Kılıçdaroğlu’ndan Avrupa’ya İngilizce ‘AB Göçmen Anlaşması’ mesajı! “Önce Türkiye”

Yayın tarihi: 30 Mart 2023 Perşembe 10:54 pm - Güncelleme: 30 Mart 2023 Perşembe 11:46 pm

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter’da Avrupa basının AB göçmen anlaşmasına dair haberini alıntılayarak, “Bu konuda başından beri netim. Önce Türkiye” dedi. Kılıçdaroğlu, mesajını İngilzice paylaştı.

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından İngilizce paylaşımda bulundu.

Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Euronews’in “What will happen to Turkey’s EU migrant deal if the opposition wins the election? (Muhalefet seçimi kazanırsa Türkiye’nin AB göçmen anlaşmasına ne olacak?)” başlıklı haberinin paylaşımını alıntılayarak, “I’ve been very clear about this issue from the beginning. Turkey first. (Bu konuda başından beri netim. Önce Türkiye)” ifadelerini kullandı.

Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den Kılıçdaroğlu’na destek!

Kılıçdaroğlu’nun paylaşımı şöyle:

” ‘BEN TÜRKİYE’NİN HAKLARINI KORUYACAĞIM’ DİYOR”

TELE1 ekranlarında yayınlanan Açıkça programına konuk olan gazeteci Hilal Köylü Kılıçdaroğlu’nun mesajının son derece önemli olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Avrupa Birliği’ne çok net mesaj veriyor. Türkiye’deki göçmenlere çok net mesaj veriyor. Türkiye’nin tutumu çok emrak ediliyor, sadece AB tarafından değil; İran’dan, Afganistan tarafından da merak ediliyor. Özellikle Ankara ile Brüksel arasında bir göçmen mutabakatı var. Cumhurbaşkanı Erdoğan kapıları açmıştı. ‘Göçmenleri ben salarım’ demişti. AB ile bir pazarlık dönmüştü, ‘Kaç milyon euroluk yardımlar doğru düzgün göçmenlere gitmiyor suçlaması’ yöneltmişti AB Türkiye’ye, biz de ‘Bütün yükü kendimiz karşılıyoruz’ gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan bir çıkışta bulunmuştu. Haklı bir çıkıştı ama haksız uygulamalarla göçmenlerin Ankara ile Brüksel arasında sıkışmasına yol açmıştı.

Kılıçdaroğlu o kadar net bir şekilde diyor ki, ‘Ben Türkiye’nin haklarını koruyacak şekilde bütün göçmen anlaşmalarını mutabakatını gözden geçireceğim, yeniden konuşacağız’ diyor”

GERİ KABUL ANLAŞMASI NEDİR?

Türkiye ile AB arasında imzalanan ‘Geri Kabul Anlaşması ve Vize Serbestisi Diyaloğu’ 18 Mart 2016 yılından beri yürürlükte. Bu anlaşmaya göre; Türkiye’den Yunan adalarına geçen tüm yeni düzensiz göçmenler Türkiye’ye iade edilecek. Yunan adalarına ulaşan göçmenler, usulüne uygun olarak kayıt altına alınacak. Dayanaktan yoksun ya da kabul edilemez bulunanlar Türkiye’ye iade edilecek. Düzensiz göçmenlerin iade işlemlerinin masrafları AB tarafından karşılanacak. Türkiye, AB’ye yönelen yeni düzensiz göç güzergahlarının oluşumunu engelleyecek, deniz ve kara güzergahlarını önlemek için her türlü tedbiri alacak ve bu doğrultuda AB’nin yanı sıra komşu devletlerle de iş birliği yapacak.