Kılıçdaroğlu: İstanbul’da bazı hakimler değiştirildi, yakından izliyoruz

Yayın tarihi: 13 Şubat 2021 Cumartesi 9:44 am - Güncelleme: 13 Şubat 2021 Cumartesi 1:11 pm

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Ben Biden’cı değil, Türkiyeci’yim” dedi. AKP’ye yüklenen Kılıçdaroğlu, “Biden’in seçim kampanyasına destek vermek için insan gönderenler bunlar değil mi? Biden’in önünde takla atmaya hazır olanlar da bunlar” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu seçimle ilgili ise, “Seçim konusunda biz de çalışıyoruz. Erdoğan çalışıyor ama biz duruyor değiliz. İstanbul’da bazı hakimler değiştirildi zaten biz onları yakından izliyoruz” açıklamasını yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, BirGün Ankara temsilcisi Nurcan Gökdemir ve parlamento muhabiri Hüseyin Şimşek’in sorularını yanıtladı.

AKP’ye ABD Başkanı Joe Biden üzerinden yüklenen Kılıçdaroğlu, “Ben Biden’cı değil, Türkiyeci’yim. Biden’in önünde takla atmaya hazır olanlar da bunlar” dedi.

AKP’nin yeni anayasa önerisini ‘gündem değiştirmeye çalışması’ olarak yorumlayan Kılıçdaroğlu, “Anayasa’yı değiştireceklerini söylüyorlar. MHP ile beraber yapacaklarını söylediler. Oturun bir Anayasa değişikliği yapın bakalım. Meclis orada. Neyi öngörüyorsanız yaparsınız. Üstelik bu Anayasa değişikliği için de ‘kurucu’ ifadesini kullanıyorlar. Geriye dönmek istiyorlar bir anlamda. Ne olursa olsun AKP iktidarı artık Türkiye’yi yönetemiyor” diye konuştu.

BirGün Ankara temsilcisi Nurcan Gökdemir ve parlamento muhabiri Hüseyin Şimşek’in sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Ben Biden’cı değil, Türkiyeci’yim. Biden’in seçim kampanyasına destek vermek için insan gönderenler bunlar değil mi? Biden’in önünde takla atmaya hazır olanlar da bunlar. ABD’ye gidip farklı konuşup Türkiye’de farklı konuşanlar bunlar. S-400’lerde Girit Modeli diye arayışa giren bunlar. Kim Biden’cı? Biz, Türkiye’nin çıkarlarını savunuyoruz ve her ülkeye saygı gösteriyoruz.

“AİHM DENİLEN BİR MAHKEME VAR”

İnsan hakları konusu, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra evrensel soruna dönüştü. Bir yerde insan hakkı ihlali varsa tüm ülkeler konuşur. Bu cümleyi okuyan AK Partililer, bana yine ‘Biden’cı’ diyecekler ama Myanmar’da haksızlık olduğu zaman biz konuştuk mu? Konuştuk ve haklıyız çünkü insan hakkı ihlali konusunda görev üstlenmek zorundadır uluslararası kamuoyu. Kanada’da, Japonya’da, Kore’de insan hakkı ihlali olursa konuşurlar. AİHM denilen bir mahkeme var. Bizim mahkememiz değil. Bir ülkeye ait değil, Avrupa’ya ait. Demek ki insan hakkı ihlali evrensel bir tanımdır. İnsan hakkına saygı duyan her ülkenin bu hakka yönelik bir müdahalede konuşma hakkı vardır.

YENİ ANAYASA YORUMU: “GERİYE DÖNMEK İSTİYORLAR”

Anayasa’yı değiştireceklerini söylüyorlar. MHP ile beraber yapacaklarını söylediler. Oturun bir Anayasa değişikliği yapın bakalım. Meclis orada. Neyi öngörüyorsanız yaparsınız. Biz güçlendirilmiş parlamenter sistem deyince onlar kendilerine göre başka bir şey diyorlar. Üstelik bu Anayasa değişikliği için de ‘kurucu’ ifadesini kullanıyorlar. Geriye dönmek istiyorlar bir anlamda. Ne olursa olsun AKP iktidarı artık Türkiye’yi yönetemiyor. Her alanda ciddi sorunlar var, Türkiye meşgul ediliyor.

