaktadır” denildi. HDP’nin açıklaması şöyle:

“12 Eylül 1980’de gerçekleştirilen askeri darbenin üzerinden 41 yıl geçti. Yüz binlerce gözaltı, binlerce tutuklama, işkenceler, sürgünler, idamlar, faili meçhuller, yargısız infazlar ve her türlü insanlık dışı muamelenin yapıldığı, büyük bir yıkıma neden olan darbenin etkileri halen sürüyor.

Darbeden bu yana Anayasanın hiçe sayılması, tek adam rejimi, temel hak ve özgürlüklerin pervasızca çiğnenmesi, yargısız infazlar, başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye halklarına karşı devam eden hukuksuzluklar katmerleşerek devam etmektedir. 12 Eylül darbesinin bugünkü aklı ve uygulayacısı olan AKP-MHP iktidarı, siyasi bekası için demokrasi, adalet, özgürlükler ve barış taleplerini şiddetle bastırmakta, 12 Eylül’ün karanlık günlerini aratacak uygulamalara imza atmaktadır. Cuntacıların hayalini kurduğu bütün hukuk dışılıklar bugün AKP-MHP iktidarının icraatları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türkiye’de Kürt sorununu çözümsüz bırakarak darbe mekaniğini işletmeye devam eden iktidar ve iktidarın açık, gizli ve derin ortakları bugünün 12 Eylül cuntasıdır. Doğa talanı, emek sömürüsü, işsizlik, yoksulluk, kadın kırımı, sokak ortasında katledilen çocuklar, cezaevlerinde ölüme terk edilenler, belediyelerin ve milletvekilliklerinin gaspı ve kapatma davaları bugünkü darbe zihniyetinin ağır bilançosu olarak tarihin karanlık sayfalarında yerini aldı.

Türkiye halklarının kâbusu haline gelen cuntacı zihniyetin ve darbe mekaniğinin ortadan kaldırılmasının yolu Kürt sorununun demokratik çözümü ve yeni yaşamın inşasıdır. Darbeci zihniyetle yüzleşmeyi halkların ortak mücadelesi sağlayacaktır. HDP olarak her alanda birlikte yürüteceğimiz ve halkların ortak iradesini hâkim kılacağımız mücadeleye bütün halklarımızı omuz vermeye davet ediyoruz. 41’inci yıl dönümünde darbeci zihniyeti bir kez daha lanetliyor, hayatını kaybeden yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz.”