CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu katıldığı bir canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri operasyon için "Türkiye tarafsızlığını korumalı" diyen CHP Lideri NATO'ya da karşı olmadığını söyledi. Montrö Sözleşmesi hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitap ederek "Ama artık eminim o da anladı ve Montrö'nün önemini kavradı" dedi.
FOX TV'deki İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gündemi değerlendirdi. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri müdahale için Rusya'dan yana değiliz diyen Kılıçdaroğlu, "Oligarkları hedef almadan Rusya'yı hedef almazsın. Putin'in Ukrayna'ya savaş başlatmadan önce hazırlık yaptığını biliyorum. 630 milyar dolar hazinede para tuttuğunu dış ticarette fazla verdiğini biliyorum." dedi.
Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:
"TÜRKİYE TARAFSIZLIĞINI KORUMALI"
"Ukrayna'da çok sayıda öğrencimiz, yatırımcımız ve yurttaşımız var. İthalat ve ihracat ilişkilerimiz var. Burada enerji alanında kontrolsüz bir ilişki kurulduğunu da söylemek isterim. Rusya ile çatışırsak ve şalteri indirirse perişan oluruz. Türkiye tarafsızlığını korumalı ancak savaşın bitmesi için de elinden geleni yapmalı. Sıcak mesajlar vermeli."
"Rusya'dan isteseniz de vazgeçemezsiniz çünkü enerji açısından bağımlısınız. Ukrayna'dan da isteseniz de vazgeçemezsiniz ticari ilişileriniz var. Biz hiçbir ülke için "vazgeçiyorum" diyemeyiz çünkü dünya artık küçük bir dünya. Bu nedenle sıcak ve samimi ilişkiler kurmalıyız."
"Ukraynalılar kendi topraklarını, halkını, ülkesini ve bayrağını savunuyor. Bu da gayet doğaldır. Burada yanlış olan Putin'in tutumu ve davranışı. Putin ekonomik olarak böyle zor bir duruma düşeceğini sanırım tahmin etmedi. Rusya büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya kalacaktır diye düşünüyorum. Akılcı bir şekilde yaklaşırlarsa imzalar atılır ve süreç sonlanır. Müzakere iyidir ancak müzakere masasına otururken Rusya'nın savaşı sürdürmesi doğru değil."
"Rusya'yı başka türlü vuramazsınız, oligarkların paraları büyük ölçüde Rusya dışında. Bu paralara el koyarsanız Rusya ekonomisini vurursunuz. Oligarklar şimdi Putin'i hedef alacaktır. Yani Putin kendi eliyle sonunu hazırlamış oldu. Putin'in Ukrayna'ya girmeden her şeyi hesap ettiğini ancak bu kadar ileri gidileceğini düşünmediğini sanıyorum."
GÜVENLİK KURULU ELEŞTİRİSİ
"Ukrayna-Rusya savaşının dünya savaşına evrileceğini düşünmüyorum. Batı son derece dikkatli. Yapılması gereken Milli Güvenlik Kurulu'nu toplamaktı. Toplanmadı. Ama güvenlik zirvesini topladılar. En azından grubu olan siyasi partilerin ve TBMM'nin bilgilendirilmesi lazım. TBMM hiç bilgilendirilmedi."
"TÜRKİYE AB'YE KATILIRSA AB DE GÜÇLENİR"
"AB üyeliği için savaş mı lazım" açıklaması için "Söylem doğru. Bugüne kadar herkes alındı ama Türkiye dışında kaldı" diyen Kılıçdaroğlu, "Belki yeteri kadar çaba göstermedik ama eğer Avrupa Birliği samimi olursa, Türkiye'nin güçlenmesi yanında AB'nin de güçlenmesi anlamına gelir" dedi."
"Biz Yunanistan ile birlikte aynı zamanda AB üyeliği için başvurduk. Bugüne kadar herkes alındı ancak Türkiye bunun dışında kaldı. Belki yeterince çaba göstermedik ama AB samimi olursa Türkiye'nin AB'ye katılması, AB'nin de güçlenmesi anlamına gelir. AB ister Orta Doğu'da ister Karadeniz'de daha güçlü olmak istiyorsa Türkiye'yi yanına almalıdır"
"NATO'NUN PARÇASIYIZ"
"NATO'nun parçası olarak biz, ittifak kuralları içinde çalışmak zorundayız. NATO ittifakının bir parçasıyız. NATO'yu sadece bir savunma gücü olarak görmememiz lazım.NATO demokrasinin de bir parçası. NATO'ya karşı çıkmanın bir mantığı yok"
"İKTİDAR OLURSAK HERKESLE İLİŞKİMİZ İYİ OLUR"
"Millet İttifakı'nın adayı seçilirse Türkiye'nin diğer ülkelerle ilişkisi nasıl olur?" sorusuna cevap veren CHP Lideri, "Bütün ülkelerle ilişkimiz iyi olur. Amerika'yla da Avrupa Birliği'yle de Rusya'yla da Orta Doğu halklarıyla da ilişkimiz iyi olur. Bizim temel ilkemiz yurtta barış dünyada barış. Savaşın kazanım getirdiği bir dönem hemen hemen yoktur. Ama siz savaşı değil de dostluğu öncelerseniz elbette kazanan Türkiye olur" şeklinde konuştu.
