Kılıçdaroğlu ile Akşener baş başa ne konuştu?

Yayın tarihi: 30 Mayıs 2020 Cumartesi 12:09 pm - Güncelleme: 30 Mayıs 2020 Cumartesi 12:13 pm

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Kaftancıoğlu’nun bayramda Akşener’in evini ziyaretine ilişkin bir yazı kaleme aldı. Selvi, bayram ziyaretinde ittifakların konuşulduğunu öne sürerek, “Ziyaretin sadece o masa etrafındaki bayramlaşmadan ibaret olduğunu düşünmeyin. Çünkü iki lider heyettekileri bahçede bırakıp eve geçiyor ve 45 dakika süren baş başa bir görüşme yapıyorlar. ‘Millet ittifakı’nın geleceği açısından önemli bir görüşme olduğunu söylemekle yetineceğim” dedi.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bugün yayımlanan yazısında “Kılıçdaroğlu ile Akşener baş başa ne konuştu?” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Selvi, bayram ziyaretinde ittifakların konuşulduğunu öne sürdü. Selvi ayrıca, İYİ Parti’nin Millet İttifakı’ndan ayrılarak yeni kurulan partilerle üçüncü bir ittifak oluşturması seçeneğinin de gündemde olduğunu belirtti.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’ndan Akşener’e bayram ziyareti

İşte Selvi’nin yazısında aktardığı o senaryolar:

Koronavirüs nedeniyle ailelerin bayramlaşamadığı Ramazan Bayramı’nda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Lideri Meral Akşener’e evinde bayram ziyaretinde bulundu.

İki lider, Akşener’in evinin bahçesinde Ekrem İmamoğlu, Canan Kaftancıoğlu ve Buğra Kavuncu’nun da yer aldığı bir fotoğraf verdiler. Ziyaretin sadece o masa etrafındaki bayramlaşmadan ibaret olduğunu düşünmeyin. Çünkü iki lider heyettekileri bahçede bırakıp eve geçiyor ve 45 dakika süren baş başa bir görüşme yapıyorlar. ‘Millet ittifakı’nın geleceği açısından önemli bir görüşme olduğunu söylemekle yetineceğim.

MİLLET İTTİFAKI’NIN GELECEĞİ

Meral Akşener’in “HDP, PKK’nın uzantısıdır” sözleriyle başlayıp HDP’li Sırrı Süreyya Önder’in açıklamalarıyla büyüyen tartışma, şimdilik yatıştırıldı. Ama bir hasar bıraktı. Ayrıca ‘millet ittifakı’nın geleceği açısından soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. İYİ Parti ile HDP arasında yaşanan tartışmanın ‘millet ittifakı’nı çatlatma ihtimali Kılıçdaroğlu’nun uykularını kaçırıyordu.

Meral Akşener: HDP PKK’nın uzantısıdır

HDP’SİZ OLMAZ

Başkanlık sistemine geçilmesiyle birlikte siyasetin paradigması değişti. Kılıçdaroğlu, CHP’yi yüzde 25’in üzerine çıkaramıyor ama ittifaklarla sonuç almaya çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde başarılı olamadı ama yerel seçimlerde ittifakların yararını gördü. İstanbul ve Ankara’yı ittifaklar sayesinde kazandı. HDP’nin yer almadığı bir ittifakın Erdoğan karşısında başarılı olamayacağı görüşünde. O nedenle İYİ Parti ile HDP’yi ‘millet ittifakı’ havuzunun içinde tutmaya çaba gösteriyor.

ÜÇÜNCÜ İTTİFAKI ÖNLEME HAMLESİ

İYİ Parti ittifak sürecinde kozlarını iyi oynamaya çalışıyor. O nedenle İYİ Parti’nin masasında iki seçenek bulunuyor.

1) ‘Millet ittifakı’ ile devam.

2) Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi ile üçüncü ittifakı kurmak.

İYİ Parti’de ibre ‘millet ittifakı’dan yana olmakla birlikte üçüncü ittifak da ciddi olarak müzakere ediliyor. Üçüncü ittifakla birlikte hem HDP bagajından kurtulmayı, hem de milliyetçi-muhafazakâr ittifakın oluşturacağı sinerjiden yararlanmayı planlıyorlar. Ama her iki modelin de kendine göre artıları ve eksileri var.

HDP’den İYİ Parti’ye tepki: Eğer karşı çıkmıyorsan siyaseten o cüzde senin adın artık yoktur