Kılıçdaroğlu’nun çağrısı borsayı karıştırdı! Peş peşe iki toplantı

Yayın tarihi: 20 Eylül 2022 Salı 3:42 pm - Güncelleme: 20 Eylül 2022 Salı 3:45 pm

Borsada son günlerde küçük yatırımcıyı zarara uğratan ve manipülasyon iddialarıyla art arda yaşanan düşüşler sonrası Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği’nde toplantı düzenlendi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Borsada yaptığınız manipülasyonları izliyorum ve notumu alıyorum. Küçük yatırımcının çaldığınız parasını size ödeteceğim. Vallahi de ödeyeceksiniz! Erdoğan şürekası, göreceğim sizi.” paylaşımının ardından dün Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa yöneticileri sürpriz bir toplantı yaptı. Toplantının ardından Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapılan açıklamada, pay senetlerinde yapılan işlemlerin Borsa İstanbul tarafından anlık takip edildiği, Kurul’un da gerçek ve tüzel kişilerin piyasa bozucu hareketlerine karşı gözetim ve denetimini sürekli yaptığı iddia edildi.

Pay senetlerinde yapılan işlemlerin Borsa İstanbul tarafından anlık takip edildiği vurgulanan açıklamada, “Kurulumuz da gerçek ve tüzel kişilerin piyasa bozucu hareketlerine karşı gözetim ve denetimini sürekli olarak yapmaktadır.” denildi. Açıklamada ayrıca, Kurul’un, yasalar çerçevesinde, yatırımcıların korunmasını ve sermaye piyasasının gelişimini ön planda tuttuğu belirtildi.

ARACI KURULUŞLAR İLE KRİTİK TOPLANTI

Dün yapılan toplantının ardından bugün de Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul yöneticileri ile sermaye piyasası aracı kuruluşlar birliği temsilcileri bir araya geldi.

BORSADA NELER YAŞANDI?

Borsada yaşanan dalgalanmalarla BIST 100 endeksi iki ayda yüzde 43, bankacılık endeksi yüzde 164 yükseldikten sonra 5 günde BIST 100 yüzde 16, bankacılık endeksi yüzde 38 düştü. Uzmanlar, bunun açık bir manipülasyon olduğunu değerlendirirken, küçük yatırımcının ciddi şekilde zarara uğradığı belirtildi.

Geçen haftayı yüzde 9 kayıpla kapatan Borsa İstanbul’da dün sabah saatlerinde toparlanma görülürken, öğleden sonra tekrar satışlar başladı. Satışlar ile endekste kayıp yüzde 5,3’ü buldu. Böylelikle bir süredir bankacılık hisselerinde yapılan olağanüstü işlemlerle de bir buçuk ayda yüzde 59 yükselen borsada günlerce tavan olan kamu bankaları ve birkaç hissede bu kez sürecin tersine döndü.

Borsada yine devre kesildi!

NEBATİ ÖNERMİŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati de bu durumu dile getirdi. Vatandaşın borsaya yatırım yaparak kazanacağına dair açıklama yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 23 Ağustos’ta “Döviz kuru ve diğer emtialarda dengeli bir seyir var. Getirisi enflasyonun altında. Vatandaşlara şu an en çok getiriyi getiren Borsa İstanbul. Vatandaşlarımızın nereye kanalize olacağı çok açık” diyerek vatandaşlara borsa yatırımı önermişti.

CHP’DEN UYARI

CHP sözcüsü Faik Öztrak borsada yaşananlara ilişkin “Özellikle Ağustos ortasından bu yana kamu bankaları ve mali endeks özelinde yaşanan manipülasyon soruşturmaya muhtaçtır. Hele hele Nebati Bakanın küçük yatırımcıyı silkeleten gelgeli tam tüy dikmiştir. Öyle radar açtım laflarıyla, gece yarısı toplantılarıyla bu iş geçiştirilemez.” açıklamasında bulundu.

Kılıçdaroğlu’ndan borsada dönen manipülasyona yanıt: Küçük yatırımcının çaldığınız parasını size ödeteceğim

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise geçtiğimiz günlerde “Borsada yaptığınız manipülasyonları izliyorum ve notumu alıyorum. Küçük yatırımcının çaldığınız parasını size ödeteceğim. Vallahi de ödeyeceksiniz! Erdoğan şürekası, göreceğim sizi.” paylaşımında bulundu.

Manipülasyon iddialarının ardından SPK ve Borsa yöneticileri bir araya geldi