Kılıçdaroğlu: Altılı masa benim ismim üzerinde anlaşırsa hazırım

Yayın tarihi: 5 Eylül 2022 Pazartesi 9:10 am - Güncelleme: 5 Eylül 2022 Pazartesi 11:13 am

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Tek kelimeyle bugün yaşadığımızı izah etsek ‘zam’ deriz. Halkın gündeminde bu var, geçim sorunu var.” dedi. Kılıçdaroğlu, TÜİK’in verileri düşük açıklamasının sebebinin ise emekli maaşlarını düşük vermek, asgari ücreti düşük tutmak için olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu FOX Tv’de İlker Karagöz’ün ‘Çalar Saat’ programına konuk oldu. Kılıçdaroğlu, son dönemlerde sosyal medyada popüler olan ‘tek kelime’ akımına yönelik “Tek kelimeyle bugün yaşadığımızı izah etsek ne dersiniz?” sorusuna “zam” yanıtını verdi.

“KAFADAN RAKAMLARLA MİLLETİ KANDIRDILAR”

Enflasyona ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, “Bizi kıskanan Almanya yüzde enflasyon rakamı 7.9, bir dönem ekonomisi iflas eden Yunanistan yüzde 11.6, savaş halindeki Rusya’da yüzde 15.1 Ukrayna yüzde 22.2. Türkiye’ye bakıyoruz resmi rakamlarda yüzde 79.6, ENAG ve İTO rakamları bunun çok üzerinde. Demek ki ülkenin iyi yönetilmediği ortaya çıkıyor. Ne diyorlardı bunlar? 2023 yılında ne olacaktı Türkiye? Kişi başına milli gelir 2 trilyon dolar olacaktı, 867 milyar dolar. Bu ne demektir? Kafadan rakamlarla milleti kandırıyorsunuz demektir.” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, “Bu nasıl hesaplanıyor” sorusuna ise, “Benim buna aklım ermiyor. Siz 2 trilyon vaat edip, televizyonlarda günlerce bağırdılar, gazetelerinde günlerce yazdılar; kişi başına gelir 25 bin dolar olacaktı, 10bin dolar civarında. İşsizlik yüzde 5 olacaktı, yüzde 10’un üzerinde. Dolayısıyla ekonomik büyümede sınıfta kaldılar.” yanıtını verdi.

ENAG’ın enflasyon verilerini ‘doğru’ olarak nitelendiren Kılıçdaroğlu, “Vatandaş faturalarını öderken görüyor, odun alırken, kömür alırken görüyor” dedi.

TÜİK’in verilerine ilişkin olarak ise, “Devlet dediğiniz kurum saydam olmalıdır. Siz Türkiye İstatistik Kurumu olarak, bu hesaplamayı yaparken hangi verilerden yola çıkarak bu sonucu bulduğunuzu açıklamak zorundasınız. Bunu açıklamıyorsanız, sepette ne olduğunu kimse bilmiyorsa sizin yaptığınıza hiç kimse inanmaz.” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, TÜİK’in verileri düşük açıklamasının sebebinin ise emekli maaşlarını düşük vermek, asgari ücreti düşük tutmak için olduğunu söyledi.

TÜİK RAKAMLARI EMEKLİ DAHA AZ PARA VERMEK İÇİN DÜŞÜK TUTUYOR

TÜİK’in açıkladığı rakamları değerlendiren CHP lideri şu ifadeleri kullandı:

“TÜİK’in rakamları düşük tutmasının nedeni ne biliyor musunuz? Emekliye daha az para vermek, asgari ücreti daha düşük tespit etmek için. Memura daha düşük aylık vermek için. ‘Kişi başına gelir arttı’ diyor. Kimin geliri arttı? Enflasyonla tamamı eridi.”

Nureddin Nebati’nin dolar yorumunu değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Nebati Bey ‘artık bundan aşağı düşmez’ diyor. Bu ne demektir? Benim artık yapacağım hiçbir şey yok, iş olacağına varacak demektir. Damat ne demişti? ‘At izi, it izine karıştı. Allah sonumuzu hayır etsin.”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Kılıçdaroğlu sorgulanmalı” sözlerini değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Bahçeli Kılıçdaroğlu sorgulanmalıdır diyor. Doğru sorgulanmalı, Kılıçdaroğlu diyor ki ‘Süleyman Şah Türbesi’ni neden kaçırdınız, bayrağı neden indirdiniz?’ Sorsunlar cevap vereceğim. Askeri hastaneleri kapattınız. Dünyada askeri hastanesi olamayan tek ordu Türk ordusu. Ben bunları söylüyorum. Onlara göre bu suçsa evet suç işliyorum. Siz ne yapıyorsunuz? Beni sorgulamak istiyorsanız yüreğiniz varsa neden televizyonlarda karşıma çıkmıyorsunuz?” diye konuştu.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİNE YANIT VERDİ: SOKAKTAKİ VATANDAŞLA NEYİ HESAPLAŞAYIM?

