Kılıçdaroğlu: İnce’nin ‘Memleket Hareketi’ CHP’de bölünmelere neden olmaz

Yayın tarihi: 3 Eylül 2020 Perşembe 11:33 am - Güncelleme: 3 Eylül 2020 Perşembe 12:35 pm

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, son dönemde tartışılan Cumhurbaşkanlığı adayı tartışmalarıyla ilgili, “Bizim bir ittifakımız var. İttifakı yok sayıp aday belirlemeyiz” ifadelerini kullanarak, Muharrem İnce’nin ‘Memleket Hareketi’nin CHP’de bölünmelere neden olacağını düşünmediğini belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NTV yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Seda Öğretir ve Ahmed Arpat’a konuk olan Kılıçdaroğlu, kendisine yöneltilen “Bir belediye başkanının Cumhurbaşkanı adayı olmasına nasıl bakar CHP Genel Merkezi” sorusuna, “Bizim bir ittifakımız var. İttifakı yok sayıp aday belirlemeyiz. Kamuoyuna bakarız. Bugünden konuşulacak bir şey değil. Ama sonuçta liderler bir araya geleceğiz. İlkelerimizle hareket edeceğiz. Parlamentonun saygınlığı var mı Allah aşkına” yanıtını verdi.

MUHARREM İNCE, PARTİDEN İHRAÇ EDİLECEK Mİ?

Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce’nin partiden ihraç edileceği yönündeki tartışmalarla ilgili ise, “Biri dilekçe verdi diye ihraç etmek olmaz. Parti içinde kavga istemiyorum. Kavga eden olursa partiden ayıracağım, açık ve net söylüyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Muharrem İnce nizim partimizin bir üyesidir. Gayet güzel, bir itirazım yok. Türkiye’nin sorunlarını nasıl aşacağını anlatabilir, anlatabilir yani. Şunu herkesin bilmesi lazım. Eğer bu ülkede demokrasinin kırıntısı kaldıysa o kırıntıyı ayakta tutan parti biziz. Bizim partimizin içinde demokrasi var. Eksiğimiz olabilir ama bir arkadaşımızın çıkması ve ben memleket hareketi başlatacağım demesi normal. Bizim milletvekillerimiz de gidiyor zaten. Eskiden illet vekilleri birer ikişer kişi gönderiyordu illere şimdi daha fazla insan gönderiyoruz. Kişilerin bu süreçte hiçbir önemi yok, önemli olan ilkeler.”

HDP’NİN ÇÖZÜM SÜRECİ ÇAĞRISINA YANIT: HER SORUNU ÇÖZMEYE TALİBİZ

Kılıçdaroğlu, HDP’nin çözüm süreci çağrısına da yanıt verdi. “Biz, Türkiye’nin bütün sorunlarını çözmeye talibiz” diyen Kılıçdaroğlu, “Çözüm adresi TBMM, milletin iradesi ile çözülecek” diye konuştu.

‘ADAYLIK TARTIŞMALARI ABSÜRT’

Kılıçdaroğlu, “Abdullah Gül’den korkuyorlar” cümlesi ile Cumhur İttifakı’nı kastettiğini açıkladı.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Demokratik parlamenter sisteme dönüş yapmak istiyoruz, yasama yürütme arasında tutarlı bir denge olsun istiyoruz. Biz bunları bir kenara bırakıyoruz, ‘Cumhurbaşkanı adayı kim olacak…’ Bu tartışmayı absürt buluyoruz. Önce ilkeler üzerinde bir mutabakat sağlamalıyız.

(Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığı) Türkiye’nin ana gündemi içinde Cumhurbaşkan adaylığı yok. 2023’te oalcak seçim için şimdiden bu tartışmayı yapmaya gerek var mı? Eğer bir tartışmayı kişisel baza indirgerseniz ilkelerden vazgeçmiş olursunuz. Tartışılması gereken kişiler değil, ilkelerdir.

Parlamenter sisteme dönüldüğünde cumhurbaşkanlığı sembolik bir makam olacak. O zaman başbakanlık önemli olacak. Bu tartışmalar yapay tartışmalardır. Türkiye’nin süratle bu yapay tartışmadan çıkıp gerçek gündemine dönmesi lazım. Çöpten evine ekmek götüren yüzbinler var. Biz bunları tartışalım. Neden bunları tartışmıyoruz? Kim cumhurbaşkanı 0lacak? Kim olursa olsun.

“Seçimler 2023’te. Seçimler bu tarihte olacaksa ‘Cumhurbaşkanı adayı kim olacak’ tartışmasına gerek var mı? Tartışmayı kişi bazına indirirseniz ilkelerden vazgeçmiş olursunuz. Sizin ilkeleriniz kabul edilecek mi, edilmeyecek mi?

“Hükûmetin yönlendirmesiyle bu tartışmalar yapaydır. Türkiye gerçek gündemi olan ekonomiye dönmeli. Abdullah Gül’ün ismi geçince korkuyorlar, neden korkuyorsunuz? Bu tartışılacak bir şey değil. Seçim dört ay sonra olsa oturup tartışalım. Hem Erdoğan hem Bahçeli seçimlerin zamanında yapılacağın söylüyorlar. O zaman bekleyeceğiz. Beklerken neleri nasıl yapacağımızı tartışmalıyız. Kişiler bazında tartışma doğru değildir. İttifakı yok sayıp aday belirlemeyiz.”