Kılıçdaroğlu’ndan kadınlara yüzde 35 sözü

Yayın tarihi: 3 Şubat 2022 Perşembe 10:55 am - Güncelleme: 3 Şubat 2022 Perşembe 11:26 am

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kadın İstihdamı Buluşması’nda konuştu. Kadınlara söz veren Kılıçdaroğlu, “Devlet yönetiminde en az yüzde 35 kadın istihdamı olacak” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Kadın Kolları’nın düzenleyeceği Kadın İstihdamı Buluşması’na katıldı.

Kadınlara seslenen Kılıçdaroğlu, “Bütün kadınlara sözümdür devlet yönetiminde en az yüzde 35 kadın istihdamı sözü veriyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının satır başları şu şekilde:

Sorunu bizzat yaşayanın derdini anlatması lazım. Tarlada çalışırken hiçbir güvencesi olmayan veya bir yakını bir patlamada hayatını kaybetmiş ve adalet isteyen bir kadın, engelli çocuğu olup çalışamayan bir kadını benim anlatmam doğru değil ben bunu yaşamıyorum. Herkes şunu bilmeli. Evet bir dram var ortada. Bu kadınların önünde bir duvar var, bu kadınlar seslerini duyuramıyorlar.

Bu kardeşlerimi dinlerken yüreğimde bir sızı hissetmiyorum dersem asla doğru değil. Aynı coğrafyada, aynı bayrağın altında yaşıyoruz. Peki birilerinin eli yağda baldayken, birileri bu dramı çekerken nasıl sessiz kalabiliriz?

Kılıçdaroğlu ‘güvence olacak’ diyerek Aile Destekleri Sigortası’nı tanıttı

Bakın ben ‘helalleşme’ kavramından söz ettim. Bir araya gelip helalleşmemiz lazım. Tarlada çalışan yıllarını veren bir kişinin eğer sosyal güvenliği sağlanmıyorsa bu kadar emek harcadığı halde hastaneye düştüğü halde sahipsiz kalıyorsa devletin onunla helalleşmesi lazım. Kamplaştı toplum bunun farkındayım. Birbirimize farklı gözlerle baktık bunun da farkındayım ama bunu kaldırmamız lazım.

Kadınlar çalışıyor. İşte çalışıyor, eve geldikten sonra da çalışıyor. Birlik olmanız, beraber olmanız lazım. Farklı bölgelerde yaşayabilirsiniz, eğitim düzeyiniz farklı olabilir, farklı inancınız olabilir. Kadınların birleşmesi, hak araması lazım. Kadınların adalet araması lazım. Hukuk aslında her şeyi size sağlıyor.

Kadının çalışma hakkı vardır, üretme hakkı vardır, sosyal güvenlik hakkı vardır. Haktır bu hak, lütuf değildir.

‘KADIN İSTİHDAMINI NASIL ARTIRACAĞIZ?’

Kadın istihdamını nasıl artıracağız? Bunun bilinen yolu şudur. Hepiniz vergi veriyorsunuz, sizin ödediğiniz vergilerle yatırım yapılması lazım. Sizin ödediğini vergilerle evlatlarınızın iş sahibi olması lazım. Bütün kadın kardeşlerime söylüyorum. ‘Bizim verdiğimiz vergileri nereye harcıyorsunuz’ diye sorun.

Evlerde engelli çocuğu olan ama çocuğuna bakmak için mecburen iş bulsa dahi çalışmayan kadınlar var. Bunların kesinlikle sosyal güvenlik hakkını sağlamamız lazım. Bütün belediyelerimiz kadın kooperatifi kursun dedik. Çok sayıda üretici kooperatifi oldu.

Mevsimlik işçi kadınların da çocuklarının eğitimi mutlaka sağlayacağız. Çocuğu bıraksa kendisi mevsimlik işçi aç kalacaklar… Oraya öğretmen, banyo, karavanlar… Bazı belediyelerde başladık bunu Türkiye genelinde bütün belediyelerde bunu yapacağız. Taşımalı eğitime de son vereceğiz.