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bu ülkenin insanlarını barıştıracağım” sözlerini ‘bir oyun’ ve ‘hesaplaşma’ olarak nitelendirmesine ilişkin olarak ise, “Ben sokaktaki vatandaşla neyi hesaplaşayım? Garibanla neyin hesaplaşmasını yapayım? Adam zaten aç. Çocuğu zaten işsiz, otobüs fiyatları belli. Büyük kentler terk ediliyor artık. Kiralar belli. Ben neyin hesaplaşmasını yapacağım? Bunlar akıllarını peynir ekmekle yemişler. Bunlar sadece iftira atıyorlar” dedi.

Altılı masada çatlak var mı sorusuna ‘hayır’ diye yanıt veren Kılıçdaroğlu, “Oturup kalkıp altılı masa dağılır mı diye dua ediyorlar.” dedi.

GÜRSEL TEKİN’İN SÖZLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Gürsel Tekin’in “HDP’ye bakanlık verilebilir” iddiasını değerlendiren Kılıçdaroğlu böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Karar alırken altı lider oturup karar alacağız. Bir imzayla da kamuoyuyla paylaşılıyor. Devlette saydamlığı madem savunuyoruz o zaman kendi aramızda da saydamlığı savunacağız.” dedi.

CUMHURBAŞKANI ADAYI DEĞERLENDİRMESİ

Altı partinin genel başkanları ile birlikte aday olacak kişinin niteliklerini belirlediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Altılı masa benim ismim üzerinde anlaşırsa hazırım” dedi. Kılıçdaroğlu Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun isimlerinin cumhurbaşkanı adayı olarak geçmesine ilişkin ise, “Kendi yerlerinde güçlüler, başarılılar. Başarılı işler yapıyorlar, çalışıyorlar, emek harcıyorlar, bütün engellemelere rağmen görevlerini yapıyorlar. Mansur Bey de, Ekrem Bey de diğer belediye başkanlarımız da hepsi başarılı. Bu başarılarını pekiştirmeleri ve büyütmeleri gerekiyor. Dolayısıyla altı lider bir araya geleceğiz, cumhurbaşkanı seçilecek kişinin kendi egosuna sahip çıkması lazım. Güveni pekiştirmek lazım. Sıradan bir iş yapmıyoruz.” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

“İktidara geldiğimizde, göreceksiniz vatandaşlar rahat nefes alacak, toplumda bir rahatlama olacak, otoriter yapı sona erecek, insanlar düşüncelerini özgürce ifade edebilecek. Göreceksiniz dolar da euro da gerileyecek, makul bir seviyeye gelecek. Şu anda gelmiyor, çünkü şu an istikrar yok ve herkes geleceğinden endişe duyuyor.”

“Altı lider olarak üzerinde uzlaştığımız bir zaman dilimi var. 6 ay içerisinde topluma nefes aldıracağız. Hayal peşinde değiliz, gerçekçi olmak lazım. Buluşmalarda konuşuyoruz.”

“Devlette israf felaket boyutta, israfı engelleyeceğiz.”

“Bir kişi için 13-14 uçak tutulur mu? Bir de biz dindar insanız diyorlar. Dindar insansan israf haram değil mi? İsrafın haram olduğu ortamda, çocuğun yatağa aç gittiği ortamda sen nasıl 13 uçağını tutabilirsin?”

“Beyefendi oturuyor, etrafında 5-6 kişi ’emredersiniz’ diyor. Ağzından çıkan her kelimeye yüzde 100 haklısınız diyor. O sanıyor ki Türkiye böyle, Dünya böyle.”

“Kime çalışıyor bu iktidar? Rakamları vereyim size; Bir içerideki ve dışarıdaki tefecilere çalışıyor. Bankaların bir yıllık karları yüzde 505. Bankanın geliri nereden? Yüzde 505 kar veriyorsanız faiz indirdim hikayesini anlatamazsınız. Yap-işlet-devret. Köprüler yapıldı, havalimanları yapıldı. Kaça yapıldı belli değil. Garanti verildi, gelir garantisi verildi. İhale yapıyorsunuz, ihaleye giren kişi kar da edebilir zarar da edebilir. Ama siz geliyorsunuz asla zarar etmeyeceği bir modeli getiriyorsunuz. Euro veya dolar bazında garanti veriyorsunuz.”

“Dünyada böyle bir soygun düzeni başka bir ülkede var mı?”

“Altılı masa benim ismim üzerinde anlaşırsa hazırım.”

“Saray’da oturan zata söylüyorum; yüreğin varsa canlı yayında karşıma çıkarsın. Al yanına Bahçeli’yi.”

“Beni susturabilseler çok mutlu olacaklar.”

“Bahçeli’den çok daha iyi ülkücüyüm, çok daha iyi milliyetçiyim.”

“Bir partiyi bir kişiye biat ettiremezsiniz.”

“Bu ülkede asgari ücretliler açlık sınırının altında yaşıyor.”