Kılıçdaroğlu’nun bilekliği dikkat çekti! Marteniçka’nın anlamı nedir?

Yayın tarihi: 21 Mart 2023 Salı 11:38 am - Güncelleme: 21 Mart 2023 Salı 11:38 am

Sosyal medya hesabında video yayınlayan Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kolundaki bileklik dikkat çekti. Bir Balkan geleneği olan marteniçka, mart başında takılmaya başlanır.

Twitter hesabından “Saat 22.00’de burada buluşalım” paylaşımı yapan Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan videolu açıklama geldi.

Videoyu Twitter hesabından “Birleşeceğiz ve kazanacağız. Ama kime karşı?” notuyla paylaşan Kılıçdaroğlu “Seçim yaklaştıkça giderek artan tuhaf bir duruma dikkatinizi çekmek istiyorum. Saray İktidarı ve onunla yola çıkanlar kadınların en temel haklarını birkaç oy için pazarlık meselesi yapmaya hazır olduklarını gösterdiler” dedi.

Kılıçdaroğlu: Erdoğan’ı göndermek en kolayı, asıl hedefimiz çok daha büyük

BİLEKLİĞİ DİKKAT ÇEKTİ

Kılıçdaroğlu’nun sosyal medyada paylaştığı videoda, bileğine taktığı bileklik dikkat çekti. Kılıçdaroğlu’nun bir Balkan geleneği olan ‘marteniçka’ taktığı görüldü.

MARTENİÇKA NEDİR?

Marteniçka, Balkan kültüründe yaygın bir bahar geleneğidir. Baharın gelişinin en önemli simgelerinden biri olan Marteniçka, kırmızı ve beyaz ipler ile yapılan bileklikler mart ayının başında takılmaya başlanır.

1 Mart’ta bileklerine Marteniçka takan insanlar ilk kırlangıç veya leylek görüldüklerinde en yakın çiçek açmış ağaca bilekliklerini bağlarlar. Bilekliğin şans getireceğine ve kişinin dileğini gerçekleştireceğine inanılır.

Bulgarlar, 1 Mart’tan itibaren Baba Marta (Marta Nine) günlerinin başladığına inanmakta ve yakınlarına ‘marteniçka’ olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye etmektedir.