AYDINLARA ÇAĞRI: “ERDOĞAN’IN ORTAYA ATTIĞI GÜNDEM ÜZERİNDE YORUM YAPMAYA BİLE DEĞMEZ”

Bu ülkenin bütün aydınlarından bir şey rica ediyorum. ‘Erdoğan’ın ortaya attığı gündem üzerinde yorum yapmaya bile değmez’ derlerse en güzelini yapmış olurlar. Bu konuda bir ajandası bile yok aslında iktidarın. Birisi diyor ki ‘Şu konuyu söylersen bu konu tartışılır.’ Ben Anayasa konusuna da hiç girmedim. Girmek de istemiyorum. ‘Anayasa yapacağız’ diyorsanız MHP ile yan yanasınız demektir, buyurun yapın. Yönetim yeteneğini kaybeden ve dağılan bir siyasi iktidarın bu ülkeye getireceği hiçbir yarar yoktur.

“LAİKLİK İLKESİNİN ANAYASA’DAN ÇIKARTILACAĞINI TAHMİN ETMİYORUM”

Laiklik ilkesinin Anayasa’dan çıkartılacağını tahmin etmiyorum. Bu, Erdoğan ya da Devlet Bahçeli tarafından dillendirilmiş değil. Önemli olan bunun onlar tarafından dillendirilmesi.

“İSTANBUL’DA BAZI HAKİMLER DEĞİŞTİRİLDİ, YAKINDAN İZLİYORUZ”

Erdoğan, artık Türkiye’yi yönetemiyor. Acaba yerimi nasıl korurum, arayışı içinde. Aslında nasıl yerimde kalırım, öyle düzenlemeler yapayım ki seçim sonucunda ben yerimde kalabileyim, koltuğumu koruyabileyim, düşüncesi tam olarak. Makam hırsına kapılan ve makamını korumak için çaba harcayanlar, ülkenin sorunlarını zaten görmezler. Erdoğan, makam hırsı içerisinde bir sürü değişiklikler, bir sürü düzenlemeler yapıyor, yapmak isteyebilir, bunlardan bazıları anayasa çerçevesinde bazıları siyasi partiler, bazıları başka çerçevede olabilir ama Erdoğan’ın bu saatten sonra Türkiye’ye verebileceği hiçbir şeyi yok. Ne yaparsa yapsın. Erken seçim de konuşuluyor. Erdoğan, kazanabileceğini düşünse derhal seçim yapar.

Seçim konusunda biz de çalışıyoruz. Erdoğan çalışıyor ama biz duruyor değiliz. İstanbul’da bazı hakimler değiştirildi zaten biz onları yakından izliyoruz. Bir seçim hazırlığı düşünebilirler ama şu aşamada bir seçimin artı getirmeyeceğini Erdoğan da biliyor.

“MİLLET İTTİFAKINA GÜCÜ YETMEZ”

Erdoğan’ın bütün hedefi ittifakı dağıtmak. En büyük arzusu o ama ittifak oluşturan siyasi partilerin çağdaş anlamda dünyaya bakışları var. Demokrasiyi bu ülkeye getirmek istiyoruz. Farklı düşüncelerdeki siyasi partileriz ama görevimiz, demokrasi zemininde yaşamak.

Erdoğan’ın bana ilişkin sözlerine gülüyorum. Erdoğan, kontrolünü kaybetmiş vaziyette. Benzemezleri bir arada tuttuğumu söylüyor. ‘Birbirine benzemez’ dediği partileriz, doğru ama hepimizin ortak hedefi var o da demokrasi. Erdoğan’ın kafasında demokrasi olmadığı için bizim de kafamızda yok sanıyor ve bir araya gelmemize şaşırıyor.

“UZAY HİKAYESİ KOMEDİ UNSURU”

En sonunda da Ay’a gidiyoruz masalı ile geldiler. Ay’a gidiyorlarsa gitsinler. Ay’a gidiyoruz dediler de biz karşı mı çıktık? Çıksınlar Ay’a… Arada bir vatandaşın gülümsemesi lazım. Bu gülümsemeye katkı sunduğu için de teşekkür edelim.”