Kılıçdaroğlu’ndan ‘Berberoğlu’ açıklaması: Yerel mahkeme sarayın mahkemesidir

Yayın tarihi: 13 Ekim 2020 Salı 3:43 pm - Güncelleme: 13 Ekim 2020 Salı 4:40 pm

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yerel mahkemenin AYM tarafından verilen Enis Berberoğlu kararına uymamasına ilişkin, “Bir üst mahkemenin kararını bile bile, Anayasa’nın bu açık hükümlerine rağmen ben uygulamayacağım derse orada tuz kokmuş demektir” derken, “Yerel mahkeme sarayın mahkemesidir” ifadesini kullandı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis’te Enis Berberoğlu için AYM tarafından verilen karara yerel mahkemenin uymamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

“AYM kararına uymamak kaosa zemin hazırlar. Hepimize düşen sorumluluk var” diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“NİYE BALIĞI BAŞTAN KOKUTUYORUZ”

“Bir vatanda yaşıyoruz. Bu kürsü halkın kürsüsü. Yeri zamanı geldiğinde bu yasaya hepimiz uyuyoruz. Olması gereken kuralları hep birlikte uygulamak zorundayız. Niye balığı baştan kokutuyoruz? Yasama organının çıkardığı bir yasayı yargı uygulamam diyemeyiz. Adaleti dağıtacak mahkeme adalet dağıtmıyorsa orada bir sorunumuz var demektir. Peki kime gideceğiz o zaman? Benim milletvekili arkadaşlarımdan istihdamımdır, eleştirsek de kendi anayasamıza sahip çıkalım.”

“BİR ÜST MAHKEMENİN KARARINI BİLE BİLE…”

“Yerel mahkeme sarayın mahkemesidir. Bir üst mahkemenin kararını bile bile, Anayasa’nın bu açık hükümlerine rağmen ben uygulamayacağım derse orada tuz kokmuş demektir. Hepimizin oturup vicdan sorgulaması yapmamız gerekir. Halkın seçtiğini illa ben hapse atacağım’ Atabilirsiniz. O zaman biz neden millete gidiyoruz ki? Dolayısıyla her birimize düşen temel hedefler vardır. Adalet denilen kavramı yüceltmek zorundayız.”

NE OLMUŞTU?

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararının ‘yerindelik denetimi kapsamında kaldığı’ gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar verdi.

Mahkeme, Berberoğlu’na verilen 5 yıl 10 aylık hapis cezasında direndi.

Yerel mahkeme, AYM’nin Enis Berberoğlu kararını tanımadı!