Özdağ ile protokolü doğrulayan Kılıçdaroğlu’ndan zoom toplantısı ve kurultay açıklaması

Yayın tarihi: 20 Temmuz 2023 Perşembe 9:31 pm - Güncelleme: 21 Temmuz 2023 Cuma 1:59 am

‘Değişim’ tartışmalarının alevlendiği CHP’de Genel Başkan Kılıçdaroğlu ‘sızdırılan’ İmamoğlu toplantısını ‘etik’ ve ‘normal’ bulmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu “Tekrarlandığında, kuralın dışına çıkıldığında gereğini yaparım” mesajını verdi. Kurultaya dair de konuşan CHP lideri, Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ‘la ‘özel protokol’ imzaladığını da doğruladı.

CHP’de ‘değişim’ tartışmaları alevlenirken, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Habertürk canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Programda kurultayın yerel seçimler öncesinde yapılmasını istediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, bazı PM üyeleri ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘sızdırılan’ toplantısını ‘etik’ ve ‘normal’ bulmadığını belirtti.

Kılıçdaroğlu programda Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’la ‘özel protokol’ imzaladığını doğruladı ancak “İkimizin namusuna teslim edildi” diyerek detay vermedi.

Özdağ ise o protokolde Kılıçdaroğlu ile üç bakanlık ve MİT konusunda anlaştığını iddia etmiş, “Kemal Bey ‘yok’ derse belge paylaşırım ama yapmaz” ifadelerini kullanmıştı.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları özetle şöyle:

‘YENİLENECEĞİZ’

Partinin yenilenmeye ihtiyacı var. Elbette yenileneceğiz. Kurultay için düğmeye basıldı. Şu anda delege seçimleri yapılıyor. Hiçbir partide bu kadar büyük bir delege seçimi göremezsiniz. 1 milyonu aşkın üye mahallelerde delege seçiyor.

Ümit Özdağ: Kemal Bey ‘yok’ derse belge paylaşırım

‘GENEL BAŞKAN DEĞİŞİR NİYE DEĞİŞMESİN’

*Genel Başkan’ın değişmesi için neye ihtiyaç var?

Kurultay yapıyoruz. Hiçkimse ben genel başkan olacağım diye özel bir çaba içine girmez. Ben hiçbir delegeye telefon açıp bana oy ver demem. Bunu dediğiniz andan itibaren genel başkanlık yapamazsınız. Biz 100 yıllık, gelenekleri olan bir partiyiz. Genel başkan değişir, niye değişmesin? Benim dönemimde de adaylar çıktı. Kimse bir şey demedi.

‘KURULTAYIN YEREL SEÇİMDEN ÖNCE YAPILMASINDAN YANAYIM’

*Yerel seçimlerde de CHP başarı elde edemezse?

Geçen yerel seçimlerde başarı elde ettik. Niye ‘her seçimde yenilgi ‘deniyor? 11 büyükşehir belediye başkanlığı, Türkiye nüfusunun yarısından fazlası CHP tarafından yönetiliyor. Taban, genel başkan değişimi istediği andan itibaren kurultay olur. Kaptan gemiyi limana sağlam yanaştırır, terk etmez. Liman, kurultay. Kurultay’ın ne zaman olacağına Parti Meclisi karar verecek. Benim yaklaşımım yerel seçimden önce kurultayın yapılması.

‘SÜRECE HİÇ KİMSE GÖLGE DÜŞÜREMEZ’ 

*Kılıçdaroğlu istemediği sürece kimse onu genel başkanlıkta geçemez deniyor…

Ben hiçbir delegeyi seçmem. Hiçbir il başkanına talimat vermem. Kimin delege olup olmadığını da bilmiyorum ben. Nasılsa ben seçiyorsam delegeyi, Kurultayı şimdi yaparım. Nasılsa bana oy verecekler. Bu konuda hiç kimse sürecin üstüne gölge düşüremez.

CHP MYK toplantısı sona erdi! “Etik olmayan toplantıları doğru bulmayız”

*İl başkanlarını neden görevden aldınız?

