Kılıçdaroğlu: Sayıştay iktidarın baskısı altında

Yayın tarihi: 29 Temmuz 2022 Cuma 8:19 pm - Güncelleme: 29 Temmuz 2022 Cuma 8:19 pm

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Sayıştay bugün şeklen TBMM adına denetim yapıyor görünmekle birlikte fiilen iktidarın baskısı altındadır. Denetimlere müdahale edildiği gibi AKP döneminde kanunla oluşturulan Rapor Değerlendirme Kurulu vasıtasıyla da Meclis’e gönderilecek raporların içi boşaltılmaktadır” dedi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İkinci Yüzyıl Dergisi’ne verdiği mülakatta, Sayıştay’ın görevlerini yerine getirip getirmediği ve CHP’nin olası iktidarında nasıl bir kurum olacağı yönündeki soruya, “Sayıştay’ı gerçek işlevine kavuşturacağız. Bunun ilk adımı bütçe hakkının tesisi olacaktır. Bütçe hakkının geniş tanımlanması Sayıştay’ın denetim alanını genişletecektir. Bu konuda ikinci olarak yapacağımız şudur: Sayıştay bugün şeklen TBMM adına denetim yapıyor görünmekle birlikte fiilen iktidarın baskısı altındadır. Denetimlere müdahale edildiği gibi Ak Parti döneminde kanunla oluşturulan Rapor Değerlendirme Kurulu vasıtasıyla da Meclis’e gönderilecek raporların içi boşaltılmaktadır. Ayrıca kısa bir süre önce Erdoğan Sayıştay’a ‘denetimlerde açık aramayın, ceza uygulamayın’ çağrısı yapmıştır. Bu Sayıştay’ı işlevsiz kılarak denetimi yok etmektir. Bu anlayışa, Anayasa’ya aykırı, milletin bütçe hakkını hiçe sayan uygulamalara son vereceğiz, Rapor Değerlendirme Kurulunu kaldıracağız. Anayasal Kurum olmasından kaynaklanan bağımsızlığını Sayıştay’a iade edeceğiz. Yine eskiden olup da sonra kaldırılan performans denetim yetkisini de Sayıştay’a vereceğiz” yanıtını verdi.

VERGİ SİSTEMİ YANITI: BEŞ TEMEL İLKE ÜZERİNE OTURTULACAK

CHP iktidarında vergi sisteminde hangi değişiklikleri yapacaklarına ilişkin soruya Kılıçdaroğlu, “Vergi sisteminde reform yapacağız. Vergi sistemi reformu beş temel ilke üzerine oturacaktır. Bu ilkeler şunlardır: Mükellef haklarını gözeten saydam mevzuat, öngörülebilir vergi yükü, vergi yükünün adil dağılımı, vergide yeşil dönüşüm, özerk gelir idaresi, vergi uygulamasının siyasi etkiden arındırılması. Her bir reform başlığının alt başlıkları ve adımları var. Her biri üzerinde ayrıntılı çalışmalar yaptık” yanıtını verdi.