Kılıçdaroğlu’ndan Sultan Kara ve ailesine ‘helalleşme’ ziyareti

Yayın tarihi: 7 Temmuz 2022 Perşembe 12:56 pm - Güncelleme: 7 Temmuz 2022 Perşembe 1:03 pm

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 28 Şubat sürecinde öğretmenlik mesleğinden atılan Sultan Kara ve ailesini ziyaret etti. Kılıçdaroğlu daha sonra “Bir hata yaptık, telafi edilmesi lazım” açıklamasını yaptı.

Bir süre önce “Ahdim var, bu ülkeyi barıştıracağım” diyerek “helalleşme” yolculuğuna başlayacağını duyuran CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile eşi Selvi Kılıçdaroğlu, 28 Şubat’ta okulundan atılan öğretmen Sultan Kara ve ailesini ziyaret etti.

CHP lideri ziyaret sonrası “Devletin yapılan bu haksızlıklar dolayısıyla, haksızlığa uğrayanlarla helalleşmesi lazım. Sıradan bir hata değil, insanların hayatlarıyla oynuyorsunuz, gelecekleriyle oynuyorsunuz. Bunun telafi edilmesi lazım. Bunun için de bizim, toplumun, medyanın herkesin öncülük etmesi lazım. Geçmişte yaşananların tekrarlanmaması için hepimizin bir şekliyle mücadele etmesi gerekiyor. Bu meseleyi sistematik bir yolla çözmememiz gerekiyor” açıklamasını yaptı.

‘HELALLEŞMEMİZ GEREKİYOR’

Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi: “Gergin bir toplumdan; birbirini anlayan, birbirini kucaklayan bir topluma dönüşmek istiyoruz. Bununda öncülüğünü yapmak gerekiyor, çaba harcamak gerekiyor, geçmişteki yaraları bir şekliyle tedavi etmek gerekiyor. İnsanlar mağdur edildi, mağduriyetleri dolayısıyla bizim helalleşmemiz ve onların mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor.

Kılıçdaroğlu’ndan Nihal Olçok’a başsağlığı telefonu

’16 AY ÖĞRETMENLİK YAPABİLMİŞ’

Bugün, eşim Selvi hanımla birlikte; bir öğretmenimizin sabah kahvaltısındaydık. Önce bizi kabul ettikleri için kendilerine yürekten teşekkür ediyoruz. Öğretmenimiz, 28 Şubat mağduru bir öğretmen. 16 aylık öğretmenlik yapabilmiş ancak. Birinci sınıftaki çocuklara verdiği önem, verdiği değeri anlattı. Onlara nasıl kucak açtığını ifade etti. Yedi müfettişin kendisini nasıl sorguladığını ve sonra görevine son verildiğini, çantasını alarak sınıftan ayrıldığı zaman çocuklara en azından kendisine yapılanı hissettirmemek için özel çaba harcadığını da ifade etti.

‘BİR HATA YAPTIK VE TELAFİ EDİLMESİ LAZIM’

Devletin, yapılan bu haksızlıklar dolayısıyla; haksızlığa uğrayanlarla helalleşmesi lazım. Bir hata yaptık, bu hatanın telafi edilmesi lazım. Sıradan bir hata değil, insanların hayatlarıyla oynuyorsunuz, gelecekleriyle oynuyorsunuz. Bunun telafi edilmesi lazım. Bunun için de bizim, toplumun, herkesin öncülük etmesi lazım. Medyanın öncülük etmesi lazım. Geçmişte yaşananların tekrarlanmaması için hepimizin bir şekliyle mücadele etmesi gerekiyor.

Kemal Kılıçdaroğlu Konya’daki katliam sonrası Erdoğan’a seslendi!

‘SORUNU ÇÖZDÜĞÜNÜZDE HELALLEŞMİŞ OLURSUNUZ’

Bu meseleyi sistematik bir yolla çözmememiz gerekiyor. Güncel politikalarla değil, günlük politikalarla değil, sistematik bir yolla çözmemiz gerekiyor ve kalıcı olarak çözmemiz gerekiyor. Bu sorunu kalıcı olarak çözdüğünüz andan itibaren zaten; devlet olarak o insanlarla helalleşmiş olursunuz. Bizim amacımız da bu ve bunu gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız.”

SULTAN KARA KİMDİR?

Türkiye’de başörtülü fotoğrafla ilk sarı basın kartı olan Sultan Kara, 25 yıl önce 28 Şubat’ta Ankara’da bir ilköğretim okulunda 1. sınıf öğretmenliği yaparken ‘Kılık Kıyafet Yönetmeliği’ gerekçe gösterilerek ihraç edildi. ‘Başörtüsü yasağı’ nedeniyle öğretmenlik yapamayan Sultan Kara, aradan yıllar geçtikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 28 Şubat mağduru öğretmenlerin göreve geri dönmesine ilişkin verdiği hakkı da reddetti. Mesleğinden ihraç edilme sürecinde birçok hukuksuz uygulamayla karşılaştığını belirten Sultan Kara, kendilerinin odaya hapsedildiklerini ve yedişer müfettişin de ifadelerini aldığını anlatıyor. Ayrıca okuttuğu 1. sınıf öğrencilerine de yaşadıklarından neden hiç bahsetmediğini çevresindekilere çocukların devlete karşı düşmanlık beslemelerini istememesi olarak açıklıyor.

Kılıçdaroğlu: Halkımızla helalleşip beşli çetelerle hesaplaşacağız