Kılıçdaroğlu ve Babacan’dan RTÜK’e TELE1 tepkisi: İnfaz kurumu haline gelmiştir

Yayın tarihi: 24 Ocak 2022 Pazartesi 3:59 pm - Güncelleme: 24 Ocak 2022 Pazartesi 4:31 pm

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, RTÜK’ün (Radyo ve Televizyon Üst Kuurlu) TELE 1’e uyguladığı yaptırıma tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “RTÜK infaz kurumu haline gelmiştir” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve heyeti DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı ziyaret etti. Görüşmede ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’in detayları konuşuldu. Liderler, RTÜK’ün TELE 1’e uyguladığı cezayı kınayarak basın özgürlüğünün gerekliliğine vurgu yaptı.

Görüşmede doğalgaz ve elektrik faturalarına gelen zamlardan seçimlere kadar birçok konunun konuşulduğunu ifade eden liderler, “Türkiye yönetilemiyor” diyerek seçimlere değindi. Kulıçdaroğlu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin ortaya attığı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Millet İttifakı’nın adayı olacağı yönündeki iddiaya da yanıt verdi.

“Her alanda kriz derinleşiyor” diyen Babacan, İran’ın doğalgaz rezervlerini kapatmasını vahim bir durum olarak değerlendirdi. Merkez Bankası’nın eriyen rezervlerine değinen Babacan, “Sadece Merkez Bankası’nın değil ülkenin doğalgaz rezervleri de tüketilmiş” dedi. Babacan şöyle konuştu:

“TÜRKİYE’NİN SİYASET TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR NOKTA”

“Ülkeyi yönetenlerin bu ülkenin sorunlarına çözüm üretme kapasitesi kalmadı. Böyle bir dönemde bu güçlü, ülkenin potansiyelini açığa çıkaracak büyük bir değişime ihtiyaç var. Kılıçdaroğlu ile beraber Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e ilişkin birlik başlattığımızı ilan etmiştik. 6 partinin masasında yer alan ve 6 partinin üzerinde çalıştığı bir çalışma haline geldi. Türkiye’nin siyaset tarihinde önemli bir noktadır bu. Bundan sonraki süreçte de bunun uygulanmasıyla ilgili konularda da çalışacağız. İlk seçimle parlamenter sisteme geçiş arasındaki yol haritasının nasıl çalışacağına ilişkin çalışma başlatacağız.

RTÜK yoluyla televizyonlara verilen cezalar aslında hükümetin denetim sopasını kendi istediği çizgide yayın yapmayan kuruluşlara yaptırımıdır. Telefonla uyarıp tehdit edebiliyorlar. Sorunların çözülmesini istiyorsak bu ifade ve basın özgürlüğüyle başlar. Sorunları konuşmanın yasak olduğu eleştirel yayın çizgini işleyen kuruluşların ceza gördüğü bir ülke hiçbir sorununu çözemeyen bir ülke olur.”

Görüşmenin verimli geçtiğini ifade eden Kılıçdaroğlu ise Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e ilişkin detayların önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

“SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİ YÖNÜNDE İRADE YOK”

“Verimli ve güzel görüşme gerçekleştirdik. Güçlendirilmiş parlamenter sistem dolayısıyla 6 siyasi partinin bir araya gelip yeni bir yol haritası açması son derece değerli. Siyaset tarihimiz açısından da değerli bir çalışma. Bu çalışmayı önümüzdeki süreçte kamuoyuyla paylaşacağız. Türkiye’ye yeni bir ufuk açma konusunda kararlıyız. Geçiş süreciyle ilgili de sayın genel başkanımın bir önerisi oldu. Neler yapmalıyız, neler olmalı bunu konuştuk. Bu sorumluluğun gereğini yapacağız. Ekonomiyi de diğer konuları da konuştuk. Elektrik, doğalgaz fiyatlarını konuştuk. Üretimin durması Türkiye’nin yönetilmediğini gösteriyor. Sorunların çözülme iradesi yok ortada.

“İNFAZ KURUMU HALİNE GELDİ”

“RTÜK infaz kurumu haline geldi. Yaptığı uygulamalar bu görüşümüzü haklı kılıyor. İktidarı eleştiren kanallara bu yaptırımın uygulanması orayı bir infaz kurumuna dönüştürmüş durumda. Başındaki kişi alınan talimatı yerine getiriyor.”

İNCE’YE NET YANIT

Kılıçdaroğlu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olarak Rifat Hisarcıklıoğlu’nu göstereceği yönündeki iddiaya ilişkin konuştu. İnce’nin bu iddiasının kaynaksız olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “İnce’nin yaptığı açıklamayı bilmiyorum. Kaynağını bilmiyorum. Yorum yapma şansım da yok böyle bir olay da yok.” ifadelerini kullandı.