Kılıçdaroğlu: ‘Erdoğan’ın emriydi’ diyerek kimse sıyrılamayacak

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2022 Cuma 6:49 pm - Güncelleme: 20 Ağustos 2022 Cumartesi 3:04 am

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından Merkez Bankası’nın Saray’dan talimat aldığını söylediği anların videosunu paylaşarak, “‘Erdoğan’ın emriydi; yaptım, oldu’ diyerek kimse sıyrılamayacak” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın Yeni Hizmet Binası Açılış Töreni’ne katılarak konuşma gerçekleştirdi. Kemal Kılıçdaroğlu, bağımsız ekonomistlerin uyarısına rağmen politika faizini indiren Merkez Bankası’na tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası’nın AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ‘talimat’ aldığını söyledi. Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından  o anların görüntüsünü paylaşarak, “Erdoğan’ın emriydi; yaptım, oldu’ diyerek kimse sıyrılamayacak” dedi. Daha önce de bürokratlara açık çağrı yaparak hukuk dışına çıkılmamalarını ifade eden Kılıçdaroğlu, paylaşımına, “Hele hele bağımsız olması gereken kurumun yöneticileri, bağımsız davranmadılarsa her şeyleriyle sorumlu olacaklardır. Milletin ekmeğiyle oynayanın ekmeği olmaz. Olmayacak” sözleriyle devam etti. Kılıçdaroğlu’nun paylaştığı videodaki konuşması şöyle:

Kılıçdaroğlu’ndan bürokratlara çağrı! ‘Erdoğan için suç işlemeyi bırakın’

Erdoğan’ın emriydi; yaptım, oldu’ diyerek kimse sıyrılamayacak. Hele hele bağımsız olması gereken kurumun yöneticileri, bağımsız davranmadılarsa her şeyleriyle sorumlu olacaklardır. Milletin ekmeğiyle oynayanın ekmeği olmaz. Olmayacak.

“Merkez Bankası, politika faizini bir puan indirdi. Vatandaş sanıyor ki bizim de faizimiz düştü. Hayır efendim. Merkez Bankası’ndan kredi alacak bankaların faizi düştü. Ama bankaların vatandaşlara verdikleri kredilerin faizi düşmedi. O faiz giderek arttı. Son altı ayda bankaların karı yüzde 400’ü aştı. faizi karşıyım edebiyatı yapıp belli gruplara finans çevrelerine kaynak aktarıldığını kimse unutmasın.

Kur korumalı mevduat… Kur korumalı mevduatın olması için çok paranızın olması, bankaya yatırmanız lazım. Bankaya yatırdınız. Bir; faiz garantiniz var. Faizi alıyorsunuz. İki; döviz garantiniz var, döviz yükselirse parayı alıyorsunuz. Üç; vergi muafiyetiniz var, ayrıca vergiden de muafsınız. Emekçi kardeşlerim unutmayın, asgari ücret alırken vergi veriyorsunuz, ama altı ayda 60 milyar TL faiz alanlar bir kuruş bile vergi ödemiyorlar.

“SARAY’DAN TALİMAT ALIP KARAR ALANLAR MİLLETİN EKMEĞİ İLE OYNUYOR”

Bunun için 5 kuruş bile vergi ödemeyecekler. Var olan iktidarın, ‘faizi indirdim’ edebiyatı yapan iktidarın aslında bir avuç tefeciye çalıştığını bütün dünyaya ben de anlatacağım siz de anlatacaksınız

Politika faizini düşürüp bankalara büyük karlar sağlayanları düşünün. Bu; Merkez Bankası’nın iradesiz yönetiminin, saraydan talimat alıp karar alan yönetimin milletin ekmeği ile oynaması demektir. Milletin ekmeği ile oynayanın ekmeği olmaz. Bunun da her tarafta sizler tarafından anlatılması lazım.”