Kılıçdaroğlu: THK’yı işlevsiz hale getiren bir cumhurbaşkanı yangın önleyemez

Yayın tarihi: 3 Ağustos 2021 Salı 3:18 pm - Güncelleme: 3 Ağustos 2021 Salı 6:21 pm

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, düzenlediği “Yangın” konulu özel basın toplantısında, Türk Hava Kurumu’nun işlevsiz hale getirilmesine değindi. Kılıçdaroğlu, “Bir cumhurbaşkanı cumhuriyetten intikam almaya kalkıyorsa o cumhurbaşkanı cumhuriyetin ormanlarını koruyamaz” dedi.

Kılıçdaroğlu, yangın söndürme çalışmalarına katılan yurttaş ve çalışanlara teşekkür ederek sözlerine başladı.
Hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı dileyen Kılıçdaroğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Marmaris yangınında hayatını kaybeden Şahin Akdemir’in ailesini ayağına getirtmesini hatırlattı. Kılıçdaroğlu, “Bizim geleneğimizde, ahlakımızda baş sağlığı dileyeceğimiz kişileri ya da aileleri ayağımıza çağırmak yoktur. Ya aileyi ziyaret eder ya da telefonda taziyelerimizi sunarız. Ancak Marmaris’te hayatını kaybeden Akdemir ailesinin evladı Şahin Akdemir, korumalar gözetiminde evlerinden alınarak Erdoğan’ın bulunduğu yere getirilmiş. Erdoğan burada aileye baş sağlığı dileyerek fotoğraf çektirmiştir. Bu davranışı bu toplum kabul etmez” dedi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“BİR CUMHURBAŞKANI…”

Bir cumhurbaşkanı orman yangınlarını önleme konusunda bir master planı hazırlamaktan acizse o cumhurbaşkanı orman yangınlarını önleyemez. Orman yangınlarının sürekli arttığını göremiyor, görüp de tedbir almıyorsa yangınları önleyemez. Uzmanların uyarılarını okumuyorsa, küresel ısınmaya rağmen tedbir almıyorsa o cumhurbaşkanı yangınları önleyemez. Yangınlarla mücadeleyi, yandaşı için yıllık ihalelerle yapıyorsa o cumhurbaşkanı yangınları önleyemez. Bir cumhurbaşkanı yangında kullanılacak filonun belli bölgelerde konuşlanması gerektiğini bilmiyorsa, yanan orman alanlarının tekrar kazanılması için görevi orman bakanlığına değil de turizm bakanlığına veriyorsa, yanan orman alanlarının yerine otel yapımına ses çıkarmıyorsa, cumhurbaşkanı talimat vermeden bakanları hareket edemiyorsa, yasaları dahi talimat almadan uygulayamıyorsa, yönettiği devlette liyakati ve adaleti yok etmişse yangınlara karşı mücadele edecek personeli eğitmek için kullanılan İzmir Buca’daki orman yangınları işçi eğitim merkezini kapatmışsa, cumhuriyetin göz bebeği olan Türk Hava Kurumu’nu işlevsiz hale getirip cumhuriyetten intikam almaya kalkıyorsa o cumhurbaşkanı cumhuriyetin ormanlarını koruyamaz.

“BİZ YAPACAĞIZ”

Süreci yönetmekte bir kişinin düştüğü aciziyettir. Türkiye yönetilemiyor. Saray iktidarı devletimizi aciz duruma düşürmüştür. Ülkemizi derhal yeni iklim krizlerine hazırlamaya başlamamız lazım. Ülkemiz iklim ve su krizinin tam ortasındadır. Türkiye uyarıları 15 yıldır almaktadır ama saray bu uyarıları duymamaktadır. Bunu bu trolleşmiş iktidardan beklemek de abesle iştigal olacağı için CHP olarak millet ittifakı olarak yapmaya başlayacağız. Her yerde bizi nelerin beklediğini konuşacağız. Bu süreçte kayıpların raporlanması lazım. Bu yapılırken Erdoğan’ın halkımıza adeta bir kredi pazarlayıcısı gibi yaklaştığı şekilde değil. Doğru dürüst kayıpların raporlanması lazım. Yangından kim ne zarar gördüyse kayıt altına alınmalıdır. Belediye başkanlarımız bu konuda tüm duyarlılığı göstermektedirler. Her orman için güncel ve doğru bir yangın planının yapılmasını sağlamalıyız. Bu iktidarın işi demeyeceğiz, biz yapacağız. Duygusal olarak fidan dikilsin diyorsunuz ama bilim insanlarını dinlemeye başlamanın tam zamanıdır. Bunun için destek isteyeceğiz, bir bilim çalıştayı yapılmasına gerek var ve bunu sağlayacağız. Beklenmeyeni beklemek devletin sorumluluğudur. Türk Hava Kurumu’nun yenilenmesi için belediyelerimizi, halkımızı ve iş insanlarını göreve çağırıyorum. İktidardan bir şey beklemeyeceğiz.
Yaşadığımız felaket zaten saray iktidarının elinde hırpalanmış olan ruh sağlığımızı daha da etkiledi. Bu kadar ruhu yaralı bir halk yardım çağrısında bulunduğunda önüne geleni iş birlikçi, terörist diye yaftalamak ancak aciz yönetimlerin baş vuracağı bir taktiktir.

“HERKESİ UYARIYORUM”

Yanan alanlarda ranta açılacak, gasp edilecek bir avuç toprağı bile yanlarına bırakmam. Emin olun hızla yaralarımızı saracağız. Aç, açıkta bırakmayacağız. Sesimi duyan yok mu dedirtmeyeceğiz. Kendimizi de güzel ülkemizi de iyileştireceğiz.