MONTRÖ SÖZLEŞMESİ
"Ülkeyi biz yönetsek Montrö sözleşmesinin gereğini yerine getirir, asla ve asla tartışmaya açmazdık. Geçmişte hatırlarsanız "Savaş gemileri gerekirse Kanal İstanbul'dan geçer" şeklinde Erdoğan'ın bir açıklaması var. Erdoğan tarihi bilmediği için, boğazların ne kadar güvenli olması gerektiğini bilmediği için, Karadeniz'in anahtarının Montrö olduğunu bilmediği için bunları söylemiştir. Ama artık eminim o da anladı ve Montrö'nün önemini kavradı. Dolayısıyla Kanal İstanbul'u da bir kenara bırakacaktır diye düşünüyorum."
"ELEKTRİK FATURAMI ÖDEMİYORUM"
"Elektrik faturamı halen ödemedim. Erdoğan KDV'yi yüzde 8'e indirdi, bir ricam daha var Haziran'a kadar KDV'yi sıfıra indirsin. Yoksa faturamı ödemeyeceğim, mum ışığında otururum ne olacak?"
"GENÇLER BİZE OY VERSİN"
"AKP'li veya MHP'li bir vekil Türkiye'nin sorunlarını dile getiremez. Niye bir dahaki seçimde üstü çizilir de ondan. Gençler geleceklerini yurt dışında arıyorsa eğer bir sorun vardır. Gençler bize oy versin ki biz iktidara geldiğimiz zaman bizi rahat bir şekilde eleştirebilsinler."
"Sizin adayınız rozetini çıkaracak mı?"
"Çıkaracak. Parti üyeliğinden ayrılacak. Tarafsız olacak. Bir partinin genel başkanı hakim tayin edemez. O yüzden Cumhurbaşkanı'nın tarafsız olması lazım. İlişkilerinden bağımsız olması lazım, her gün konuşmaması lazım. Parlamentonun açılış konuşması propaganda olmaması lazım. Cumhurbaşkanı siyaset üstündedir. Yeri ve zamanı geldiği zaman konuşması lazım. O yüzden konuştuğu zaman onu herkes dinler."
"GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM HUKUKU YENİDEN TEMİN EDECEK"
"Programlarımız ayrı, dünyaya bakışımız ayrı. Ama 6 siyasi parti, Türkiye'nin geleceği açısından ortak hedefler belirlemek zorundaydık. Gidişten endişe duyuyoruz. Demokrasimiz daha güçlü olmalı. 6 saygın siyasi lidere tarihi bir görev düşüyor. Nedir ortak hedefler? Güçlendirilmiş parlamenter sistemle hukuku yeniden inşa ediyoruz. Ayrılıklarımız olabilir. Her evde bile farklı görüşler çıkıyor ama bu evin dağılmasına yol açmıyor."
"6 siyasi parti Türkiye'nin geleceği için bir araya gelmek zorundaydı. 6 siyasi partinin liderine tarihi bir sorumluluk düşüyor. Türkiye'yi kötü tablonun dışarısına çıkarmak. Türkiye'de güçlendirilmiş parlamenter sistemi ile hukuku yeniden temin ediyoruz. Güçler ayrılığı ile tek adam rejimini bitirerek."
Meral Akşener, "Biz, gereken dersleri çıkardık. Ben, bu masanın devrilmesine izin vermeyeceğim" dedi. Bu masa devrilir mi?
"Bu masa devrilmez. Tarihin bize yüklediği bir sorumluluk var ve gereğini yapmak zorundayız. A partisi B partisi yoktur, liderlerin Türkiye'nin geleceği açısından kararlı bir duruş vardır. Sayın Akşener Türkiye'nin siyasi hayatında çok önemli bir aktördür. Düşünceleri bizim için son derece değerlidir."
"Masayı bozmak istiyorlar, denediler de zaten. Cumhur İttifakı'nın siyasi ve siyasi olmayan aktörleri bu masayı bozmayı çok denedi. Ülke bu haldeyken hiçbirimiz bu masayı deviremeyiz. Biz ülkemizi aydınlığa kavuşturup huzura eriştirince her parti kendi yoluna gidebilir. Şu aşamada biz bu masayı dağıtırsak bu yanlış olur ki liderlerin de böyle bir niyeti yok."
MİLLET İTTİFAKI'NIN EKONOMİ MODELİ NE?
