Kılıçdaroğlu: Seçimi kaybettim, bir hafta eşimin yüzüne bakamadım

Yayın tarihi: 23 Temmuz 2023 Pazar 10:59 am - Güncelleme: 23 Temmuz 2023 Pazar 10:59 am

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün gerçekleştirilen toplantıda belediye başkanlarının ‘değişim’ çağrıları üzerine, “Bizler üzülmedik mi sanıyorsunuz? Seçimi kaybettim, bir hafta eşimin yüzüne bakamadım. Kolay mıydı?” dedi.

CHP’li belediye başkanları dün CHP Genel Merkezi’nde Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Zoom toplantısının ardından ilk kez İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Kılıçdaoğlu’nun bir araya geldiği toplantıda ‘değişim’ çağrıları yükseldi.

Gazeteci İsmail Saymaz, Sözcü gazetesindeki köşesinde toplantıdaki konuşmaları yazdı. Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu ve Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun’un Kılıçdaroğlu’nu değişime davet ettiklerini aktaran Saymaz, İmamoğlu’nun da “Değişim başlatacağız” dediğini yazdı.

Saymaz’ın Sözcü’de yayımlanan yazısı şöyle:

“CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün partinin genel merkezinde belediye başkanlarını topladı.

Bu toplantı, ‘Zoom’ krizinden sonra Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu’nun bir araya geldiği ilk buluşma olması bakımından önem taşıyordu.

“15 YAŞINDAKİ KIZIMA CEVAM VEREMİYORUM”

Çanakkale’nin Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, ilk ve en eleştirel konuşmayı yapan isim oldu. Uygun, Kılıçdaroğlu’ndan çekilmesini istedi ve şunları söyledi:

“Böyle devam edemeyiz. Ben bir dönemdir başkanım, bir daha da aday olmayacağım. 15 yaşındaki kızıma cevap veremiyorum. Ben böyle düşünüyorsam siz de düşünmelisiniz. Olmadı, yapamadınız. Çekilin.”

Sonra da Rize Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu konuştu.

Çervatoğlu, değişim talep ederek, şöyle dedi:

“Ben ilçemde yüzde 60’la kazandım. Ve 46 yıl sonra Rize’den milletvekili çıkardık. Ancak başarısız olduk. Bu toplantı daha önce olmalıydı. Bütün bunları konuşmamız gerekiyordu. Yenildik, siz de kabul edin. İki kişiden birinin oyunu aldığımızı söylüyoruz. Ama sokakta yüzde 3’lük parti moraliyle geziyoruz. Değişim kaçınılmaz. Değişimin kendisi ideolojik ve politik olmalıdır. Lider de dahil değişim gerekiyor.”

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de

“Partinin yönetim anlayışında toparlanma şart. Delege seçimlerinde her yerde parti ikiye bölünmüş. Derhal müdahale edilmeli. Ortak listelerle yola devam etmeliyiz. İttifak kuramazsak zorluk yaşayacağız” diye konuştu.

İMAMOĞLU’NDAN ‘ZOOM’ ELEŞTİRİSİ: ETİK DIŞI OLAN NEDİR?

Son söz, isteği üzerine Ekrem İmamoğlu’na verildi. İmamoğlu, görüntüleri sızan toplantıya “Etik dışı” dediği için  Kılıçdaroğlu’nu eleştirerek, şöyle devam etti:

“Etik dışı bulmanızı hiç kabul etmiyorum. Etik dışı olan nedir? Biz partililer olarak içimizde konuşmayacağız da kiminle konuşacağız? Ben bir daha bir seçimde ikinci parti olmayı içime sindiremem. Siz de hak etmiyorsunuz.”

İmamoğlu, seçimden sonra 29 ve 30 Mayıs’ta Kılıçdaroğlu’nu aradığını ve 1 Haziran’da randevu aldığını söyledi. Kılıçdaroğlu’nun “Değişim başlatacağız” dediğini kaydeden İmamoğlu, yalnızca MYK’nın görevden alındığını vurgulayarak, “Bu mu değişim?” diye sordu.

İmamoğlu, şunları söyledi:

“Örgütten gelen insanım. İlçe başkanıyken ilçenin sorunlarını konuşurum. Biz ülkeyi değiştirmek için bir sürece girdik. Elbette Türkiye’nin sorunlarını konuşacağım. İnsanlar umutsuz. İnsanlara ne diyeceğiz? Neyi değiştirmeyi taahhüt edeceğiz? İnsanlar bize güvenmiyor. Bunu sorgulamak gerekmez mi? Halka umut veremezsek yerel seçimde hüsrana uğrarız. Değişimi ve eksiklikleri konuşmadan sadece AK Parti’yi kötüleyen bir süreçle gidilecek dilde ben yokum.”

CHP MYK üyesi ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, araya girip konuşma süresinin dolduğunu belirterek, “Lütfen toparlayın” dedi. İmamoğlu da “Toparlamayacağım. Buraya konuşmak için geldik. Aile içinde konuşacağız” şeklinde yanıt verdi.

İMAMOĞLU-KERİMOĞLU KAVGASI

Ardından da Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu söz aldı. Kerimoğlu, zaten bir süredir gerilim yaşadığı İmamoğlu’nu hedef alarak, şöyle dedi:

“Sizi koltuğa genel başkanımız oturttu. Siz seçimi tek başınıza kazanmadınız. Zoom toplantısı yapmak ahlaksızlıktır. Seçim kampanyasında ‘Ben Cumhurbaşkanı adayı değilim’ demeyenler suçludur. Önseçim yapılmasını istiyorum. Eğer  önseçim yapılırsa İBB başkanlığına adayım.”

İmamoğlu, sataşma üzerine oturduğu yerden şu karşılığı verdi:“Böyle bir üslup olmaz. Bana hitaben konuşamazsın. En az dört kez hakaret ettin. Aynen iade ediyorum. Ahlaksız, sensin! Bakırköy’de sokakta gezemiyorsun. Gelmiş burada konuşuyorsun.”

“GEÇMİŞİ TEMİZ BİRİSİ OLSA BIRAKIRIM”

En son Kılıçdaroğlu konuştu.

“Çok memnun oldum. Aile içinde konuşalım. Herkes birbirine söz söyleme hakkına sahip. Bizler üzülmedik mi sanıyorsunuz? Seçimi kaybettim, bir hafta eşimin yüzüne bakamadım. Kolay mıydı?” dedi.

Kılıçdaroğlu, değişim tartışmalarına da girerek, şöyle konuştu: “Genel başkanlık yükünü taşıyabileceğine inanacağım, CHP’nin ilkelerine bağlı partiyi ileri götürebilecek ve geçmişi temiz birisi olsa yarın bırakırım. Kurultayda ne yapılması gerekiyorsa yapılır. Ortada bir kayıp var. Ama hepten başarısızlık saymak doğru değil.”

Kılıçdaroğlu, başkanlardan Halk TV ile yapılan tüm anlaşmaların sonlandırılmasını istedi. Halk TV’de sürekli CHP’nin eleştirildiğini savunarak, “Bundan sonra Halk TV’yle kimse çalışma yapmasın” dedi. Toplantıdan sonra CHP, Halk TV ile 1 Ocak 2023’te imzaladığı sözleşmeyi sonlandırdı.

Kılıçdaroğlu’ndan ‘Ekrem İmamoğlu’ açıklaması: Kızgın değilim