Kılıçdaroğlu’nun çağrısına AKP’den ‘mümkün değil’ yanıtı

Yayın tarihi: 4 Eylül 2020 Cuma 4:52 pm - Güncelleme: 4 Eylül 2020 Cuma 4:52 pm

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Mısır’la görüşülmesi çağrısına AKP’den yanıt geldi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Bu şekildeki ilişki kurma biçimi Türkiye açısından mümkün değil” dedi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Mısır’la başından itibaren bir diyalog kurulsa Doğu Akdeniz’de bu gerilim olmazdı” şeklindeki sözleri hatırlatılan Çelik, şunları kaydetti:

“CHP’de aslında deneyimli diplomatlar da var. Hiç mi siyasi hafıza yok? ‘Siz oturun Sisi’yle konuşun, Esad’la konuşun, Hafter’le konuşun’ diyor. Hafter BM’nin tanımadığı bir güç Tarhuna’daki toplu mezarların arkasında, biz bunla ne konuşalım. Sisi’nin durumu açısından baktığınızda, biz Sisi’nin darbeci hükümetine karşı sesimizi yükselttik. Ne kadar haklı olduğumuz görüldü. Bu şekildeki ilişki kurma biçimi Türkiye açısından mümkün değil. Ama tabii ki bir müzakere masasının etrafında Mısır devletinin temsilcileri, Akdeniz’in kıyıdaş devletlerinin temsilcileri, Türkiye’nin temsilcileri bu meseleleri konuşabilir. 40 bin kilometreye yakın deniz yetki sahası kaybı var Mısır’ın. Türkiye ile yapsaydı 17 bin 500 kilometre daha fazla yetki alanı olacaktı. Bütün kıyıdaş ülkelerin oturduğu bir mekanizma olsa bu sonuçlara varılabilir, nihayetinde Mısır’da bir Akdeniz ülkesi. Rum kesimi hariç diyoruz, onu tanımıyoruz diyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu’nun yapması gereken, Türkiye’ye mesaj vermek yerine ‘Türkiye’ye bu düşmanlıkları yapmayın’ diye Mısır’a, Libya’daki saldırgan güçlere, Esad güçlerine mesaj vermeli.”