Kılıçdaroğlu’nun ‘5’li çete dediği’ firmalar başı çekiyor: İşte 2020’de en çok iş alan 20 müteahhit

Yayın tarihi: 25 Ocak 2021 Pazartesi 1:16 pm - Güncelleme: 25 Ocak 2021 Pazartesi 6:13 pm

Türkiye’nin 2020 yılında en çok sözleşme imzalayan 20 müteahhidi belli oldu. Listenin başlarında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun “5’li çete” diye adlandırdığı firmalar yer aldı. Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde ‘beşli çete’ olarak adlandırdığı grubun yatırımlarını kamulaştıracaklarını açıklamıştı.

AKP iktidarında, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak sunulan inşaat sektöründe, 2020 yılında en çok iş yapan müteahhitler belli oldu. İlk sırayı 20 sözleşmeye 34.5 milyar liraya imza atan Kalyon İnşaat aldı. Kolin ikinci, Cengiz üçüncü, Makyol dördüncü, Özgün beşinci oldu.

Kılıçdaroğlu ‘Bu ülkeyi bu hale kim getirdi?’ diyerek bir bir sıraladı: Beşli çetenin yatırımlarını kamulaştıracağız

Sözcü’den Yusuf Demir’in haberine göre, ENR listesi olarak bilinen ancak geçtiğimiz yıldan bu yana “csnturkiye.com” tarafından açıklanan listenin tepesinde yine bildik firmalar sıralandı.

2020 yılı içinde imzalanan sözleşmeler baz alınarak düzenlenen “TOP300” listesinin ilk sırasında 20 sözleşmeye 34 milyar 543 milyon liraya imza atan Kalyon İnşaat yer aldı. 24,7 milyarla Kolin ikinci, 21.6 milyar’la Cengiz üçüncü, 12.3 milyarla Makyol dördüncü, 12.2 milyarla Özgün Yapı beşinci oldu.

REC ULUSLARARASI 11 SIRA BİRDEN YÜKSELDİ

Geçtiğimiz yıl 17’nci sırada yer alan REC Uluslararası, 11.7 milyar liralık sözleşme bedeliyle bu yılki listede 6’ncı sıraya yükseldi.

REC Uluslararası ile beraber, Özaltın, Yapı ve Yapı, Yapı Merkezi ve ASL ilk 20 sırada geçtiğimiz yıla göre konumunu yukarı taşıyan firmalar oldu.

YERLERİNİ KORUYAMAYANLAR

Taşyapı, İçtaş, Astur, YSE Yapı, Doğuş, İzbeton, Gülermak ve Şenbay geçtiğimiz yılki konumlarını koruyamadı ve listede daha aşağılara indi.

KILIÇDAROĞLU NE DEMİŞTİ?

Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde ‘beşli çete’ olarak adlandırdığı “Cengiz Holding, Limak Holding, Kalyon Holding, Kolin Holding ve Makyol Holding” grublarının yatırımlarını kamulaştıracaklarını açıklayarak, “Bu soygun düzenine son vereceğiz. Beşli çetenin bizim torunlarımızı dahi sömürecek olan bütün bu yatırımlarını kamulaştıracağız ve alacağız” demişti.