Delege seçimleri devam ederken olması, bir şeyi etkilemez. Büyük merkezleri atsak olabilir ama diğerleri küçük yerler. Biz bütün illere 2’şer milletvekili gönderdik. Raporlar değerlendirildi.

‘BUNA YENİLGİ DİYEBİLİR MİSİNİZ?’

*Seçim sonuçları bir yenilgi miydi?

Yenilgi olarak görmüyorum. Seçim sonuçlarını kazanamadık. Kazanamamamızın birden fazla nedeni var. Bir sandıklı, iki sandıklı yerler, köylerde kasabalarda oyumuz düşük. Biz buralara yeteri kadar gitmemişiz. Kusur bize ait. Buradaki yurttaşlar enflasyonu kentte yaşayana göre yeterinde hissedememiş. Büyük kentlerin büyük kısmında zaten biz birinci partiyiz. Artı, biz sıradan bir seçim yapmadık. Makul, demokratik ölçüde bir seçim yapmadık. Bütün bakanlar devletin bütün imkanlarını kullanarak vatandaşa gidiyordu. Bir seçim ahlaki temeller üzerinde olur. Havuz medyası, başta Yeni Şafak, 3 milyon lira sadece Facebook hesaplarına ayırdı beni karalamak için. Erdoğan sahte videolar hazırladı. Seçim meydanlarında gösterdi. TRT bunu defalarca gösterdi. Seçim sonucu 60-40 olsaydı yenilgi derdik. Biz bütün sahtekarlıklara rağmen 25 milyon insandan oy aldık. Buna yenilgi algılayamazsınız. Herkes diyebilir bu yenilgidir diye, ben demiyorum. Başarı değil, başarı iktidar olmaktır. Otoriter yönetimde 25 milyon kişi demokrasiden yana oy kullanırsa buna yenilgi diyebilir misiniz?

‘BU TOPLANTIYI DOĞRU BULMUYORUM’

(Ekrem İmamoğlu ve CHP’nin üs düzey isimlerinin katıldığı Zoom toplantısı) Sabahleyin cep telefonuma gelen mesajla gördüm. Doğrusunu isterseniz tamamını seyretmedim. Gerek duymadım. Sadece beni değil partiyi ilgilendiren konu. Sonuçta partiye uzun yıllar emek veren arkadaşların yaptıkları bir toplantı olarak düşünebiliriz. Etik olarak rahatsız edici bazı uygulamalar var. Parti içi konuları televizyonlarda konuşmayı doğru bulmam. Parti içinde bir kişi genel başkanlığa aday ise gelir başımın üstünde yeri vardır. Kendisini destekleyen arkadaşlarıyla hareket edebilir. Bu bizim geleneğimizde var. Herkes AK Parti’yi gördüğü için orası gibi zannediyorlar biz öyle değiliz. Bu AK Parti’de olsa suç. Adamı linç bile edebilirler. İhraç bile edebilirler. Çünkü orada demokrasi yok. Biz demokrasiyi içselleştirebilen bir partiyiz. Parti meclisi üyeleri genel başkanı eleştirebilirler. Bizim partide hiç kimse eleştirilmez diye bir kural yok. Sağlıklı bir eleştiri siyasetçinin en çok ihtiyaç duyduğu şey. O çerçevede eleştirilere bakarım. Eleştirilerin haklı yönü de olabilir, haksız yönü de olabilir. Konuyu disiplin kuruluna sevketmeyi düşünmüyorum.

CHP’li Günaydın toplantı videosunun nasıl sızdığını anlattı

‘YENİDEN ADAY OLMASINI İSTERİM’

Ekrem İmamoğlu Bey’in İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığına yeniden aday olmasını isterim.