"Önce hukuksal inşa, demokrasi, düşünce özgürlüğü, medya bağımsızlığı, cumhurbaşkanının tarafsızlığı gerekiyor. İki: Devlette liyakatın inşası gerekiyor. Üç: Ekonomi ve sosyal politikalar."
"Şöyle bir karara vardık, her parti kendi içinde hazırlık yapıyor. Daha sonra 6 partinin genel başkanı olarak tekrar araya geleceğiz. Devlette liyakat, temel ilkeler belirlenecek. Hukuku inşa etmeden ekonomiyi düzeltemezsiniz."
Bir muhalefet partisi liderinin elektrik faturasını ödemeyeceğini açıklaması doğru mu?
"Doğru Yüzde 127 zam geldi. Beyefendi Saray'da otururken fatura ödemez gariban evde otururken fatura öder. İnsaf!"
MALİYE BAKANI'NA SERT TEPKİ
"Esnafa sorun, fırıncıya, akaryakıt bayilerine sorun "Kardeşim sen büyüdün mü?" deyin. Cevabı "hayır" olacak. Çiftçi de perişan, gübreye yüzde 400 zam gelebilir mi? Bahar gelecek, yaz gelecek bu ürünler kaça satılacak? Fiyat istikrarını sağlamazsanız, Merkez Bankası'nın başına yandaş atarsanız Türkiye bundan kurtulamaz. Fiyat istikrar komitesi kurdular, Maliye Bakanı'nın görevi midir? Maliye Bakanı'nın görevi hakça vergi toplamaktır, fiyat istikrarıyla senin ne ilgin var? Maliye Bakanı'nın şu andaki temel görevi fakir fukaradan alınan vergileri bir avuç zengine vermektir."
SEÇİM BARAJI TARTIŞMALARI"
"Seçim kanunu üstünde anlaşamıyorlar sanırım, öyle görünüyor. Yüzde 7 baraj olursa BBP sistem dışında kalır, MHP yüzde 7 anlaştık diyor ama AKP için yüzde 10 daha önemlidir. MHP barajı geçemezse onun çıkaracağı tüm vekilleri AKP çıkaracaktır. Bahçeli ne kadar etkili bilmiyorum ama şunu biliyorum; Cumhur İttifakı yoluna böyle devam ederse Türkiye felakete gidecek. Bunlar Devlet Planlama Teşkilatı'nı kapattı. Biz yüzde 3 seçim barajında mutabık kaldık, yüzde 10 seçim barajı darbe anayasası ile geldi. Biz darbe izlerinin anayasadan kaldırılmasını istiyoruz."
SEZGİN BARAN KORKMAZ DAVASI
"Yeni bir Reza Zarrab vakası olacak. Sezgin Baran Korkmaz'ın yurtdışına çıkmasını Erdoğan istiyor. Yurtdışına çıkması için tüm çalışmalar yapılıyor, dönemin savcılarına talimatlar veriliyor. Rezalete bakar mısınız? Türkiye Cumhuriyeti böyle bir olayla hiç karşılaşmamıştı. Sezgin Baran Korkmaz'ın mal varlığı üstündeki haciz kaldırıldı, yurtdışına gönderildi. Şimdi de ABD'den istiyoruz. Çünkü ABD'ye gidip konuşmasın, kime ne kadar rüşvet verdiğini anlatmasın istiyoruz. Belki de Zarrab gibi orada itirafçı olup yeni bir hayat kuracak."
CUMHURBAŞKANI ADAYI KİM OLACAK?
(Sizin partinizin kurmayları, "Aday olmak genel başkanımızın hakkı" diyorlar. Herkes ister tabii. Bunlar doğru mu?)
"Doğru."
(Ancak henüz liderler arasında bu konu konuşulmadı diyorlar)
"Bu da doğru."
(En son aşamada; takvime uygun olarak liderler oturup bu seçimi biz hangi ilkeler ışığında hangi adayla kesin kazanırız. Buna bakacaksınız, doğru mu?)
Evet, doğru. Bakış açım bu.
(Liderler size, siz olun derlerse siz olmak istiyorsunuz)
"Olurum tabii. Zaten öyle bir teklif gelirse kaçınamazsınız."
"Biz şimdi bir yola çıktık. Türkiye'nin geleceğini yeniden inşa edeceğiz. Beraber inşa edeceğiz. Dolayısıyla güven burada çok önemli. Güven veren birisinin olması lazım. Seçtik. 'Oh ne kadar güzelmiş, tek imzayla her şey oluyor nereden çıkıyor bu güçlendirilmiş parlamenter sistem' derse ne olacak? Cumhurbaşkanının yazılı bir deklarasyonu ya da en azından güveni parti genel başkanlarına vermesi lazım. Liderler arasında Cumhurbaşkanı adayını kim olacağı konuşulmadı. İlkeler konuşuldu."
https://tele1.com.tr/kilicdaroglundan-erdogana-bunu-da-yaparsan-protestomu-bitirecegim-574167/