‘TEKRARLANDIĞINDA GEREĞİNİ YAPARIM’

Zaman zaman bu tür olaylar olur; kriz olarak görmeyiz. Su mecrasını bulur. Buradaki temel sorun şu; Ülkenin bu kadar ciddi sorunu varken, insanlar perişan halde iken, ekonomi bu halde iken, zamlar almış başını gidiyorken CHP’nin iç sorunlarının tartışma konusu olması beni rahatsız ediyor. Bu konuda bütün arkadaşlarımı uyardım. Elbette eleştirilerini dile getirebilirler. Ama hepsinin ortak hedefi; bu ülkede çok dar bir grup hariç zamlardan perişan oldu. Parti içi tartışmaları toplumun önüne getirme kadar yanlış bir şey yok. Kurallar içinde mücadele edersiniz. Tekrarlandığında, kuralın dışına çıkıldığında gereğini yaparım. Her toplantının etik kurallar içinde yapılması lazım. Söylediğim odur.

CHP’li yöneticilerin Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki zoom toplantısı sızdırıldı

‘İKİMİZİN NAMUSUNA TESLİM EDİLMİŞ BİR PROTOKOL’

(Ümit Özdağ’la ‘özel’ protokol) Ümit Özdağ’la ikimiz arasında yapılan özel bir protokol var. Onunla ilgili konuşmam doğru değil. İkimizin arasında imzalandı. Kamuoyuna açık değil. İkimizin namusuna teslim edildi. Danışmanım dahil kimse bilmiyor. Diğer 5 lider de bilmiyordu. CHP için aslolanın ortak mutabakat metni olduğunu da söyledim orada.

‘MANSUR YAVAŞ TEKRAR ADAY OLSUN İSTERİM. YEREL SEÇİMLERİ KAZANACAĞIZ’

Belediye başkanlarımız başarılı, Mansur Yavaş’ı da tekrar aday göstermek isterim. Yerel seçimlerde ittifakı halk yapar. Yerel seçimleri kazanacağız. Biz kazanacağız, hiç endişe etmeyin. Cumhurbaşkanlığı seçiminde sahtekarlık vardı, iftiralar vardı. Bunlar olmasaydı biz kazanıyorduk zaten. Birinci turda kazanamadı, neden bunu tartışamıyoruz. Bu bir başarı mı?

‘TANJU ÖZCAN PARTİ İLKELERİNE AYKIRI DAVRANDI’

(Tanju Özcan’ın disipline verilmesi) Partinin ilkelerine aykırı davrandığı için disipline verdik. Siz az önce diyorsunuz ya, ‘Siz tek adam…Kimse değiştiremez…’ Tanju Özcan’ı MYK’da partiden kesin ihraç edilmesi görüşüyle YDK’ya sevk ettik, YDK MYK’yı dinlemedi. Demek ki burada demokrasi var. ‘1 yıl süreyle ihraç ediyorum’ dedi. (Kızgınlığınız var mı?) Kişisel olarak bir kırgınlığım yok ama parti olarak yapılan yanlış. Elinizi vicdanınıza koyun sahtekarlık yapan birisinden Cumhurbaşkanı olur mu? Topluma kendisi itiraf etti, ben değil o söyledi. Montajcılık yapan bir adamdan Cumhurbaşkanı olur mu?

‘SES KAYDINI ARAŞTIRIYORUZ, SAVCILIĞA BİLDİRECEĞİZ’

(Tanju Özcan’ın paylaştığı ses kaydı) Benimle ilgili ses kaydını araştırıyoruz. Savcılığa bildireceğiz. Çünkü yasa dışı bir işlem.

‘GELSİN ŞİMDİ SEÇİM YAPSINLAR’

Şu anda iki Türkiye var. Bir sarayın Türkiyesi, iki vatandaşın Türkiyesi. Milletin Türkiyesine zam üstüne zam gelir. Vatandaşın Türkiyesi bir avuç sarayın Türkiyesine çalışıyor. Vatandaş devletin güvenliğine oy verdi. Yalan kurgulu videolarla “Türkiye elden gidiyor, oy verirseniz terör örgütüyle bunlar yan yana olacak” dediler. Gelsin şimdi seçim yapsınlar. Koysunlar sandığı, boylarının ölçüsünü alsınlar. Niye yapmıyorlar? Çıksın desin ki “Bu kadar zammı yaptım, gene devlet tehlikede, gelin bana oy verin.”